Fekete színű, mérgező hó hullott Szibériában (videó)

Publikálás dátuma
2019.02.15. 18:35
Szénbányászat - képünk illusztráció
Fotó: Kállai Márton
A környék, nem meglepő módon, a szénbányáiról ismert. Környezetvédelmi aktivisták szerint a jelenség jól megmutatja, milyen katasztrofális helyzetben van a régió.
Fekete hó hullott az égből Szibériában egy olyan régióban, amely leginkább a szénbányászatáról híres - írja a 444.hu. A hírek szerint ráadásul nem elég, hogy a hó sötét színű, még mérgező is. A jelenségről számos felvétel is készült, alább a brit The Guardian videóját láthatják:
A fekete hóért a szénpor a felelős, amely a Szibéria déli részén fekvő Kuzbass-régió számtalan külszíni fejtésű szénbányájából jut a levegőbe. Környezetvédelmi aktivisták szerint a fekete hó csupán a jéghegy csúcsa, valójában mindig ennyi szénpor van a levegőben, csak ez a hó miatt most jobban látszik.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a világ egyik legnagyobb széntermelő vidékének számító térségre borzasztó egészségügyi adatok jellemzőek. A rákos megbetegedések és a tüdőbajok száma átlagon felüli a térségben, a régió 2,6 millió lakosának várható élettartama pedig 3-4 évvel van az amúgy is alacsonynak számító orosz átlag (71,5 év) alatt.Szerző

Szexuális zaklatással vádolják Vatikán párizsi nagykövetét

Publikálás dátuma
2019.02.15. 17:33

Fotó: ALBERTO PIZZOLI / AFP
A gyanú szerint egy fiatal férfi fenekét fogdosta az apostoli nuncius újévkor.
Szexuális zaklatás gyanújával indult eljárás Luigi Ventura apostoli nuncius, a Vatikán franciaországi nagykövete ellen Párizsban - erősítette meg pénteken a párizsi ügyészég a Le Monde című napilap értesülését.
A vizsgálatot január 24-én indította a vádhatóság, miután a nunciust azzal vádolta meg a párizsi önkormányzat egyik munkatársa, hogy szexuálisan zaklatta a városházán tartott újévi fogadáson. "Történt egy incidens a diplomáciai testületeknek tartott újévi fogadáson, és a döntés gyorsan megszületett arról, hogy jelezzük az ügyészségnek" - mondta Patrick Klugman, nemzetközi ügyekért felelős főpolgármester-helyettes.
A tájékoztatás szerint a január 17-én rendezett ünnepségen, amelyre a diplomáciai testületek és a vallási szervezetek képviselői voltak hivatalosak, a 74 éves nuncius, aki 2009 óta teljesít szolgálatot Párizsban, háromszor is fogdosni próbálta - eleinte a kezén, majd a fenekén - a városházának azt a fiatal munkatársát, aki a kíséretével foglalkozott az este folyamán. A városháza közleményében úgy fogalmaz a BBC szerint:
az apostoli nuncius "ismétlődően és ragaszkodóan simogatta" a fiatal férfi fenekét.

Az esetnek szemtanúja is volt. A harminc év körüli sértett a párizsi városháza nemzetközi kapcsolatok osztályán dolgozik, azonnal jelentette feletteseinek, mi történt.
A Vatikán párizsi nagykövetsége egyelőre nem erősítette meg az eljárás megindítását. Luigi Ventura, aki a Vatikán karrierdiplomatája és párizsi misszióját megelőzően több afrikai országban, majd Chiliben és Kanadában is dolgozott, diplomáciai mentességet élvez Franciaországban.

Vészhelyzetet hirdet Trump

Publikálás dátuma
2019.02.15. 17:20

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Elfogadta Donald Trump az amerikai határbiztonság finanszírozásáról szóló törvényt, de egyúttal úgy döntött, hogy rendkívüli állapotot hirdet ki a mexikói határtérségben. Ennek révén akar a törvényben foglaltnál több pénzt kapni a határ mentén az illegális bevándorlók távoltartása érdekében építendő falra. Az igazságügyi tárca azonban azzal számol, hogy bírói végzéssel átmenetileg felfüggeszthető az elnök lépése. Trump a Fehér Ház rózsakertjében pénteken jelentette be döntését, amelyet már előzetesen kilátásba helyezett Mitch McConnell, a szenátusban többségben levő republikánus frakció vezetője. Elmondta, hogy az elnök tájékoztatta őt arról: alá fogja ugyan írni a törvényt, hogy el lehessen kerülni a szövetségi kormányzat – költségvetési felhatalmazás hiánya miatti - újabb részleges leállását, ám országos szükségállapotot is ki akar hirdetni, mert nem tartja elégnek a törvényben előirányzott összeget.  
A szenátusban 83-16, a képviselőházban 300-128 arányban, vagyis jórészt kétpárti támogatással elfogadott törvény közel 1,4 milliárd dollárt ad határbiztonsági létesítményekre. Az elnök ezt - a drogdílerek elleni harc szempontjaira hivatkozva - ki akarja egészíteni 600 millióval a pénzügyminisztérium azon alapjából, amelyben a kábítószer-kereskedőktől elkobzott pénzt gyűjtik, 2 és fél milliárddal a Pentagon kábítószer-ellenes programkeretéből, valamint – és valójában csak ehhez van szükség a rendkívüli állapotra – 3 és fél milliárddal a védelmi tárca katonai építési költségkeretéből. Így összesen 8 milliárd dollárt fordíthatnának határvédelmi fal vagy kerítés felhúzására.  Ha bírói úton ez utóbbi tétel mégsem válna hozzáférhetővé, akkor 4 és fél milliárdos lehetne a keret, ami már nem nagyságrendekkel alacsonyabb, mint a Fehér Ház által eredetileg kért 5,7 milliárd dollár. Nem csupán az ellenzéki demokraták, hanem a republikánusok közül is sokan – élükön történetesen McConnell-lel - ellenezték a már korábban is lebegtetett rendkívüli állapot elrendelését, mondván, az kihívást intéz a kongresszus hagyományosan tiszteletben tartott jogköre, „az erszény fölötti hatalom” ellen, vagyis azzal szemben, hogy a törvényhozás joga eldönteni, mire költsék az adófizetők pénzét. McConnell azonban most már támogatásáról biztosította Trump lépését. Demokrata párti vezető törvényhozók viszont az elnöki hatalommal való visszaélésről beszélnek, és a képviselőházban, ahol a demokraták vannak többségben, az igazságügyi bizottság révén meg kívánják kérdőjelezni Trump eljárásának a jogszerűségét, és kétpárti közös határozattal szeretnék megakadályozni a rendkívüli állapot érvénybe léptetését.
Trump a mexikói határon beszélget a határőrökkel
Fotó: JIM WATSON / AFP