Handó voltaképp elismerte: azért került utcára a MABIE, mert panaszkodott egy tagja

Publikálás dátuma
2019.02.19. 19:11
Handó Tünde
Fotó: Népszava
Az OBH elnöke arról írt a bíróknak, hogy azért mondták fel a Magyar Bírói Egyesület helyiséghasználati szerződését, mert annak egy tagja egy nemzetközi egyesület beavatkozását kérte.
A bírói kart és a közvéleményt megtévesztő állításokat tett Handó Tünde szerint a Magyar Bírói Egyesület (MABIE), a honlapján február 12-én megjelent közleményében. Az OBH-elnök szerint nem méltányos a MABIE székhelyének használatát érintő OBH döntést a „MABIE működésének ellehetetlenítéseként" beállítani. A bírósági központi intraneten közzétett - így elvileg minden bíró által hozzáférhető - február 19-i, keddi levélben, melyet az OBH elnöke Oltai Juditnak, az egyesület elnökének címzett, Handó gyakorlatilag elismeri, hogy azért mondták fel az egyesület Magyar Igazságügyi Akadémiára érvényes helyiséghasználati szerződését, mert a MABIE "egy tagja - aki az osztrák bírói egyesület egykori elnökének hozzátartozójaként vett részt az EACJ-nek a marokkói királyságban tartott közgyűlésén - a nemzetközi egyesület beavatkozását kérte. Történt mindez úgy, hogy a MABIE részéről e tárgyban hivatalos megkeresést vagy kérdést előzetesen, de utóbb sem kapott az OBH".
"Ezen méltánytalan eljárásra figyelemmel valóban elutasító döntés született a tagdíj pályázat ügyében"

- tette hozzá Handó. Az OBH elnöke utalt arra, hogy az OBH évről évre nyilvános pályázaton nyújt pénzügyi támogatást a bírósági egyesületek részére, s a MABIE 2018-as pályázata nemzetközi tagdíj befizetésére kért támogatást, ám amikor a fenti hírek kiderültek, az OBH nem támogatta a MABIE pályázatát.
"Az OBH, veszélyeztetve ezzel a MABIE működését, 2019. február 11-én felmondta a helyiséghasználati megállapodást" című közleményben a MABIE arról számolt be múlt héten, hogy az OBH felmondta az egyesület helységhasználati jogát. Minderről azután tettek közzé nyilatkozatot, hogy a Népszava megírta mindezt, hozzátéve:
a bírói egyesületnél úgy gondolják, hogy nem logisztikai okokból bontották fel egyoldalúan a 2009 óta érvényes, határozatlan időre szóló kontraktust, sokkal inkább az OBH-elnök bosszújáról van szó.

Handó mostani levelében erre is reagált: "tekintettel arra, hogy a MABIE bejegyzett székhelyén az elmúlt hét évben semmiféle egyesületi tevékenységet nem folytattak, nyilvánvalóan megtévesztő az - a politikai sajtó által perceken belül átvett - állításuk, hogy ezzel az egyesületi működésük ellehetetlenülne".
Szerző
Témák
Handó Tünde OBH

El se ment az oktatásért felelős államtitkár a Corvinusról szóló vitára

Publikálás dátuma
2019.02.19. 18:25
A Corvinus egy épülete
Fotó: Népszava
Kedden tárgyalt a Parlament a Budapesti Corvinus Egyetem sorsáról, a felsőoktatásért is felelős Bódis József nélkül.
Fideszes kezekbe fogják átjátszani az ország egyik legjobb egyetemét, a Corvinust, és az erről szóló vitában a felsőoktatási államtitkár néma maradt - írja Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője. Tordainak a Parlament folyosóján sikerült egy rövid interjúra megállítania Bódis József oktatásért felelős államtitkárt - ezt közösségi oldalán közvetítette -, aki azzal védekezett:
nem az Emmi, és nem az Oktatási Államtitkárság volt az erről szóló javaslat előterjesztője, ezért nem ment el a vitára.

Úgy tűnt, Bódis már épp kifejtené a Corvinussal kapcsolatos véleményét, mikor egy munkatársa karon fogta, és elvezette Tordai kamerája elől. Mikor a képviselő utána ment, azt mondta még: álláspontját egy két évvel korábbi dokumentumban már kifejtette, illetve folyamatban van egy a felsőoktatási modellváltásról szóló anyag kidolgozása. Az államtitkár azt is elmondta,
a Corvinus fenntartói jogai átkerültek a Palkovics-féle innovációs minisztériumhoz.

Kedden tárgyalta az Országgyűlés azt a javaslatot, amely a Maecenas Universitatis Corvini vagyonkezelő alapítványra bízná a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartói jogait. A kormány a versenyképesség növelésére hivatkozva erőlteti a közgazdaság-tudományi egyetem akár milliós tandíjat is szedő elit-intézménnyé való átalakítását. A javaslatot az MSZP, a DK, az LMP és a Jobbik vezérszónoka is bírálta, csak úgy, mint minden ellenzéki hozzászóló. Az egyetemi autonómia csorbulását és a társadalmi egyenlőtlenségek erősítését látják a szándékban.
Szerző

Polt visszautasította a meghívást, nem megy el az EP bizottságába

Publikálás dátuma
2019.02.19. 17:31

Fotó: Népszava
„Még a látszatát is kerülni kell annak, hogy a magyar legfőbb ügyész közreműködésével tartott bizottsági meghallgatás politikai kampányeseménnyé váljon” – jelentette ki.
Polt Péter legfőbb ügyész nem megy el az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága március 4-én megtartandó ülésére – derül ki Polt Inge Gräßle bizottsági elnöknek küldött leveléből. A legfőbb ügyész megköszönte a meghívást, és azt írta: a meghívó szerint az ülés tárgya az Európai Ügyészséggel, a szervezett bűnözéssel, a nemzetközi bűnügyi együttműködéssel, továbbá az OLAF ügyekkel és az azokban tett igazságügyi ajánlásokkal összefüggő kérdések megvitatása. Úgy folytatta: még a meghívó megérkezése előtt „a magyar sajtóban nem csupán a meghívás ténye, hanem annak oly módon értelmezett tárgya is megjelent, hogy az ülés az OLAF Magyarországot érintő ajánlásai nyomán elrendelt nyomozások értékelése lenne”. Szerinte az újsághírek alapjául szolgáló európai parlamenti bizottsági tag Facebook-bejegyzése, „amely egyben azt a hamis látszatot kelti, hogy a magyar legfőbb ügyész megjelenési, sőt beszámolási kötelezettséggel tartozik a Bizottság felé”, olyan politikai dimenzióba helyezi a meghívást, mely a folyamatban lévő európai parlamenti választási kampányhoz köthető (ezzel a legfőbb ügyész Jávor Benedek bejegyzésére utalt). Kiemelte, hogy a magyar Alaptörvény megtiltja az ügyészségnek, hogy politikai tevékenységet fejtsen ki, illetve közreműködjön ilyenben. Hozzátette: ennek megfelelően
„még a látszatát is kerülni kell annak, hogy a magyar legfőbb ügyész közreműködésével tartott bizottsági meghallgatás politikai kampányeseménnyé váljon.”

A legfőbb ügyész azt írta, hogy
„minderre figyelemmel az egyébként nagyon szoros határidővel és előzetes egyeztetés nélkül történt meghívásnak nem tudok eleget tenni”.

Polt levelét azzal zárta: továbbra is elkötelezett az Európai Unióban történő szakmai együttműködés iránt, és a magyar ügyészség természetesen minden segítséget megad feladatai elvégzéséhez a Bizottságnak.
Szerző
Frissítve: 2019.02.19. 17:36