Előfizetés

Kongresszus előtt az MSZP: biztos a program, nyílt a lista

Nagy B. György
Publikálás dátuma
2019.02.15. 08:30
Az MSZP névsortervezetének élén Ujhelyi István (jobbra) áll, Szanyi Tibor pedig a mostani állás szerint második vagy harmadik he
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Az MSZP szombati kongresszusán várhatóan elfogadják a párt uniós programját és az EP-választásra szóló jelöltlistát.
A program végleges, a lista azonban még alakulhat a küldöttek jóváhagyása után is. A kongresszus ugyanis egyfajta nyílt listára bólint rá, azaz meghatározza, azokat a helyeket, ahova – ha más pártok is közös listán szeretnének indulni az MSZP-vel és a Párbeszéddel – be lehet szúrni a csatlakozó formációk jelöltjeit.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a Demokratikus Koalíció (DK) közös listát akarna, akkor a húzóembere valószínűleg a szocialisták első két jelöltje között kapna helyet. Azaz amíg most az MSZP névsor-tervezetének élén Ujhelyi István áll és Szanyi Tibor követi, míg a párbeszédes Jávor Benedek a harmadik, addig egy közös lajstrom esetén Ujhelyi, Molnár Csaba DK-alelnök, Szanyi Tibor, Jávor Benedek lenne a sorrend. Forrásaink szerint a nyitott lista inkább elvi, semmint valós politikai lehetőség. Miután ugyanis kiderült, hogy a Jobbik nem alakít közös listát az LMP-vel, a DK bátrabban választ különutas megoldást: nem kell attól tartania, hogy a Jobbik-LMP szövetség látványosan jobb eredményt ér el a magányosan induló balpártoknál - és emiatt megerősödnek az alkupozíciói az önkormányzati választásokat megelőző tárgyalásokon. (Az más kérdés, hogy a DK-ban így is vannak támogatói a közös indulásnak, mondván: külön egy képviselője biztosan lesz a pártnak, ám a kettő már kérdéses, pedig jelenleg ennyi a brüsszeli létszám.) Ahhoz persze, hogy a listatervezet a kongresszus elé kerüljön, a választmánynak is szentesítenie kell azt pénteken. A névsor egy többfordulós folyamat eredménye: a helyi szervezeteknek decemberig kellett megnevezniük, kit látnának szívesen a listán, valamint annak élén. (Utóbbi pozícióra a nagy többség Ujhelyi Istvánt – a párt egyik EP-képviselőjét – javasolta.) Következő lépésként a pártelnök terjesztett be egy verziót az elnökségnek, amelyet a vezérkar elfogadott – ezt vitatja most meg a választmány. Az MSZP parlamentjének "becézett" testületben azonban felbukkant egy másik törekvés is, miszerint a választmány ne az elnökség által elfogadott névsorról döntsön, hanem maga válassza ki a listavezetőt. Az ötlet nem független attól, hogy Szanyi Tibor úgy döntött: szívesen vezetné a listát. Hogy mi hajtja a szocialisták másik brüsszeli honatyáját, arról szórnak a vélemények: a többségi mondás szerint fölé lő, így akarván biztosítani második helyét a lajstromban; a kisebbségi vélemény szerint valóban listavezető akar lenni. Mindenesetre a szabályok szerint az EP-lista konszenzussal kerül a kongresszus elé: azaz az elnökség nem hagyhatja figyelmen a választmány akaratát, és ez fordítva is igaz. Azaz a két testületet köti a megállapodás-kényszer, már csak azért is, mert a kongresszus már úgynevezett zárt listára szavaz, amire nem kerülhetnek fel új nevek a helyszínen, és a sorrendje sem változhat. Forrásaink többsége szerint egyébként az elnökségi papírforma érvényesül, azaz Ujhelyi István vezeti a listát.

Távozhat posztjáról az amerikai nagykövet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.15. 08:17

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
David Cornstein állítólag – egészségi állapotára hivatkozva – a felmentését kéri az amerikai elnöktől. A nagykövetség tagadja ezt.
David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete egészségi állapotára hivatkozva arra kéri Donald Trump amerikai elnököt, hogy mentse fel nagyköveti posztjáról – írja washingtoni forrásokra hivatkozva a Hírklikk. Információik szerint az igazi ok az, hogy nem voltak vele megelégedve az amerikai külügyben.
Lapunk csütörtökön számolt be arról, hogy nem tért vissza az Egyesült Államokból David Cornstein, miután a múlt héten elkísérte Washingtonba Szijjártó Péter külügyminisztert, és az amerikai nagykövetséget átmenetileg David Kostelancik követtanácsos vezeti. Lapunk megkeresésére azt közölték, David B. Cornstein nagyon sajnálja, hogy nem tudott visszatérni állomáshelyére és részt venni Mike Pompeo látogatásán, de egészségügyi problémái megakadályozták ebben. Ugyanakkor reméli, hogy minél előbb visszatérhet Budapestre, hogy minden erejével a kétoldalú kapcsolatok szempontjából fontos ügyeken dolgozzon.
Az amerikai nagykövetség cáfolta, hogy Cornstein távozna.

A feloszlásra is felkészül a Jobbik

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2019.02.15. 07:35

Fotó: Vajda József
Ha az adóhivatal nem ad részletfizetési lehetőséget a Jobbiknak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott büntetések törlesztésére, akkor a párt ellen felszámolás indul – tudtuk meg a Jobbik elnökétől.
Sneider Tamás közölte: a múlt pénteken vették át azt az ÁSZ-értesítést, amely szerint a legutóbbi, 136 milliós bírságot 15 napon belül kellene utalni, ha nem kapnak részletfizetési lehetőséget. A pártelnök jelezte, felvették a kapcsolatot az adóhivatallal, eddig csak szóbeli egyeztetés történt.
Sneider Tamás szerint normális körülmények között nem kellene számolni azzal az eshetőséggel, hogy a hatalom adminisztratív úton megszünteti a legnagyobb ellenzéki pártot, de – tette hozzá – a Jobbik felkészült mindenre: „nem szabad úgy tennünk, mintha demokratikus országban élnénk”. A felszámolási eljárás – folytatta – akár évekig is elhúzódhat. A Jobbik parlamenti frakciójának tagjai már elhatározták, hogy ha megszüntetik a pártot, akkor független képviselőként folytatják. Azt, hogy magával a párttal mi lesz, egyelőre nem tudni. Elképzelhető például, hogy a Jobbik más néven alakul újjá: a jogászok most dolgoznak a lehetséges forgatókönyveken. Erről jövő szombaton, a Jobbik rendkívüli kongresszusán várható döntés – mondta Sneider Tamás.
Mennyire reális veszély a párt megszüntetése? Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője azt mondta: a számvevőszék által megállapított tiltott támogatás jogkövetkezményeit nem az ÁSZ, hanem a vonatkozó törvényi előírások határozzák meg. Ennek érvényesítése a törvényben meghatározott hatóság kizárólagos jogköre – ebben a témában az Állami Számvevőszék nem illetékes. Kerestük az adóhatóságot és az államkincstárat is, kérdéseinkre lapzártáig nem kaptunk választ.
Sneider Tamás kérésünkre részletes tájékoztatást adott anyagi helyzetükről. Mint mondta, január elsejétől kezdte részletekben törleszteni a Jobbik azt a 331 millió forintot, amit a parlamenti választás előtt – az ÁSZ  jogsértőnek tartott megállapítása szerint – tiltott támogatásként kapott. Ez negyedévente mintegy 40-50 millió forintos kiadást jelent: a Jobbiknak két éven keresztül kell fizetnie a részleteket. A számvevőszék eljárása miatt a Jobbik elesett további 331 millió forintos állami támogatástól is. Ezt a pénzt az államkincstár levonta, a párt idén már kapott 50-60 millió közötti összeget a költségvetéstől – közölte Sneider. Csakhogy közben megjött az újabb ÁSZ-büntetés, a számvevőszék ismét 136 millió forintos tiltott finanszírozást talált a Jobbiknál. Ezzel életbe lépett a már ismert forgatókönyv: a párt ugyanekkora állami támogatásnak is búcsút mondhat. A Jobbik büntetése így már az 1 milliárd forinthoz közelít. (Emlékeztetőül: a Jobbik bármennyire is abszurdnak tartja a számvevőszék megállapításait, az ÁSZ döntése ellen nincs jogorvoslati lehetőség.) A Jobbikban arra számítanak, hogy áprilisban már nem kapják meg az államkincstártól a negyedévente esedékes költségvetési apanázst. Sneider Tamás közlése szerint a Jobbik számláján jelenleg mintegy 20 millió forint van. A párt parlamenti képviselőitől is érkeznek – esetenként milliós nagyságrendű – felajánlások, és magánszemélyektől is folynak be adományok, pedig a Jobbik nem is tett közzé támogatást kérő felhívást. Az előző büntetésből esedékes részletet valahogy még össze tudják szedni, de – mondta Sneider – ezzel kiürül a pártkassza.
A mostani 136 milliós büntetést már nincs miből kifizetni, csak a részletfizetés "menthetné meg" a pártot.

Egy elmaradt feljelentés

Az Országos Roma Önkormányzat tegyen büntetőfeljelentést Sneider Tamás jobbikos pártelnök ellen rasszista megnyilvánulása miatt – hangzott el a javaslat a testület csütörtöki közgyűlése előtt. Az indítvány nem kapott többséget. Mint emlékezetes, Sneider egy titokban készített felvételen viccesnek szánt stílusban arról beszélt, hogy „jöhetnek a cigányok, én mindenkit agyonütök”. Cz. G.