Kollégája megerőszakolásáért megy börtönbe az Európai Bizottság egy tisztviselője

Publikálás dátuma
2019.02.19. 20:34
Illusztráció
Fotó: SERGI REBOREDO / AFP / PICTURE ALLIANCE / DPA
A férfi egy nála húsz évvel fiatalabb beosztottját erőszakolta meg egy bulin, amivel lánya születését akarta ünnepelni.
Négy év börtönre ítéltek egy magas rangú uniós tisztségviselőt, aki 2015-ben megerőszakolta egy beosztottját az Európai Bizottság egyik hivatali épületében – írja a Politico cikke nyomán a 24.hu. Az elkövető az észt állampolgárságú Margus Rahuoja, aki az EB közlekedési főigazgatóságának igazgatója volt ekkor.
A bíró elmondása szerint az Rahuoja partit szervezett kollégáinak, hogy megünnepeljék lánya születését, és ezen az összejövetelen támadta meg a nála 20 évvel fiatalabb beosztottját. A tárgyaláson arról próbálta meggyőzni a bíróságot, hogy kölcsönös beleegyezésen alapuló együttlétről van szó - ám a bíróság a tényekből arra következtetett, hogy az áldozat részéről szó sem volt beleegyezésről. 
Az Európai Bizottság szóvivője elmondta, hogy munkatársukat azonnal felfüggesztették, amikor az eset tudomásukra jutott, és belső eljárást kezdeményeztek, jelenleg pedig jogerős döntésre várnak. Rahuoját arra is kötelezték a szabadságvesztés mellett, hogy fizessen több mint 30 ezer eurót az áldozatnak, emellett öt évre eltiltották a közügyektől. Ügyvédje közölte, hogy fellebbeznek.
Szerző

Házi őrizetben az olasz exkormányfő szülei

Publikálás dátuma
2019.02.19. 19:48
Tiziano Renzi és Laura Bovoli otthonukban
Fotó: CARLO BRESSAN / AFP
Matteo Renzi meg van győződve szülei ártatlanságáról, akik a gyanú szerint számlákat hamisítottak és több százezer euró adót nem vallottak be.
Házi őrizetbe helyezték Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök szüleit. Tiziano Renzit és feleségét, Laura Bovolit azzal vádolják, hogy hamis számlák kiállításával csődöt imitálták. A firenzei vizsgálóbíró döntött a házi őrizet elrendelése mellett. Rajtuk kívül egy liguriai vállalkozót is ezzel sújtotta. A Renzi házaspárt azzal vádolják, hogy két céget is csődbe vittek 2010-2013 között csalárd módon, 2013 után pedig öt éven keresztül hamis számlákat állítottak ki.
„Teljességgel megbízom az olasz igazságszolgáltatásban. Minden polgár egyenlő a törvény előtt. A szüleimnek is joga van igazságos és reményeim szerint gyors bírósági eljárásra. Nem állítom azt, hogy összeesküvés történt. S bízom benne, hogy nem az interneten vagy a lapokban ítélkeznek majd felettük, hanem a per a bíróság négy fala között zajlik” - hangoztatta Matteo Renzi első állásfoglalásában. Ugyanakkor azt is hozzátette, aránytalan és abszurd, hogy ilyen kemény büntetéssel sújtották szüleit.
A volt miniszterelnök eredetileg új könyvét („Új út - Felvetések a holnap Olaszországa számára”) kívánta bemutatni, de az események miatt ezt péntekig elhalasztotta. „Ha valaki azt hiszi, meg tud állítani, az nagyon téved. Az nem ismer” - jelentette ki. Renzi hozzátette, meg van győződve szülei ártatlanságáról. „Az intézmények képviselőjeként megvédem a jogállamot. Fiukként pedig különösen sajnálom, hogy a szüleimnek ilyen megalapozatlan megaláztatást kell átélniük” - fejtette ki Renzi. Köszönetet mondott mindazoknak, akik szolidaritásukról biztosították. Kifejtette, ebben a helyzetben egyetlen dolgot lehet csak tenni: „meg kell őrizni a nyugalmunkat”.
A firenzei ügyészség 2009 óta vizsgálta Tiziano Renzi és Laura Bocoli ügyleteit. Gyanúsnak tartották, hogy többször nyitottak, majd felszámoltak cégeket. A szülők számos vállalkozást működtettek. A gyanú szerint a minél nagyobb nyereség érdekében számlákat hamisítottak és több százezer euró adót nem vallottak be. Akár öt éves börtönre is ítélhetik őket.
Matteo Renzi 2014-2016 között állt balközép-centrista kormány élén, a Demokrata Párt elnökeként.
Matteo Salvini belügyminiszter, az olasz kormány meghatározó alakja, a jobboldali radikális Liga elnöke azt közölte, nincs ok az ünneplésre.
Frissítve: 2019.02.19. 19:49

Meggyaláztak egy francia zsidó temetőt, száz sírra került horogkereszt

Publikálás dátuma
2019.02.19. 17:34

Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP
A növekvő francia antiszemitizmus elleni országos megmozdulás napján rongálták meg ismeretlenek a sírokat.
Csaknem száz sírt meggyaláztak Franciaország keleti részén, a Strasbourghoz közeli Quatzenheim zsidó temetőjében, horogkeresztet festettek rájuk - közölte kedden a helyi prefektúra, amely a leghatározottabban elítélte a gyalázatos antiszemita cselekményt.
"Fel fogunk lépni, törvényeket hozunk és büntetni fogunk"

- mondta Emmanuel Macron francia államfő, aki Christophe Castaner belügyminiszter és Haim Korsia franciaországi főrabbi kíséretében azonnal a helyszínre érkezett, ahol családtagok és helyiek gyűrűjében végigment a 96 sír között, mielőtt ellátogat a párizsi Soá emlékhelyre. Ez utóbbi látogatást a köztársasági elnök már a temetőgyalázás előtt bejelentette, miután kedden este országszerte megmozdulásokat rendeznek az antiszemitizmus ellen.
Országszerte mintegy hetven városban lesznek tüntetések az antiszemitizmus elleni országos megmozdulás keretében. Páriszban a République térről induló menetet Edouard Philippe miniszterelnök fogja vezetni, s azon Francois Hollande és Nicolas Sarkozy volt államfők mellett a kormánytagok kétharmada és több mint húsz politikai párt jelezte részvételét. A parlament is felfüggeszti este a munkáját, hogy minél több képviselő és szenátor elmehessen.
A hivatalos adatok szerint tavaly 74 százalékkal növekedett az antiszemita incidensek száma Franciaországban az előző évhez képest,

a demonstrációt erre válaszul kezdeményezték a szocialisták. Tiltakoznak továbbá a kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen utcára vonuló sárgamellényesek felvonulásain rendszeressé vált antiszemita szlogenek és cselekmények miatt is.
Az antiszemita incidensek száma a belügyminisztérium tájékoztatása szerint a 2017-ben történt 311 esethez képest 2018-ban 541-re emelkedett. Ezek közül 183 tettleges antiszemita cselekmény, egy emberölés volt, a többi 358 pedig fenyegetés. Az antiszemita cselekmények száma 2014-ben döntött rekordot: 851 esetről tudtak a hatóságok. Több csak tíz évvel korábban volt, amikor 974 incidenst regisztráltak. Mindezek következtében
az elmúlt évtizedben hivatalos adatok szerint mintegy 45 ezer zsidó, a franciaországi közösség tizede emigrált Izraelbe.

Többen Kanadába vagy Egyesült államokba költöztek, illetve az országon belül is megindult a zsidók átköltözése biztosabb negyedekbe.
"Az antiszemitizmus mindannak a tagadása, ami a köztársaság és ami Franciaország" - írta a Twitteren kedden Emmanuel Macron. Edouard Philippe miniszterelnök pedig a L'Express című hetilapnak adott interjúban úgy vélte, hogy azért kell "teljesen eltökéltnek, mondhatnánk, dühösnek lenni az antiszemitizmus elleni küzdelemben, mert az nagyon is mélyen gyökerezik a francia társadalomban". A kormányfő szerint "hazug és abszurd állítás az, hogy a sárgamellényes mozgalom antiszemita, de a sárgamellényesek válsága felszakította a gátakat".

Európa Tanács: kompromisszum nélkül küzdeni kell

A sírgyalázások bizonyítják, hogy a rasszizmus, az antiszemitizmus és a gyűlöletbeszéd veszélye még mindig jelen van - jelentette ki Thorbjorn Jagland, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára. Nyilatkozatában szolidaritását fejezte ki a zsidó közösséggel, és elítélte a zsidó temető "antiszemita indíttatású, barbár és szörnyű megszentségtelenítését". A rongálás Jagland szerint úgy a Franciaországban, mint több más uniós tagállamban tapasztalható antiszemita megnyilvánulásokhoz táplálkozik, ami ellen minden kompromisszum nélkül küzdeni kell.