Európai Bizottság;Juncker;7. cikkely;plakátkampány;

2019-02-19 19:31:54

Sokkolta az EU-t az újabb gyűlöletkampány

Kemény választ adott az Európai Bizottság a kormány legújabb, Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert gyalázó plakátkampányára. Továbbra is az a kérdés, mit lép az Európai Néppárt.

Judith Sargentini és Guy Verhofstadt EP-képviselők után Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök is felkerült az Európai Uniót gyalázó kormányzati propagandaplakátokra, ami az eddigieknél hevesebb reakciókat váltott ki Brüsszelben. Megkérdeztük Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét: várja-e, hogy előbb-utóbb ő is egy magyar poszter szereplője legyen. - Már kétszer szerepeltem Orbán Viktor beszédeiben. Micsoda megtiszteltetés! Valószínűleg túl csúnya vagyok ahhoz, hogy plakátra kerüljek — tette hozzá némi gúnnyal.

A kormányzati kampányra az Európai Bizottság keményen válaszolt, és “sokkolónak” nevezte, hogy “egy ilyen nevetséges összeesküvés-elmélet ilyen szinten eluralta a közgondolkodást”. A testület alternatív plakátot is készített, amelyen tételesen megcáfolta a kormány állításait. Leszögezte, hogy az EU támogatja a tagállamok határvédelmét, nem tervezi humanitárius vízumok bevezetését és nem szól bele abba, hogy az egyes országok támogatják-e a legális migrációt.

A bizottságihoz hasonló álláspontot tett közzé a Twitteren Joseph Daul, a Fidesz és a KDNP pártcsaládjának, az Európai Néppártnak az elnöke. - Mélységesen elítélem a magyar kormány EP-választásokat megelőző kampányát, és Juncker bizottsági elnök megrágalmazását — írta. Megismételte, hogy a Juncker elleni támadások és az összeesküvés-elméletek minden alapot nélkülöznek.

Hegedűs Dániel, az amerikai German Marshall Fund közép- és kelet-európai szakértője szerint a Bizottság korábban, például az “Állítsuk meg Brüsszelt!” konzultáció alatt is próbálta már ellensúlyozni a magyar kormány manipulatív és tényeket nélkülöző üzeneteit, ez azonban a magyar nyilvánosság és médiarendszer struktúrája miatt nyilván nem lehetett sikeres. - A mostani keménynek tűnő reakció a Bizottság arcának a megőrzését szolgálja, egy fél lábbal már az ajtón kilépő Bizottság részéről nincsen komolyabb súlya. Az EP választási kampányra tekintettel nyilvánvalóan az Európai Néppárt reakciói lehetnek fajsúlyosak és jelezhetnek esetleges Magyarországgal kapcsolatos elmozdulást. Bár Joseph Daul, a Néppárt elnöke egyértelműen elítélte a magyar lépést, ennél keményebb fellépésre álláspontom szerint nem kell a magyar kormánynak számítania. A Néppárton belül is tudják, hogy Juncker vélhetően nem lesz sehol hat hónap múlva, Orbán azonban igen. Üzenetértékű az is, hogy Daul, nem pedig az Európai Bizottság elnöki székére pályázó Manfred Weber figyelmeztette Orbánt, aki nem érdekelt abban, hogy elidegenítse magától a magyar miniszterelnököt. Mindig kell egy utolsó csepp a pohárba, de hogy a Juncker-affér lesz-e az, azt vélhetően csak a most beinduló háttéregyeztetések és az azon képviselt magyar álláspont fogják eldönteni — nyilatkozta lapunknak a szakértő.

A Jean-Claude Junckert és Soros Györgyöt ábrázoló plakát téma volt az EU-ügyi miniszterek ülésén is, ahol a Magyarország elleni 7. cikkelyes eljárás keretében tárgyaltak a jogállam helyzetéről. Frans Timmermans kétszer is szóba hozta a témát, és forrásaink szerint a német kormány képviselője is “erősen reagált”. A vitában 12 tárcavezető szólalt fel. Többségük szorgalmazta, hogy a közeljövőben kerüljön sor a magyar kormány hivatalos meghallgatására, ami az eljárás következő állomása. Varga Judit Európai ügyekben illetékes államtitkár felszólalásában hangsúlyozta, hogy a folyamatnak tényeken és bizonyítékokon kell alapulnia. Néhány résztvevő furcsának találta, hogy ez épp akkor hangzott el, amikor a magyar kormány elindította álhíreken alapuló Brüsszel elleni kampányát.