Bernie Sanders is indulhat a 2020-as amerikai elnökválasztáson

Publikálás dátuma
2019.02.17. 12:33
Bernie Sanders
Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
Állítólag már elkészült a videó, melyben bejelenti a hírt a vermonti szenátor.
Bernie Sanders elindulhat a 2020-as amerikai elnökválasztáson – a Politico információi szerint ezt az amerikai szenátor egy már elkészült videóban jelenti be. Azt nem tudni, hogy a kisfilm végül meg fog-e jelenni, és ha igen, mikor adják ki. Már korábban is jelentek meg azzal kapcsolatos hírek, hogy a vermonti független szenátor – aki Hillary Clinton vetélytársa volt a 2016-os előválasztásokon – mérlegeli az indulást. Sarah Ford, Sanders szóvivője egyelőre nem kommentálta a videóról szóló értesülést.
Szerző

Öngyilkos merénylők robbantottak egy nigériai mecsetben

Publikálás dátuma
2019.02.17. 11:25

Fotó: AUDU MARTE / AFP
A támadásban legkevesebb tizenegy ember életét vesztette.
Legkevesebb tizenegy ember életét vesztette egy öngyilkos merényletben szombaton Nigériában, Maiduguri városánál, egy mecsetben – írja a Bloomberg. A támadás pár órával azután történt, hogy megkezdődött az elnökválasztás. A hatóságok szerint a merényletet a Boko Haram terrorszervezet három tagja követhette el, akik működésbe hozták a testükre erősített robbanószert. A tizenegy halott között van a három merénylő is.
Szerző

Antiszemita incidens történt a sárgamellényesek tüntetésén Párizsban

Publikálás dátuma
2019.02.17. 10:50

Fotó: MICHEL STOUPAK / NURPHOTO / AFP
Tizennegyedik alkalommal is az utcákra vonultak szombaton országszerte a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozók. Alain Finkielkraut filozófust a tiltakozók egy csoportja sértegette.
Szinte napra pontosan három hónappal az első megmozdulás után – amelyen mintegy 300 ezren vettek részt a múlt szombati 50 ezerhez képest – a sárgamellényesek ismét felvonulásokat szerveztek a francia nagyvárosokban annak a hétnek a végén, amelyen bíróság elé kellett állnia két hangadójuknak, Eric Drouet kamionsofőrnek be nem jelentett tüntetés szervezése miatt, és Christophe Dettinger volt bokszolónak rendőrök bántalmazása miatt. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint összesen 41 400-an tüntettek, ebből 5 ezren Párizsban. Az előző hetekhez képest kevesebb rendbontás történt, de Alain Finkielkraut filozófust antiszemita sértések érték a tüntetők részéről.      Párizsban a több ezer fős menet délben indult el ragyogó napsütésben a Diadalívtől a Champs-Elysées sugárúton, ahonnan az Invalidusok irányába folytatták az irányt. A békésen vonuló emberek ezúttal elsősorban az őket biztosító rendőrök ellen kiabáltak ellenséges jelszavakat. Kora délután szinte menetrendszerűen törtek ki összecsapások rendbontók és rendőrök között a boulevard Saint-Michelen, ahol könnygázzal oszlatták az embereket. A kisebb, epizódikus feszültségek ellenére Párizsban ezúttal nagyobb incidensek nélkül folytatódtak a tiltakozások.
A közösségi oldalakon egyébként a fővárosban három felvonulást és négy egyéb megmozdulást hirdettek meg az egymással összekülönbözött sárgamellényes csoportok: volt, amelyik lázongásra szólított fel, egy másik az Étoile tér lehető leghosszabb ideig tartó elfoglalására, a legnagyobb csoport pedig ezúttal vasárnapra is utcára hívja az embereket a fővárosban. Alain Finkielkraut filozófust antiszemita sértésekkel illették tüntetők, amikor Párizs belvárosában keresztezték az útját. „Húzz el, mocskos cionista”, „rohadt cionista”, „mi vagyunk a nép, Franciaország a mienk” – kiabálta a sárgamellényesek egy csoportja, amikor meglátták a filozófust. A közösségi oldalakon közzétett felvételeken az is látható, hogy a rendőröknek kellett közbeavatkozniuk és megvédeniük a 69 éves lengyel származású francia akadémikust.
„Elképesztő gyűlöletet éreztem, és sajnos nem ez az első alkalom”

– mondta Alain Finkielkraut a Journal du dimanche című vasárnap megjelenő hetilapnak.

A filozófus hozzátette:
„megijedtem volna, ha nem lettek volna ott a rendőrök, de szerencsére ott voltak.”

Elmondta azt is, hogy nem minden sárgamellényes volt agresszív vele: egyikük át akarta adni neki a sárgamellényét, megkérve, hogy csatlakozzon a menethez, egy másik tüntető pedig azt mondta, hogy rendszeresen olvassa és csodálja a filozófiai munkásságát. Finkielkraut a kezdetek óta támogatásáról biztosította a szociális mozgalmat, amelyről több elemzést is írt. A Le Figaro című napilap szombati számában azonban élesen bírálta a sárgamellényesek hangadóit, és úgy vélte, hogy már nem a kormányzat, hanem ők az arrogánsok.
Az antiszemita támadást szombat este sorozatban ítélték el a francia politikusok, Emmanuel Macron államfő pedig a Twitteren azt írta, hogy ami történt, az „mindannak a tagadása, ami minket nagy nemzetté tesz”, ezért „nem fogjuk eltűrni”. A dél-franciaországi Bordeaux-ban és Toulouse-ban – amely városok a kormányellenes mozgalom központi helyeivé váltak, és ahol a felvonulások rendszeresen erőszakba torkolltak az elmúlt hetekben – a délután folyamán voltak nagyobb megmozdulások.
A legtöbb vidéki sárgamellényes csoport a mozgalom három hónapos évfordulóját kívánta megünnepelni, és „vissza a gyökerekhez” felszólítással a városok menti körforgalmakba szerveztek békés megmozdulásokat, kerülendő a városközpontokban tapasztalható rendbontásokat. A rendőrség előre jelezte, hogy az úttorlaszokat és forgalomlassító akciókat nem fogja eltűrni. Párizs és Strasbourg mellett felvonulásokat szerveztek szinte minden nagyobb városban (Marseille, Lyon, Nantes, Lille, Nice, Saint-Etienne, Bourg-en-Bresse, Thionville, Rouen, Pontivy, Alençon, Reims, Boulogne-sur-Mer).
Az üzemanyagadó emelése ellen 2018 novemberében létrejött sárgamellényes mozgalom az elmúlt három hónapban több szociális jellegű követelést fogalmazott meg, és az államfő távozását is követeli a városok menti körforgalomban felállított úttorlaszok mentén. Szombatonként pedig a városközpontokban tartanak spontán felvonulásokat, amelyek rendszeresen rendbontásokba és összetűzésekbe torkollnak a rendfenntartó erőkkel. Hétvégéken ezért országszerte mintegy 80 ezer rendőr és csendőr teljesít szolgálatot a francia utcákon a közrend biztosítására. Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter szerdán 30 millió euróra becsülte a szombati tüntetéseken az utcákon okozott anyagi károkat (üzletek, bankok, kirakatok, középületek, köztéri eszközök megrongálását).

Már hazaküldenék a tüntetőket a franciák

Egy szerdán közzétett felmérés szerint a franciák többsége (56 százalék) azt szeretné, ha a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tavaly november óta tiltakozó sárgamellényesek befejeznék a megmozdulásokat. A megkérdezettek 64 százaléka úgy látja, hogy a tüntetők követelései eltávolodtak a kezdeti elképzelésektől. Ez az első alkalom az elmúlt három hónapban, hogy a közvélemény elfordulni látszik a megmozdulástól.