Törvényt sérthet Palkovics az akadémiai intézetek támogatásának visszatartásával

Publikálás dátuma
2019.02.15. 15:45

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Felmerül a költségvetési csalás gyanúja is.
Törvénysértést követ el az innovációs és technológiai miniszter, ha – a hatályos központi költségvetési törvény előírása ellenére – visszatartja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteinek és kutatóhelyeinek a támogatását (2018. évi L. törvény 1. melléklet XVII. fejezet), és nem biztosítja az intézetek folyamatos működéséhez nélkülözhetetlen, költségvetési finanszírozást - állítja közleményében négy volt igazságügyi miniszter. Bárándy Péter, Draskovics Tibor, Forgács Imre és Vastagh Pál szerint emellett felmerülhet a költségvetési csalás gyanúja is, ha az MTA kutatóintézeteinek járó támogatásokat – újabb törvényi felhatalmazás nélkül – a jóváhagyott céltól eltérően használják föl. Különösen, ha e pénzeszközökből nem állami szervezeteknek is juttatnak, vagyoni hátrányt okozva a költségvetésnek. A jóváhagyott céltól eltérő felhasználásra irányuló törekvések előkészületnek minősülnek, amelyek nem büntetendők. Ezzel szemben a pénzeszközök eltérő felhasználásának megkezdésével a cselekmény kísérleti szakba lép, a támogatás felhasználásával pedig befejezetté válik. A kísérletet pedig a törvény a befejezett bűncselekménnyel azonos büntetési tétellel fenyegeti - tette hozzá a négy volt miniszter. Mint írták, tekintettel arra, hogy a támogatásoknak a jóváhagyott céltól eltérő felhasználása csak több személy szoros együttműködése révén valósulhat meg, a társas bűnelkövetés – ilyen például a bűnszövetségi alakzat – miatt e cselekmény már igen jelentős mértékű szabadságvesztéssel büntetendő. A Btk. azonos súlyú büntetés alkalmazását rendeli a tettesek segítőire, a bűnsegédekre is - olvasható a négy volt miniszter közleményében. 
Szerző

Lemond oszlopos vendégeiről az Echo TV, miután "burkoltan" lezsidóztak egy jobbikost

Publikálás dátuma
2019.02.15. 15:16
Fotó: Népszava
A műsor, amelyben Jakab Péter Jobbik-szóvivőt "Jákob Péternek" nevezték, még január 1-jén került adásba, de másfél hónapig nem igazán érdekelt senkit. Amint híre ment, már kénytelenek voltak lépni.
"Az ECHO TV 2019. január 1-i Keménymag című véleményműsorában vállalhatatlan kijelentések hangzottak el Jakab Péter jobbikos országgyűlési képviselő személyével kapcsolatban. Az ECHO TV Zrt. elnézést kér a politikustól és a nézőktől, és a továbbiakban eltekint a műsorban eddig szereplő vendégek meghívásától" - jelent meg ma az Echo TV honlapján. A közlemény értelmében a csatorna a jövőben nem hívja meg Megadja Gábort (888), illetve Vésey Kovács Lászlót és Ambrózy Áront (Pesti Srácok).

Az ügy előzménye, hogy Jakab Péter a Jobbik szóvivője és országgyűlési képviselője közzétett a Facebook-oldalán egy videót az említett adásból, ahol a vendégek többször is "Jákob Péternek" nevezik őt, amit burkolt(?) zsidózásnak tart. "Az Auschwitzban megölt dédapám miatt változtatták meg a fideszesek önkényesen a nevemet vagy ez olyan általános dolog a „polgári” oldalon? Netán a fideszes Jakab Istvánt is Jákob Istvánozzák?" - írta a felvétel mellé a politikus.

Az eset "érdekessége", hogy a szóban forgó adás január 1-jén ment le a televízióban, mégis csak azután lett következménye, hogy Jakab posztja nyomán a média felkapta az ügyet.
A műsor felvétele alatt és után - bár garantáltan látta a beszélgetést a csatorna számos munkatársa - senkit nem zavart a "jákobozás" az Echo TV-nél.

Emellett, ahogy azt az Index cikke megjegyzi, az Echo TV és 888.hu, amelynek képviseletében a műsorban Megadja Gábor szerepelt, a "Zsidó Olimpiaként" emlegetett Maccabi Európa Játékok médiapartnerei, ami még kellemetlenebbé tehette a dolgot.

Ami persze már enélkül is épp elég "kínos" a kormánypárti propagandagépezetnek, hiszen miközben mindent megtesznek, hogy rásüssék a náci és antiszemita bélyeget a Jobbikra - ezzel aláásva a baloldali pártokkal való együttműködését -, addig a szintén a fideszes médiamonstrumhoz, azaz a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (Kesma) tartozó csatornán pont egy zsidó származású jobbikos képviselőn gúnyolódtak.

Úgyhogy ezt a néhány ember most "be kellett áldozni". 

Bocsánatot kért és magába száll a műsor egyik vendége

Megadja Gábor a Facebook-oldalán tett közzé nyilvános bejegyzést az üggyel kapcsolatban, amelyben bejelentette, egy ideig most tartózkodik a közszerepléstől:

"Hibáztam.Tudnom kellett volna hogy a viccnek és a másokon való gúnyolódásnak is van egyértelmű határa. Én ezt a határt átléptem. Bocsánatot kerek a pellengérre állított politikustól a nézőktől és mindenkitől, aki kijelentésem hatására bántva érzi magát. De a bocsánatkérés önmagában nem elég. Az embernek tanulnia kell a hibáiból. Ilyenkor mindenkinek aki hibát követ el, magába kell szállnia. Én is ezt fogom tenni. Az elkövetkező időkben tartózkodni fogok mindennemű közszerepléstől" - írta a 888.hu munkatársa.

Szerző
Frissítve: 2019.02.15. 15:28

Meghalt Kapronczi Mihály, volt országgyűlési képviselő

Publikálás dátuma
2019.02.15. 15:01

Fotó: Shutterstock
Életének 73. évében, 2019. február 6-án elhunyt Kapronczi Mihály, agrármérnök, volt országgyűlési képviselő - olvasható az Országgyűlés honlapján.
Kapronczi Mihály 1994-ben került az Országgyűlésbe kisgazdapárti politikusként Hajdú-Bihar megye listájának első helyéről. A megye lakossága a Kárrendezési Hivatalnál végzett munkájáról ismerhette. 1995. márciusáig volt az FKGP képviselője, azt követően független, majd 1998-tól a MIÉP parlamenti frakciójának alapítójaként és az országgyűlés jegyzőjeként folytatta parlamenti munkáját. Az aktív politizálással 2002-ben felhagyott, ezután családjának és mezőgazdasági szakmai tevékenységének élt.
Szerző
Témák
gyász