Előfizetés

Hazugságot írt a Figyelő Nagy Blankáról - helyreigazító közleményt tettek közzé

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.19. 19:29
Nagy Blanka
Fotó: Facebook / Hallgatói Szakszervezet
Még a Ripostnak, az Origonak és a Lokálnak kell hasonlóan tennie, különben már indulhat is ellenük a sajtó-helyreigazítási per.
A Nagy Blankáról terjesztett álhíreik miatt helyreigazítást tett közzé kedden a kormánybarát Figyelő. Azt írják: "a Ripost alapján valótlanul híreszteltük, hogy Nagy Blanka három tárgyból is bukásra áll, illetve, hogy kifejezetten gyenge tanuló. Valótlanul híreszteltük továbbá, hogy Nagy Blankának annyi hiányzása van, hogy az már meghaladta azt a mértéket, amit a törvény még egyáltalán lehetővé tesz".
Múlthéten kapta meg a sajtó-helyreigazítási kérelmet a Ripost, a Figyelő, az Origo és a Lokál - nyilatkozta a Népszavának korábban a diáktüntetőt védő Litresits András. A hazugságok először a Ripostban jelentek meg ugyanis, és onnan vette át azonnal a többi. Ezzel öt napot kaptak megjelentetni egy-egy helyreigazító közleményt.
Ám a Ripost, az Origó és a Lokál még nem tett közzé ilyet, ennek hiányában pedig per indulhat ellenük. 2018-ban 109 helyreigazítási pert vesztett a kormánysajtó; ha így folytatják, akkor ez a szám idén sem lesz kevesebb.

Handó voltaképp elismerte: azért került utcára a MABIE, mert panaszkodott egy tagja

Népszava
Publikálás dátuma
2019.02.19. 19:11
Handó Tünde
Fotó: Népszava
Az OBH elnöke arról írt a bíróknak, hogy azért mondták fel a Magyar Bírói Egyesület helyiséghasználati szerződését, mert annak egy tagja egy nemzetközi egyesület beavatkozását kérte.
A bírói kart és a közvéleményt megtévesztő állításokat tett Handó Tünde szerint a Magyar Bírói Egyesület (MABIE), a honlapján február 12-én megjelent közleményében. Az OBH-elnök szerint nem méltányos a MABIE székhelyének használatát érintő OBH döntést a „MABIE működésének ellehetetlenítéseként" beállítani. A bírósági központi intraneten közzétett - így elvileg minden bíró által hozzáférhető - február 19-i, keddi levélben, melyet az OBH elnöke Oltai Juditnak, az egyesület elnökének címzett, Handó gyakorlatilag elismeri, hogy azért mondták fel az egyesület Magyar Igazságügyi Akadémiára érvényes helyiséghasználati szerződését, mert a MABIE "egy tagja - aki az osztrák bírói egyesület egykori elnökének hozzátartozójaként vett részt az EACJ-nek a marokkói királyságban tartott közgyűlésén - a nemzetközi egyesület beavatkozását kérte. Történt mindez úgy, hogy a MABIE részéről e tárgyban hivatalos megkeresést vagy kérdést előzetesen, de utóbb sem kapott az OBH".
"Ezen méltánytalan eljárásra figyelemmel valóban elutasító döntés született a tagdíj pályázat ügyében"

- tette hozzá Handó. Az OBH elnöke utalt arra, hogy az OBH évről évre nyilvános pályázaton nyújt pénzügyi támogatást a bírósági egyesületek részére, s a MABIE 2018-as pályázata nemzetközi tagdíj befizetésére kért támogatást, ám amikor a fenti hírek kiderültek, az OBH nem támogatta a MABIE pályázatát.
"Az OBH, veszélyeztetve ezzel a MABIE működését, 2019. február 11-én felmondta a helyiséghasználati megállapodást" című közleményben a MABIE arról számolt be múlt héten, hogy az OBH felmondta az egyesület helységhasználati jogát. Minderről azután tettek közzé nyilatkozatot, hogy a Népszava megírta mindezt, hozzátéve:
a bírói egyesületnél úgy gondolják, hogy nem logisztikai okokból bontották fel egyoldalúan a 2009 óta érvényes, határozatlan időre szóló kontraktust, sokkal inkább az OBH-elnök bosszújáról van szó.

Handó mostani levelében erre is reagált: "tekintettel arra, hogy a MABIE bejegyzett székhelyén az elmúlt hét évben semmiféle egyesületi tevékenységet nem folytattak, nyilvánvalóan megtévesztő az - a politikai sajtó által perceken belül átvett - állításuk, hogy ezzel az egyesületi működésük ellehetetlenülne".

El se ment az oktatásért felelős államtitkár a Corvinusról szóló vitára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.19. 18:25
A Corvinus egy épülete
Fotó: Népszava
Kedden tárgyalt a Parlament a Budapesti Corvinus Egyetem sorsáról, a felsőoktatásért is felelős Bódis József nélkül.
Fideszes kezekbe fogják átjátszani az ország egyik legjobb egyetemét, a Corvinust, és az erről szóló vitában a felsőoktatási államtitkár néma maradt - írja Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője. Tordainak a Parlament folyosóján sikerült egy rövid interjúra megállítania Bódis József oktatásért felelős államtitkárt - ezt közösségi oldalán közvetítette -, aki azzal védekezett:
nem az Emmi, és nem az Oktatási Államtitkárság volt az erről szóló javaslat előterjesztője, ezért nem ment el a vitára.

Úgy tűnt, Bódis már épp kifejtené a Corvinussal kapcsolatos véleményét, mikor egy munkatársa karon fogta, és elvezette Tordai kamerája elől. Mikor a képviselő utána ment, azt mondta még: álláspontját egy két évvel korábbi dokumentumban már kifejtette, illetve folyamatban van egy a felsőoktatási modellváltásról szóló anyag kidolgozása. Az államtitkár azt is elmondta,
a Corvinus fenntartói jogai átkerültek a Palkovics-féle innovációs minisztériumhoz.

Kedden tárgyalta az Országgyűlés azt a javaslatot, amely a Maecenas Universitatis Corvini vagyonkezelő alapítványra bízná a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartói jogait. A kormány a versenyképesség növelésére hivatkozva erőlteti a közgazdaság-tudományi egyetem akár milliós tandíjat is szedő elit-intézménnyé való átalakítását. A javaslatot az MSZP, a DK, az LMP és a Jobbik vezérszónoka is bírálta, csak úgy, mint minden ellenzéki hozzászóló. Az egyetemi autonómia csorbulását és a társadalmi egyenlőtlenségek erősítését látják a szándékban.