Napsütéses kora tavasz lesz vasárnap is

Publikálás dátuma
2019.02.16. 17:45
Illusztráció: AFP
Lassan el lehet felejteni a télikabátot: hamisítatlan kora tavaszias az időjárás napok óta, és ilyen is marad.
Vasárnap túlnyomóan derült idő várható kevés felhővel. Éjszaka többfelé pára, az Északi-középhegység tágabb környezetében, a Dráva mentén köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik, amely elsősorban az északkeleti részeken helyenként csak lassan oszlik fel. Csapadék nem várható, esetleg a ködös tájakon gyenge szitálás lehet. A légáramlás jóformán mindenhol gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és +1 fok között várható, de a fagyra érzékeny helyeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 9 és 14 fok között alakul, 10 fok alatti értékek a tartósabban ködös vidékeken valószínűek.
Szerző
Témák
időjárás

Emberkereskedelemnek nevezte a külföldi munkavállalást Soltész Miklós

Publikálás dátuma
2019.02.16. 16:42
Soltész Miklós
Fotó: Vajda József / Népszava
Nem kérünk az exportált afrikai gyerekekből, inkább a családokra költünk - fejtegette az Orbán-kormány nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.
emberkereskedelemre, amely az Afrikában született gyermekekkel akarja pótolni az európai gyermekhiányt - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Budapesten, a Protestáns Fórum rendezvényén. Soltész Miklós a miniszterelnök Orbán családvédelmi akciótervének külföldi kritikáira reagálva azt mondta: elfogadhatatlan a szemlélet, amely szerint egy afrikai édesanyától elvehető és más országba vihető a gyermeke csak azért, hogy ott egy olyan problémát orvosoljanak vele, amelynek megoldására az adott ország nem fordított gondot - idézi szavait az MTI.
Az azonban nem fejtette ki , hogy ki akarna afrikai gyerekeket elragadni, és Európában dolgoztatni. Nehezen is fejthette volna, ilyet ugyanis senki nem állított: a Der Standard ugyan rasszistának nevezte a nőket szerintük szülőgépekként kezelő kormány családvédelmi tervét, a BBC-nek témában nyilatkozó professzor, Sarah Harper pedig a túlnépesedés veszélyéről beszélt (ami, a csökkenő lélekszámú Magyarországon valóban nem fenyegető helyzet). Afrikai gyerekmunka-exportot azonban csak Soltész  Miklós emlegetett.

Az "emberkereskedelem", ami 300 milliárdot hoz

 Az államtitkár kitért arra is: a "hivatalos emberkereskedelem" Romániában és Ukrajnában is hatalmas szociális problémát okoz, hiszen több millió férfi ment külföldre dolgozni a jobb megélhetés reményében, és hagyta magára családját, gyermekét. Ahelyett, hogy a segítséget, a munkát vinnék Romániába és Ukrajnába, ezeknek az embereknek a szellemi, fizikai képességeit használják fel a nyugati társadalmak arra, hogy továbbra is gazdagabbak legyenek mint a közép-, illetve kelet-európai társadalmak - tette hozzá. Ezzel is akadnak azért problémák: Soltész mindezt úgy fejtette ki, hogy tudhatja: legalább 600 ezer magyar él külföldön, a kint dolgozó honfitársak pedig 2017-ben közel 300 milliárd forintot utaltak haza tavaly, alaposan felpörgetve a hazai fogyasztást. Hogy még egyet tekerjünk az egészen: a Brexitre szavazó britek az unió szegényebb országaiból, közöttük Magyarországról érkező gazdasági migránsok miatt válnának le az EU-ról – miközben ugyanez a kör vállalja náluk a lenézett, alulfizetett fizikai munkák zömét is. A kivándorló férfiak pedig maguktól indulnak útnak, tehát gaz, kizsákmányoló nyugatiakról alkotott kép is jócskán torzított. Ráadásul, Soltész úgy beszél külföldi kizsákmányolásról, hogy a kormány sem titkolja: a német multinacionális vállalatok kérésére vezették be itthon a 400 órás túlmunka önként vállalt lehetőségét. 
Szerző

Netről másolta 21 milliós tanulmányát az állami fejlesztőcég

Publikálás dátuma
2019.02.16. 15:38
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Oldalanként 91 ezer forintért ollóztak össze egy olyan "szakmai anyagot", aminek kétharmadát forrásmegjelölés nélkül vették át más tanulmányokból.
Egyre kínosabb helyzetben van a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) és hajdú-bihari kirendeltsége a megyében futó uniós programjuk miatt - írja a Magyar Hang. A hetilap két hete számolt be róla, hogy a lakókon kívül már a fideszes többségű önkormányzat sem akarja azokat a lakásotthonokat Püspökladányban látni, ahová jelenleg a Bárándon ellátott betegeket költöztetnék. Ez azonban nem minden: 
miközben a lakók érzékenyítésére egyetlen fillért sem szántak, több mint 21 millió forintot tapsoltak el a projekt alapját jelentő szakmai iratra úgy, hogy az alig tartalmaz új, érdemi információt.

A cikk szerzőjének számításai szerint a 234 oldalnak mintegy kétharmadát internetes oldalakról, más pályázatokból és intézményi programokból ollózták össze – forrásmegjelölés nélkül 

Csendben szervezték a betegek költöztetését

A lap felidézi: a Bárándi Humán Szolgáltató Otthon Hajdú-Bihar megye egyik legnagyobb ellátója, ahol szenvedély- és pszichiátriai betegek, értelmi fogyatékossággal élők laknak. A bárándi intézet is egyike azoknak a településektől távoli tömegellátóknak a megyében, amelyeket egy uniós program részeként felszámolnak. A kitagolásnak hívott folyamatnak a részeként a betegek kisebb, emberközelibb otthonokba költözhetnek. Bárándról összesen 108 ellátottat „szórnak szét” a püspökladányihoz hasonló lakásotthonokban. A 14 ezer lakosú városban készülő két épületbe 23 mentális betegségekkel küzdő ellátott kerülhet. A probléma gyökere, hogy mindezt a helyiek háta mögött próbálták megszervezni. A hajdú-bihari projekt 2,2 milliárd forintos költségét teljes egészében az Európai Unió finanszírozza. A beruházás alapja a szóban forgó, összeollózott szakmai terv, amelyet a Társadalmi Infrastruktúra Fejlesztő Nonprofit Kft. (TIF) készített. A már több éve állami tulajdonban működő cég első ügyvezetője egyébként Verdó György volt, aki jelenleg az SZGYF Hajdú-Bihar megyei kirendeltségének vezetője. A TIF mostani vezetője tavaly november óta Sánta Áron – ő korábban osztályvezető volt az SZGYF-nél –, mellesleg jelenleg is Fidesz-képviselő a budaörsi önkormányzati testületben.

Teljes cikkeket másoltak le szakportálokról, de a Wikipedia is jól jött

A szakmai tervet elemezve a Magyar Hang arra jutott, hogy túlnyomó többségében az internetről összetallózott cikkekből, más nyilvános anyagokból rakták össze. Az irat jelentős része megegyezik a Vas megyei Iváncon található otthon kiváltására írt szakmai anyaggal, pusztán a helyi sajátosságok különbözőek. A terv többi részének elkészítése során sem erőltették meg magukat a készítők: a kiváltandó három hajdú-bihari – a bárándi, szerepi és derecskei – intézet közül utóbbi esetében egy az egyben másolták le a szakmai programot. Az anyag az ellátottak betegségeit is oldalakon át tárgyalja: szó szerint másoltak át cikkeket szakportálokról (például: webbeteg.hu-ról, illetve a Búra Alapítvány honlapjáról). A települések bemutatását sem bízták a véletlenre, itt a Wikipédiához fordultak segítségért. Mindezeken kívül a terv több részét is megtaláltunk más intézetek pályázataiban – még a református szeretetszolgálat egyik programjából is emeltek át szöveget. A 234 oldalas dokumentum „szerzői” még arra sem vették a fáradtságot, hogy legalább a pénzügyi-gazdasági kockázatai ne ugyanolyanok legyenek, mint a már említett, egymilliárdos költségű Vas megyei projektnél. Hogy melyik szakmai terv létezett hamarabb, lehetetlen eldönteni - írja a hetilap.

Feltűnik a fidesz-közeli Kaméleon

Az anyagot oldalanként 91 ezer forintért (összesen bruttó 21,2 millió forint) állították össze. A lap közérdekű adatigénylésében az erre vonatkozó kérdésre azt írták, az ár megítélése nem közadat. Pedig viszonyítási alap házon belül is lenne: a Nógrád megyei nevelőszülői hálózat 50 millió forintos fejlesztésére készült 87 oldalas szakmai terv „csak” 610 ezer forintba került. Közérdekű adatigénylésből derült ki az is, hogy a beruházás helyein felállított uniós táblákat az a Debrecenben jól ismert Kaméleon Dizájn Kft. készítette, amely körül hemzsegnek a fideszes politikusok. Ennek egyik alapító tulajdonosa Rácz Róbert megyei kormánymegbízott (korábbi fideszes országgyűlési képviselő is) volt. A cég Kósa Lajos polgármestersége idején több önkormányzati megbízást is kapott. Furcsa módon azonban – szúrta ki az Mfor.hu – tavaly decemberben éppen a Kósa 83 éves édesanyja nevén lévő sertéstenyésztéssel foglalkozó cége, a Méker Kft. falta fel a nyomdaipari vállalkozást.
Szerző
Frissítve: 2019.02.16. 16:13