Előfizetés

Több külföldi megfigyelőt szeretnének az ellenzékiek a hazai EP-választáson

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.15. 15:53
Fotó: Bielik István/Népszava
Az MSZP, a Párbeszéd, a DK és a Momentum egy-egy politikusa közösen írt levelet az EBESZ-nek, hogy ezúttal jelentősebb delegáció jöjjön Magyarországra, mert - újabb - választási csalásoktól tartanak.
Jávor Benedek a Facebook-oldalán tette közzé, hogy három ellenzéki képviselő kollégájával együtt azt szereznék elérni, hogy a választások tisztaságára ügyelő EBESZ jelentős, a csalásokat valóban észlelni képes delegációt küldjön Magyarországra a májusi európai parlamenti választásokra. A Párbeszéd politikusa azt írta:

"A tavaly áprilisban tömegesen észlelt, és immár az ügyészség által is megerősített választási visszaélések miatt Ujhelyi Istvánnal (MSZP), Niedermüller Péterrel (DK) és Cseh Katalinnal (Momentum) közösen az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez fordultunk levélben. Levelünkben azt kérjük, hogy a szokásos, formális választási megfigyelői delegáció helyett az EBESZ komoly, a visszaéléseket valóban észlelni és rögzíteni képes missziót küldjön Magyarországra a májusi EP-választásokra.
Az EBESZ maga is nem méltányosnak találta jelentésében a tavalyi választást, pedig azóta ahelyett, hogy az akkori ajánlásaik végrehajtásán dolgozott volna a kormány, tovább romlott a helyzet például a sajtószabadság területén.

Sőt, maga az ügyészség is visszaélések százait állapította meg. Annál fontosabb, hogy ezúttal sokkal erőteljesebben tartsa rajta a szemét az EBESZ a májusi EP-választáson."

Jávor hozzátette, a megnövelt EBESZ-küldöttség csak egyetlen elem a választási visszaélések megelőzésére, emellett szükség lesz az ellenzéki pártok együttműködésére, hogy mind a 11 ezer szavazókörben legyen ellenzéki delegált. "Közösen kell figyelemmel kísérnünk a választás lebonyolítását, feldolgoznunk a beérkezett jelzéseket, és azonnal lépnünk, ha valahol csalást, szabálytalanságot tapasztalunk!" - fogalmazott az európai parlamenti képviselő, aki 2014-ben az Együtt-PM jelöltjeként nyert mandátumot, idén pedig várhatóan az MSZP-Párbeszéd lista harmadik helyére kerülhet fel.

Törvényt sérthet Palkovics az akadémiai intézetek támogatásának visszatartásával

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.15. 15:45

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Felmerül a költségvetési csalás gyanúja is.
Törvénysértést követ el az innovációs és technológiai miniszter, ha – a hatályos központi költségvetési törvény előírása ellenére – visszatartja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteinek és kutatóhelyeinek a támogatását (2018. évi L. törvény 1. melléklet XVII. fejezet), és nem biztosítja az intézetek folyamatos működéséhez nélkülözhetetlen, költségvetési finanszírozást - állítja közleményében négy volt igazságügyi miniszter. Bárándy Péter, Draskovics Tibor, Forgács Imre és Vastagh Pál szerint emellett felmerülhet a költségvetési csalás gyanúja is, ha az MTA kutatóintézeteinek járó támogatásokat – újabb törvényi felhatalmazás nélkül – a jóváhagyott céltól eltérően használják föl. Különösen, ha e pénzeszközökből nem állami szervezeteknek is juttatnak, vagyoni hátrányt okozva a költségvetésnek. A jóváhagyott céltól eltérő felhasználásra irányuló törekvések előkészületnek minősülnek, amelyek nem büntetendők. Ezzel szemben a pénzeszközök eltérő felhasználásának megkezdésével a cselekmény kísérleti szakba lép, a támogatás felhasználásával pedig befejezetté válik. A kísérletet pedig a törvény a befejezett bűncselekménnyel azonos büntetési tétellel fenyegeti - tette hozzá a négy volt miniszter. Mint írták, tekintettel arra, hogy a támogatásoknak a jóváhagyott céltól eltérő felhasználása csak több személy szoros együttműködése révén valósulhat meg, a társas bűnelkövetés – ilyen például a bűnszövetségi alakzat – miatt e cselekmény már igen jelentős mértékű szabadságvesztéssel büntetendő. A Btk. azonos súlyú büntetés alkalmazását rendeli a tettesek segítőire, a bűnsegédekre is - olvasható a négy volt miniszter közleményében. 

Lemond oszlopos vendégeiről az Echo TV, miután "burkoltan" lezsidóztak egy jobbikost

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.15. 15:16
Fotó: Népszava
A műsor, amelyben Jakab Péter Jobbik-szóvivőt "Jákob Péternek" nevezték, még január 1-jén került adásba, de másfél hónapig nem igazán érdekelt senkit. Amint híre ment, már kénytelenek voltak lépni.
"Az ECHO TV 2019. január 1-i Keménymag című véleményműsorában vállalhatatlan kijelentések hangzottak el Jakab Péter jobbikos országgyűlési képviselő személyével kapcsolatban. Az ECHO TV Zrt. elnézést kér a politikustól és a nézőktől, és a továbbiakban eltekint a műsorban eddig szereplő vendégek meghívásától" - jelent meg ma az Echo TV honlapján. A közlemény értelmében a csatorna a jövőben nem hívja meg Megadja Gábort (888), illetve Vésey Kovács Lászlót és Ambrózy Áront (Pesti Srácok).

Az ügy előzménye, hogy Jakab Péter a Jobbik szóvivője és országgyűlési képviselője közzétett a Facebook-oldalán egy videót az említett adásból, ahol a vendégek többször is "Jákob Péternek" nevezik őt, amit burkolt(?) zsidózásnak tart. "Az Auschwitzban megölt dédapám miatt változtatták meg a fideszesek önkényesen a nevemet vagy ez olyan általános dolog a „polgári” oldalon? Netán a fideszes Jakab Istvánt is Jákob Istvánozzák?" - írta a felvétel mellé a politikus.

Az eset "érdekessége", hogy a szóban forgó adás január 1-jén ment le a televízióban, mégis csak azután lett következménye, hogy Jakab posztja nyomán a média felkapta az ügyet.
A műsor felvétele alatt és után - bár garantáltan látta a beszélgetést a csatorna számos munkatársa - senkit nem zavart a "jákobozás" az Echo TV-nél.

Emellett, ahogy azt az Index cikke megjegyzi, az Echo TV és 888.hu, amelynek képviseletében a műsorban Megadja Gábor szerepelt, a "Zsidó Olimpiaként" emlegetett Maccabi Európa Játékok médiapartnerei, ami még kellemetlenebbé tehette a dolgot.

Ami persze már enélkül is épp elég "kínos" a kormánypárti propagandagépezetnek, hiszen miközben mindent megtesznek, hogy rásüssék a náci és antiszemita bélyeget a Jobbikra - ezzel aláásva a baloldali pártokkal való együttműködését -, addig a szintén a fideszes médiamonstrumhoz, azaz a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (Kesma) tartozó csatornán pont egy zsidó származású jobbikos képviselőn gúnyolódtak.

Úgyhogy ezt a néhány ember most "be kellett áldozni". 

Bocsánatot kért és magába száll a műsor egyik vendége

Megadja Gábor a Facebook-oldalán tett közzé nyilvános bejegyzést az üggyel kapcsolatban, amelyben bejelentette, egy ideig most tartózkodik a közszerepléstől:

"Hibáztam.Tudnom kellett volna hogy a viccnek és a másokon való gúnyolódásnak is van egyértelmű határa. Én ezt a határt átléptem. Bocsánatot kerek a pellengérre állított politikustól a nézőktől és mindenkitől, aki kijelentésem hatására bántva érzi magát. De a bocsánatkérés önmagában nem elég. Az embernek tanulnia kell a hibáiból. Ilyenkor mindenkinek aki hibát követ el, magába kell szállnia. Én is ezt fogom tenni. Az elkövetkező időkben tartózkodni fogok mindennemű közszerepléstől" - írta a 888.hu munkatársa.