Előfizetés

Kizárták Demeter Mártát a honvédelmi bizottságból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.18. 16:39

Fotó: Tóth Gergő
Visszahívta a fideszes többség az ellenzéki képviselőt a tisztségéből.
A parlament 124 igen, 25 nem szavazattal felmentette Demeter Mártát (LMP) a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki tisztségéből és bizottsági tagságából - adja hírül az MTI.
Múlthéten "a képviselő személyében nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg" az Alkotmányvédelmi Hivatal. A nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárást Kövér László házelnök kezdeményezte. 5 év alatt ez már a harmadik átvilágítása volt Demeternek; az előző kettő mindent rendben talált. Az eljárásokra válaszul az ellenzék tavaly Orbán Viktor átvilágítását követelte - teljesen hiába -, ugyanis a miniszterelnökről még soha nem dolgozott olyan munkakörben, ahol ilyen vizsgálaton kellett volna átesnie.
Kövér még tavaly decemberben visszavonta Demeter NATO parlamenti közgyűlési tagságát is. Minderre azután került sor, hogy a képviselő, az LMP társelnöke egy iratbetekintés nyomán írásbeli kérdést tett fel az Országgyűlésben, azt firtatva: miképp fordulhat elő, hogy Orbán Viktor egyik lánya katonai géppel repül haza Ciprusról. Mint kiderült, a miniszterelnöki gyermekkel azonos nevű lány egy katonatiszt gyereke volt.

Bürokráciacsökkentés: kirúgnak 300 embert a Postától

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.02.18. 15:53

Fotó: Népszava
Főként fővárosi adminisztratív munkatársaktól vesz búcsút a társaság.
Újabb csoportos, mintegy 300 fős létszámcsökkentést hajt végre 2019 tavaszán a Magyar Posta az üzemi tanáccsal való előzetes egyeztetés után. A bürokráciacsökkentés folytatásaként, a leépítés elsősorban az irányítási-adminisztratív területeket érinti, többségében a fővárosi munkahelyeken, közölte a társaság hétfőn.
A létszámhiányos munkaköröket - például kézbesítés és logisztika - a változás nem érinti, közölték, így a szolgáltatások zavartalan működése továbbra is biztosított. A létszámleépítést törvényes keretek között, valamennyi vonatkozó jogszabály maradéktalan betartásával teszi a társaság. Az intézkedéshez kapcsolódó juttatási rendszer feltételeiről a Magyar Posta vezetése az üzemi tanáccsal külön megállapodást kötött.
A közleményben kitérnek arra, hogy a brüsszeli szabályozás miatt a Magyar Posta versenypiaci szereplőként nehezen juthat költségvetési támogatáshoz, ezért csak önerőből tudja javítani pozícióját.
Tavaly mintegy 100 fős csoportos létszámcsökkentést hajtott végre a Posta, szintén a bürokráciacsökkentésre hivatkozva.

Jön a nyár, és hozza magával a BKK menetrend szerinti káoszát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.18. 15:27

Fotó: Vajda József / Népszava
Idén nyáron sem megy végig villamos a budapesti körúton, és még sok más vonalon sem: felújít a Budapesti Közlekedési Központ.
A 4-es és a 6-os villamos vonalának két végén is felújítás lehet az idén nyáron, de elkészül az 1-es pályájának a meghosszabbítása, és a 3-as metró északi szakasza is, írja az infostart.hu a BKK kommunikációs osztályának tájékoztatása nyomán. A következőket jósolják az iskolai nyári szünet idejére:
  • a Széll Kálmán tér és a Mechwart liget, illetve a Margit utca között felújítják a 4-es és a 6-os villamos pályáját;
  • ezzel egyidejűleg leállhat a közlekedés a körúti villamosvonal másik végén, az Üllői út és a dél-budai végállomások között is
  • elkezdődhet az M3-as metró rekonstrukciója a déli szakaszon, Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között;
  • az 1-es villamos meghosszabbítása Kelenföld vasútállomásig szintén 2019 nyarán fejeződhet be.
Tavasszal folytatódnak az Orczy tér és a Teleki tér közötti villamosvágány-felújítási munkák, várhatóan másfél hónapig, írják még. Akadálymentesítik az 50-es villamos több megállóját, és még pár villamosmegállót a Bécsi úton is, illetve az 50-es pályáján is valószínűleg dolgozni fognak. Sikeres közbeszerzés esetén nekiállnak a Bosnyák tér és a Zugló kocsiszín villamosvágány-hálózat felújításának is.
5 új CAF villamost is ígér a BKK idénre, valamint 21 Škoda-Solaris trolibuszt. Tendert írnak ki 200 buszra is, ami ha összejön, 20 már idén forgalomba állhat.