Előfizetés

Cserdi és más települések is díszpolgárrá avatnák Bálint gazdát

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.02.16. 13:18
Országszerte több település is megkereste Bálint gazdát, vagyis Bálint Györgyöt: legyen a díszpolgáruk
Fotó: Népszava
Miután saját kerületében a fideszes többség visszautasította a kinevezést, országszerte több település is megkereste a leghíresebb magyar gazdát.
Nem maradt válasz nélkül, hogy a XVI. kerületben elkaszálták Bálint gazda díszpolgári kinevezését: az idén századik életévét betöltő Bálint Györgyöt – a közismert és kedvelt – kertészmérnököt információink szerint a fővárosból és vidékről is megkeresték azzal, hogy legyen az adott kerület, település díszpolgára. 
Úgy tudjuk, más városok fontolgatják, hogy díszpolgári címet adjanak az ismert kertészmérnöknek. Bálint gazda a ugyan fővárosból még nem kapott megkeresést, de elmondta, hogy a Bogdán László vezette, mezőgazdasági termelésével kitűnő, Baranya megyei Cserdi község már jelezte neki:, örülnének, ha vállalná a kinevezést. Bálint György úgy tudja, hogy egy Somogy megyei községben is fontolgatják a cím felajánlását – egyébként mindkét helyszínen többször járt már, adott tanácsokat a helyi gazdáknak.
A megkereséseket Bálint gazda egy érdekes folyamat részének látja:
jelölése szerinte attól sem független, hogy ez a kormány már jó ideje cserben hagyta a vidéket.

A kérdésre, hogy elvállalná a felkéréseket, hangsúlyozta, még nem tett konkrét ígéretet;  de azért válaszolni fog mindenkinek, és minden jelölő települést meglátogat. „Amit tudok megteszek, de hát egy századik évemet töltő vénember vagyok, kenyeret is kell keresnem, írnom is kell, minden héten egy legalább egy előadást tartok vidéken” - fejtegette Bálint György. 

Nagy békével fogadta visszautasítását

XVI. kerületi visszautasítását – erről itt írtunk bővebben – elmondása szerint nagy békével fogadta, és korábban sem tett lépéseket azért, hogy lakhelyén díszpolgárrá válasszák.
„Én már Budapest díszpolgára is vagyok; ha emiatt reklamálnék, az olyan lenne, mintha egy főhadnagy azért panaszkodna, mert nem kapja meg újra a hadnagyi címet ”- jegyezte meg tréfálkozva.

Nem nyugszik a kormány: most Novák Katalin szólította fel bocsánatkérésre a svéd szociális minisztert

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.16. 13:10
Novák Katalin. FOTÓ: Népszava
A jelek szerint nagyon szíven ütötte a Fideszt, hogy Annika Strandhall svéd szociális miniszter úgy foglalt állást a napokban, a 30-as évek restaurációja folyik Magyarországon. Novák Katalin családügyi államtitkár bocsánatkérésre szólította fel a politikust.
Az egyébként igen aktív államtitkár a Magyar Hírlap című kormánylap hasábjain tette közzé a svéd miniszternek írt nyílt levelét. Annika Strandhall a Twitteren azt írta, "riasztó, ami Magyarországon történik. Most azt akarja Orbán, hogy több »igazi« magyar gyermek szülessen. A politika bűzlik a '30-as évektől, és jobboldali populistaként ködösíteni kell, hogy ez a fajta politika milyen következményekkel jár arra az önállóságra nézve, amiért a nők küzdöttek." Erre először Szijjártó Péter külügyminiszter reagált, majd, ha ez nem lett volna elég, a svéd nagykövetet is bekérették a minisztériumba. Most pedig Novák Katalin érezte szükségét megnyilatkozni.
"Megdöbbenéssel értesültem róla, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök úr által múlt vasárnap bejelentett családvédelmi akciótervről Ön Twitter-üzenetében azt állította: a 30-as évek Németországát idézi, és a kormányunk kihasználja a magyar nőket" - írta az államtitkár, aki egyben pikírt módon gratulált a svéd kormánynak, hogy négy hónap után meg tudott alakulni. Aztán jön a szokásos bevándorlásozás, a levél második felében pedig Karácsony Gergelyt és a Jobbikot is egy platformra helyezi Novák Katalin, csak hogy a Fidesz legújabb mantrája se maradjon ki a svéd szociális miniszternek címzett válaszból. Ezután odáig megy az államtitkár, hogy felszólítja a skandináv politikust, tisztázza, helyes-e, hogy az európai szocialisták olyan magyar párttal működnek együtt, amelyik a Jobbikkal lépne szövetségre - mintha Annika Strandhallnak bármi köze lenne ehhez az egészhez.
Addig is felszólítom, hogy kérjen bocsánatot a kijelentései miatt!

- hangzik a dörgedelem az államtitkárra nagyon is jellemző, végig kioktató hangnemet használó levél végén, amelyben Novák Katalin kitér még arra: elfogadhatatlan, hogy Annika Strandhall Magyarországot a náci Németországhoz hasonlítja. De az, hogy a svéd miniszter nem tett ilyen összehasonlítást, nem zavarja az államtitkárt. 

Tóth Bertalan nem megy Brüsszelbe

Nagy B. György
Publikálás dátuma
2019.02.16. 12:50
Tóth Bertalan nyitotta a felszólalók sorát
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A Párbeszéd a lista elején kaphat helyet.
Esze ágában sincs felvenni a mandátumát, szögezte le Tóth Bertalan, miután a kongresszus rábólintott a listára, aminek az élén ő áll. A névsor, magyarázza Tóth Bertalan, szimbolikus. Egyrészt azt mutatja, hogy az MSZP már két biztossal is szolgálta az európai közösséget, így kapott helyett rajta Andor László és Kovács László. Másrészt felkerült egy fiatalember, aki 19 évesen nem hátrált meg, hiába próbálta kifigurázni és hitelteleníteni a kormánymédia. Ő Káló Dániel, a Független Diákparlament meghatározó arca – ha úgy tetszik, a civil üzenet. (Megjegyzendő: a mivel az MSZP kongresszusa nyitott listát fogadott el, a jelek szerint a Párbeszéd csatlakozik, és politikusa a harmadik helyet kaphatja meg.) És akkor a lista:
  • Tóth Bertalan (pártelnök)
  • Ujhelyi István (EP-képviselő)
  • Szanyi Tibor (EP-képviselő)
  • Tüttő Kata (Budapest-politikus)
  • Káló Dániel
  • Harangozó Gábor (volt EP-képviselő)
  • Gurmai Zita (országgyűlési képviselő, volt EP-képviselő)
  • Mester Barnabás (RED – Radikális Európai Demokarták – Mozgalom meghatározó arca)
  • Kovács László (egykori külügyminiszter)

Új politikai minőség kell

Baltával esett a hatalom az ellenzéknek, az oppozíció minden képviselőjét megpróbálják ellehetetleníteni, megpróbálják kiiktatni a parlamenti döntéshozatalból. A rezsim megpróbál belőlünk másodosztályú országgyűlési képviselőt csinálni, fakadt ki Kunhalmi Ágnes. Ráadásul, figyelmeztetett az MSZP választmányi elnöke, a kormánypropaganda megpróbálja átírni a baloldal történelmét. Ez pedig olyan torzulásokhoz vezet, hogy Karácsony Gergelyt lenácizzák, illetve a szocialistákat a nácikkal való összeborulással vádolják. És az a kormány merészeli ezt tenni, amelyik a II. világháború óta nem látott zsidóellenes propagandával manipulál, magyarázta Kunhalmi Ágnes, aki szerint mondása akkor is igaz, ha a kabinet kétpercenként iderángatja Benjamin Netanjahut, Izrael miniszterelnökét. Hogy a Fidesz ne söpörhesse el az ellenzéket, annak át kell lépnie árnyékát. Új politikai minőséget várnak tőlünk az emberek, azt, hogy az ellenzék egységesen lépjen fel a Fidesz monolit tömbje ellen, szögezte le Kunhalmi Ágnes. Az új minőség pedig a közös választási fellépés, mert együtt tüntetni, sajtótájékoztatót tartani nem elég.  

Aki szereti a hazáját

Már alig emlékszünk rá, hogy 180 ezer katona vesztette életét; már alig emlékszünk rá, hogy 240 ezer civil halt, illetve sebesült meg; már alig emlékszünk rá – mert sokaknak nem érdeke felidézni – hogy 74 éve Budapesten véget ért a rémálom – kezdte történelmi visszatekintéssel Hiller István. Az MSZP országgyűlési alelnöke szerint a II. világháború után a béke garanciájaként született meg az Európai Unió. Szóval, aki szereti a hazáját, az szereti az EU-t. Emiatt az MSZP felelőssége, hogy egy mélyebb integrációra törekedjen: Brüsszelben Magyarország érdekét képviselje, idehaza az európai közösség értékeit mutassák fel. És a szocialisták ezt is tették, amikor bevitték a NATO-ba és az EU-ba Magyarországot. Most, magyarázta Hiller, szocialista Európára van szükség, ahol egységes a bérek és a nyugdíjak értéke; ahol nincsenek különbségek egy nő és egy férfi között, ha azonos munkát végez; ahol nincs gyermekszegénység.