Túszul ejtette az őrt, majd megszökött egy rab a Fővárosi Törvényszékről – Elfogták a rendőrök (videó)

Publikálás dátuma
2019.02.15 12:35

Fotó: police.hu
A fegyverest többször meglőtték, a mentők súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba, de estére sikerült stabilizálni az állapotát. Ott kezdődtek a bajok, hogy a bíró levetette róla a bilincset a BvOP szerint.
Pénteken délben egy fegyveres rab szökött meg a Fővárosi Törvényszékről – tudta meg az Index. A portál információi szerint egy büntetőügy tárgyalásán egy vádlott elvette az őr fegyverét és a pisztolyt az őr fejéhez szorította, így menekült ki az épületből, majd egy autót is szerzett. Később a rendőrség arról számolt be: 11 óra 40 perckor kaptak bejelentést arról, hogy a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épületében a 35 éves Sz. Károly ítélethirdetés után megütötte a biztonsági felügyelőt, akinek elvette fegyverét. A lábbilincsben lévő fegyveres magával hurcolta a törvényszék biztonsági szolgálatának egy munkatársát, akit elengedett az épületből kilépve. Sz. Károly a Stollár Béla és a Bihari János utca kereszteződésénél megállított egy Nissan-t, amelynek 63 éves vezetőjét fegyverrel kényszerített arra, hogy segítse a menekülésében. A BRFK elrendelte a főváros rendőri zárását és hajszát indított a fegyveres elfogására. A szökevény keresésébe bekapcsolódó rendőrök a Hungária körúton figyeltek fel a Nissanra, és azt is látták, hogy a szökött rab fegyvert fog a gépkocsivezető fejéhez. A főváros rendőri zárása miatt feltorlódott a forgalom, és a Nissan megállt a Szentmihályi út és Nyírpalota út kereszteződésénél. A fegyveres kiugrott a járműből és egy másik autót próbált szerezni, de közben utolérték az őt már gyalogosan üldöző rendőrök. A férfi a rendőrök felszólítására, majd figyelmeztető lövéseire sem állt meg, így több célzott lövést is leadtak rá. Sz. Károlyt több lövés találta el, a helyszínen elfogták, majd súlyos, életveszélyes sérülésekkel a mentők kórházba vitték. Az MTI aztán este közölte, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet orvosainak sikerült stabilizálni a szökött rab állapotát. Az osztályvezető főorvos elmondása szerint jelenleg az intenzív osztályon ápolják.

Megpróbált rálőni egy autósra

Blikk azt írja, a fegyveres a Szentmihályi útnál egy Mercedes sofőrjét próbálta kényszeríteni a kocsija átadására. A lapnak a jármű 33 éves vezetője, Zoltán elmondta, hogy mikor a férfi benyúlt a kocsiba a fegyvert tartó kezével, ő próbált ellenkezni, igyekezett lenyomni a fegyvert tartó kezet. A támadó próbálta elsütni a pisztolyt, de nem sikerült neki, így végül felhagyott a kocsija megszerzésével és távolabb ment, ekkor már ott voltak a rendőrök – tette hozzá Zoltán, aki a kocsiból kiugorva kétségbeesetten kiáltott a rendőrök felé, hogy nyissanak tüzet a fegyveres támadóra.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint az ítélethirdetést követően szökött meg a fogoly a Fővárosi Törvényszék egyik tárgyalóterméből. „A terhelt, akire garázdaság és rongálás vétsége miatt a Fővárosi Törvényszék 1 év 1 hónap börtönbüntetést szabott ki jogerősen, az ítélethirdetést követően, a kézbilincs felhelyezésekor dulakodni kezdett a büntetés-végrehajtási (bv.) őrrel. A dulakodás során a terheltnek sikerült megszerezni a bv. őr fegyverét és lábbilinccsel a lábán kimenekült a tárgyalóteremből. Az eljáró bírói tanács időközben a történtekről értesítette a Fővárosi Törvényszék Biztonsági Szolgálatát, amelynek egy tagját a menekülő terhelt fegyverrel túszul ejtette. A tússzal a terhelt az épületen kívülre távozott, ahol egy személyautót fegyverével megállásra kényszerített. Ezt követően a terhelt a túszt elengedte, majd beszállt a kocsiba és a sofőrrel együtt elhajtott a helyszínről” – tették hozzá. Mint írták, a Törvényszéken nem történt személyi sérülés. „A terheltet erőszakos bűncselekmények miatt korábban már elítélték, s jelenleg is más bűncselekmény miatt jogerős büntetését töltötte” – olvasható a közleményben.

Nem hibázott a megszökött rabot előállító felügyelő

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) belső vizsgálatának elsődleges megállapításai szerint az előállítását végző biztonsági felügyelő feladatát a vonatkozó jogszabályi előírásoknak és belső normáknak megfelelően látta el, szakmai hibát nem követett el - írja közleményében a BvOP.
A bírósági tárgyalás kezdetekor az ügyben eljáró bíró úgy rendelkezett, hogy a fogvatartott kezéről a bilincset vegyék le, aki ezt kihasználva az őt előállító biztonsági felügyelőt megtámadta. A szabadságvesztés, az elzárás, az előzetes letartóztatás és a rendbírság helyébe lépő elzárás végrehajtásának részletes szabályairól szóló 16/2014. (XII. 19.) IM rendelet szerint a büntetőügyben történő előállításkor az eljáró ügyészség vagy a bíróság elrendelheti az alkalmazott mozgáskorlátozó eszköz eltávolítását. Az előállító biztonsági felügyelő az erre vonatkozó rendelkezést köteles végrehajtani. Az intézkedés nem vonatkozhat a vezető és a lábbilincs eltávolítására.
A biztonsági felügyelő is megsérült a történtek során, a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházban látják őt el.

Frissítve: 2019.02.15 20:36

Megszökött egy fogoly Budapesten

Publikálás dátuma
2019.03.20 19:28

Fotó: police.hu
Engedély nélkül távozott budapesti tartózkodási helyéről a 41 éves férfi.
Fogolyszökés miatt folytat eljárást a rendőrség a 41 éves Mozsolits Attila Sándor ellen. A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi szerdán kivonta magát az elrendelt bűnügyi felügyelet alól és ismeretlen helyre távozott. A felkutatására tett rendőri intézkedések ezidáig nem vezettek eredményre, ezért a nyomozó hatóság elrendelte körözését – írja a police.hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XV. kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki a fényképen látható Mozsolits Attila Sándort felismeri, tartózkodási helyével kapcsolatosan információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést.

Halálos baleset történt Szigligetnél

Publikálás dátuma
2019.03.20 18:58

A 68 esztendős férfi autójával egy fának ütközött a 71-es főúton, sérüléseibe pedig a kórházba szállítás közben belehalt.
Meghalt egy férfi, aki személyautóval fának ütközött szerda délután a 71-es főúton Szigligetnél - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője az MTI-vel. Aradi Virág elmondta: a személygépkocsit vezető 68 éves szigligeti férfi súlyos sérüléseket szenvedett és kórházba szállítás közben életét vesztette.

A rendőrség mostanra már befejezte a helyszínelést, az érintett útszakaszon a forgalom zavartalanul halad.