Öt autó ütközött össze az M0-son, jelentős torlódás várható

Publikálás dátuma
2019.02.15. 16:35

A baleset az autóút Megyeri híd felé vezető oldalán, a 71-es kilométernél történt. A műszaki mentés idejére félpályás útzár van érvényben, így jókora dugó alakulhat ki.
Összeütközött öt gépkocsi péntek délután az M0-ás autóút Megyeri híd felé vezető oldalán, a sztráda 71-es kilométerénél - írja a hvg.hu. Elsődleges információk szerint a balesetben egy ember megsérült, ezért őt a mentők ellátják. A balesethez a főváros hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akik áramtalanították a járműveket. A műszaki mentési munkálatok idejére a sztráda Megyeri híd felé vezető oldalának érintett szakaszát félpályán lezárták. A rendőrség honlapja megerősített, az utoléréses balesetben egy ember könnyebben megsérült, egyúttal felhívják az arra közlekedők figyelmét, hogy torlódásra kell számítaniuk.   
Szerző

Hat és fél év börtönt kapott egy halálos balesetet okozó férfi Somogyban

Publikálás dátuma
2019.02.15. 14:10
Illusztráció: Shutterstock
A 37 éves vádlott tavaly májusban ittasan, jogosítvány nélkül, egy engedély nélkül elvitt autóval gázolt el egy fiút, akin ráadásul nem is próbált meg segíteni.
Hat és fél év börtönbüntetésre ítélt a Nagyatádi Járásbíróság első fokon, nem jogerősen egy férfit, aki halálos közlekedési balesetet okozott tavaly a Somogy megyei Lábodon - tájékoztatta a Kaposvári Törvényszék Sajtóosztálya pénteken az MTI-t.

Azt írták: a 37 éves vádlott 2018. május 17-én ittas állapotban, jogosítvány és a tulajdonos engedélye nélkül vitt el a lábodi csárda elől egy ott parkoló járművet, hogy azzal hazajusson. Útközben a megengedett sebességet jelentősen túllépve elgázolt egy fiút, ezután a baleset helyszínétől távolabb leparkolt, hazament és lefeküdt aludni. Az elgázolt fiú néhány nappal később a kórházban meghalt.

A bíróság a férfit halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés, segítségnyújtás elmulasztása és jármű önkényes elvétele bűntettében találta bűnösnek, és a szabadságvesztés kiszabása mellett hét évre eltiltotta a járművezetéstől. Az ügyész súlyosításért fellebbezett, a vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért.

Túszul ejtette az őrt, majd megszökött egy rab a Fővárosi Törvényszékről – Elfogták a rendőrök (videó)

Publikálás dátuma
2019.02.15. 12:35

Fotó: police.hu
A fegyverest többször meglőtték, a mentők súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba, de estére sikerült stabilizálni az állapotát. Ott kezdődtek a bajok, hogy a bíró levetette róla a bilincset a BvOP szerint.
Pénteken délben egy fegyveres rab szökött meg a Fővárosi Törvényszékről – tudta meg az Index. A portál információi szerint egy büntetőügy tárgyalásán egy vádlott elvette az őr fegyverét és a pisztolyt az őr fejéhez szorította, így menekült ki az épületből, majd egy autót is szerzett. Később a rendőrség arról számolt be: 11 óra 40 perckor kaptak bejelentést arról, hogy a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épületében a 35 éves Sz. Károly ítélethirdetés után megütötte a biztonsági felügyelőt, akinek elvette fegyverét. A lábbilincsben lévő fegyveres magával hurcolta a törvényszék biztonsági szolgálatának egy munkatársát, akit elengedett az épületből kilépve. Sz. Károly a Stollár Béla és a Bihari János utca kereszteződésénél megállított egy Nissan-t, amelynek 63 éves vezetőjét fegyverrel kényszerített arra, hogy segítse a menekülésében. A BRFK elrendelte a főváros rendőri zárását és hajszát indított a fegyveres elfogására. A szökevény keresésébe bekapcsolódó rendőrök a Hungária körúton figyeltek fel a Nissanra, és azt is látták, hogy a szökött rab fegyvert fog a gépkocsivezető fejéhez. A főváros rendőri zárása miatt feltorlódott a forgalom, és a Nissan megállt a Szentmihályi út és Nyírpalota út kereszteződésénél. A fegyveres kiugrott a járműből és egy másik autót próbált szerezni, de közben utolérték az őt már gyalogosan üldöző rendőrök. A férfi a rendőrök felszólítására, majd figyelmeztető lövéseire sem állt meg, így több célzott lövést is leadtak rá. Sz. Károlyt több lövés találta el, a helyszínen elfogták, majd súlyos, életveszélyes sérülésekkel a mentők kórházba vitték. Az MTI aztán este közölte, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet orvosainak sikerült stabilizálni a szökött rab állapotát. Az osztályvezető főorvos elmondása szerint jelenleg az intenzív osztályon ápolják.

Megpróbált rálőni egy autósra

Blikk azt írja, a fegyveres a Szentmihályi útnál egy Mercedes sofőrjét próbálta kényszeríteni a kocsija átadására. A lapnak a jármű 33 éves vezetője, Zoltán elmondta, hogy mikor a férfi benyúlt a kocsiba a fegyvert tartó kezével, ő próbált ellenkezni, igyekezett lenyomni a fegyvert tartó kezet. A támadó próbálta elsütni a pisztolyt, de nem sikerült neki, így végül felhagyott a kocsija megszerzésével és távolabb ment, ekkor már ott voltak a rendőrök – tette hozzá Zoltán, aki a kocsiból kiugorva kétségbeesetten kiáltott a rendőrök felé, hogy nyissanak tüzet a fegyveres támadóra.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint az ítélethirdetést követően szökött meg a fogoly a Fővárosi Törvényszék egyik tárgyalóterméből. „A terhelt, akire garázdaság és rongálás vétsége miatt a Fővárosi Törvényszék 1 év 1 hónap börtönbüntetést szabott ki jogerősen, az ítélethirdetést követően, a kézbilincs felhelyezésekor dulakodni kezdett a büntetés-végrehajtási (bv.) őrrel. A dulakodás során a terheltnek sikerült megszerezni a bv. őr fegyverét és lábbilinccsel a lábán kimenekült a tárgyalóteremből. Az eljáró bírói tanács időközben a történtekről értesítette a Fővárosi Törvényszék Biztonsági Szolgálatát, amelynek egy tagját a menekülő terhelt fegyverrel túszul ejtette. A tússzal a terhelt az épületen kívülre távozott, ahol egy személyautót fegyverével megállásra kényszerített. Ezt követően a terhelt a túszt elengedte, majd beszállt a kocsiba és a sofőrrel együtt elhajtott a helyszínről” – tették hozzá. Mint írták, a Törvényszéken nem történt személyi sérülés. „A terheltet erőszakos bűncselekmények miatt korábban már elítélték, s jelenleg is más bűncselekmény miatt jogerős büntetését töltötte” – olvasható a közleményben.

Nem hibázott a megszökött rabot előállító felügyelő

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) belső vizsgálatának elsődleges megállapításai szerint az előállítását végző biztonsági felügyelő feladatát a vonatkozó jogszabályi előírásoknak és belső normáknak megfelelően látta el, szakmai hibát nem követett el - írja közleményében a BvOP.
A bírósági tárgyalás kezdetekor az ügyben eljáró bíró úgy rendelkezett, hogy a fogvatartott kezéről a bilincset vegyék le, aki ezt kihasználva az őt előállító biztonsági felügyelőt megtámadta. A szabadságvesztés, az elzárás, az előzetes letartóztatás és a rendbírság helyébe lépő elzárás végrehajtásának részletes szabályairól szóló 16/2014. (XII. 19.) IM rendelet szerint a büntetőügyben történő előállításkor az eljáró ügyészség vagy a bíróság elrendelheti az alkalmazott mozgáskorlátozó eszköz eltávolítását. Az előállító biztonsági felügyelő az erre vonatkozó rendelkezést köteles végrehajtani. Az intézkedés nem vonatkozhat a vezető és a lábbilincs eltávolítására.
A biztonsági felügyelő is megsérült a történtek során, a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházban látják őt el.

Szerző
Frissítve: 2019.02.15. 20:36