Előfizetés

El se ment az oktatásért felelős államtitkár a Corvinusról szóló vitára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.19. 18:25
A Corvinus egy épülete
Fotó: Népszava
Kedden tárgyalt a Parlament a Budapesti Corvinus Egyetem sorsáról, a felsőoktatásért is felelős Bódis József nélkül.
Fideszes kezekbe fogják átjátszani az ország egyik legjobb egyetemét, a Corvinust, és az erről szóló vitában a felsőoktatási államtitkár néma maradt - írja Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője. Tordainak a Parlament folyosóján sikerült egy rövid interjúra megállítania Bódis József oktatásért felelős államtitkárt - ezt közösségi oldalán közvetítette -, aki azzal védekezett:
nem az Emmi, és nem az Oktatási Államtitkárság volt az erről szóló javaslat előterjesztője, ezért nem ment el a vitára.

Úgy tűnt, Bódis már épp kifejtené a Corvinussal kapcsolatos véleményét, mikor egy munkatársa karon fogta, és elvezette Tordai kamerája elől. Mikor a képviselő utána ment, azt mondta még: álláspontját egy két évvel korábbi dokumentumban már kifejtette, illetve folyamatban van egy a felsőoktatási modellváltásról szóló anyag kidolgozása. Az államtitkár azt is elmondta,
a Corvinus fenntartói jogai átkerültek a Palkovics-féle innovációs minisztériumhoz.

Kedden tárgyalta az Országgyűlés azt a javaslatot, amely a Maecenas Universitatis Corvini vagyonkezelő alapítványra bízná a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartói jogait. A kormány a versenyképesség növelésére hivatkozva erőlteti a közgazdaság-tudományi egyetem akár milliós tandíjat is szedő elit-intézménnyé való átalakítását. A javaslatot az MSZP, a DK, az LMP és a Jobbik vezérszónoka is bírálta, csak úgy, mint minden ellenzéki hozzászóló. Az egyetemi autonómia csorbulását és a társadalmi egyenlőtlenségek erősítését látják a szándékban.

Polt visszautasította a meghívást, nem megy el az EP bizottságába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.19. 17:31

Fotó: Népszava
„Még a látszatát is kerülni kell annak, hogy a magyar legfőbb ügyész közreműködésével tartott bizottsági meghallgatás politikai kampányeseménnyé váljon” – jelentette ki.
Polt Péter legfőbb ügyész nem megy el az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága március 4-én megtartandó ülésére – derül ki Polt Inge Gräßle bizottsági elnöknek küldött leveléből. A legfőbb ügyész megköszönte a meghívást, és azt írta: a meghívó szerint az ülés tárgya az Európai Ügyészséggel, a szervezett bűnözéssel, a nemzetközi bűnügyi együttműködéssel, továbbá az OLAF ügyekkel és az azokban tett igazságügyi ajánlásokkal összefüggő kérdések megvitatása. Úgy folytatta: még a meghívó megérkezése előtt „a magyar sajtóban nem csupán a meghívás ténye, hanem annak oly módon értelmezett tárgya is megjelent, hogy az ülés az OLAF Magyarországot érintő ajánlásai nyomán elrendelt nyomozások értékelése lenne”. Szerinte az újsághírek alapjául szolgáló európai parlamenti bizottsági tag Facebook-bejegyzése, „amely egyben azt a hamis látszatot kelti, hogy a magyar legfőbb ügyész megjelenési, sőt beszámolási kötelezettséggel tartozik a Bizottság felé”, olyan politikai dimenzióba helyezi a meghívást, mely a folyamatban lévő európai parlamenti választási kampányhoz köthető (ezzel a legfőbb ügyész Jávor Benedek bejegyzésére utalt). Kiemelte, hogy a magyar Alaptörvény megtiltja az ügyészségnek, hogy politikai tevékenységet fejtsen ki, illetve közreműködjön ilyenben. Hozzátette: ennek megfelelően
„még a látszatát is kerülni kell annak, hogy a magyar legfőbb ügyész közreműködésével tartott bizottsági meghallgatás politikai kampányeseménnyé váljon.”

A legfőbb ügyész azt írta, hogy
„minderre figyelemmel az egyébként nagyon szoros határidővel és előzetes egyeztetés nélkül történt meghívásnak nem tudok eleget tenni”.

Polt levelét azzal zárta: továbbra is elkötelezett az Európai Unióban történő szakmai együttműködés iránt, és a magyar ügyészség természetesen minden segítséget megad feladatai elvégzéséhez a Bizottságnak.
Kapcsolódó
Raportra hívhatták Poltot az OLAF-ügyek miatt az EP-be

Megdőlt a melegrekord Budapesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.19. 16:36
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Újpesten 15,1 fokot mértek hétfőn.
Országszerte kora tavaszias időben lehetett részünk hétfőn, sokfelé 15 fok köré emelkedett a hőmérséklet. Budapest Újpesten 15,1 fokig melegedett fel a levegő, ezzel pedig új fővárosi napi maximumhőmérséket rekord született – közölte honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Eddig ezen a napon a legmagasabb hőmérsékletet pontosan 100 évvel ezelőtt (1919), Budapest Gellérthegy és Budapest Országút állomásokon regisztrálták, ahol 14,8 fokot mértek.