felsőoktatás;Budapesti Corvinus Egyetem;Bódis József;

El se ment az oktatásért felelős államtitkár a Corvinusról szóló vitára

Kedden tárgyalt a Parlament a Budapesti Corvinus Egyetem sorsáról, a felsőoktatásért is felelős Bódis József nélkül.

Fideszes kezekbe fogják átjátszani az ország egyik legjobb egyetemét, a Corvinust, és az erről szóló vitában a felsőoktatási államtitkár néma maradt - írja Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője. Tordainak a Parlament folyosóján sikerült egy rövid interjúra megállítania Bódis József oktatásért felelős államtitkárt - ezt közösségi oldalán közvetítette -, aki azzal védekezett:

nem az Emmi, és nem az Oktatási Államtitkárság volt az erről szóló javaslat előterjesztője, ezért nem ment el a vitára.

Úgy tűnt, Bódis már épp kifejtené a Corvinussal kapcsolatos véleményét, mikor egy munkatársa karon fogta, és elvezette Tordai kamerája elől. Mikor a képviselő utána ment, azt mondta még: álláspontját egy két évvel korábbi dokumentumban már kifejtette, illetve folyamatban van egy a felsőoktatási modellváltásról szóló anyag kidolgozása. Az államtitkár azt is elmondta,

a Corvinus fenntartói jogai átkerültek a Palkovics-féle innovációs minisztériumhoz.

Kedden tárgyalta az Országgyűlés azt a javaslatot, amely a Maecenas Universitatis Corvini vagyonkezelő alapítványra bízná a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartói jogait. A kormány a versenyképesség növelésére hivatkozva erőlteti a közgazdaság-tudományi egyetem akár milliós tandíjat is szedő elit-intézménnyé való átalakítását. A javaslatot az MSZP, a DK, az LMP és a Jobbik vezérszónoka is bírálta, csak úgy, mint minden ellenzéki hozzászóló. Az egyetemi autonómia csorbulását és a társadalmi egyenlőtlenségek erősítését látják a szándékban.