Jobbik: se kiköpni, se lenyelni

Publikálás dátuma
2019.02.20. 07:30
Egyelőre teljes az összhang az ellenzéki politikusok között. A pártok úgy látják, külön-külön esélytelenek a Fidesszel szemben
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A Fideszt nem lehet másként legyőzni, csak ha egy kihívó áll a kormánypárti jelölttel szemben - leginkább erre hivatkoznak az ellenzék képviselői, miért működnek együtt a Jobbikkal.
Hiába tűnt eredményesnek a tavaly év végén létrejött ellenzéki összefogás, a baloldal pártjainál láthatóan zavart okoztak - a rendre a kormánysajtó által tálalt - Jobbikhoz köthető antiszemita és rasszista botrányok. - Decemberben meglepték a kormányoldalt az ellenzéki pártok, mert kivételes módon nem játszották el azt a szerepet, amit a Fidesz kiosztott rájuk – mondta a Népszavának Juhász Attila, a Political Capital főmunkatársa. - Nem beszéltek az együttműködésről, nem befelé fordultak, nem önmagukkal foglalkoztak, hanem egy ügyben, a túlóratörvény kapcsán megvalósították az együttműködést, majd ötpontos követelést fogalmaztak meg, mindez pedig átmenetileg erősebbnek is hitelesebbnek mutatta az ellenzék egészét, mint a korábbi években. Az eredmény januárra az lett – folytatta Juhász Attila –, hogy a Fidesz jelentősen veszített a szavazótáborából, az ellenzéki pártok, főként a Jobbik pedig növelte valamelyest a népszerűségét. Azóta viszont a politológus szerint egyrészt az előválasztás, másrészt a Fidesz által irányított médiában kirobbantott Jobbikkal kapcsolatos botrányok visszalökték oda az ellenzéki pártokat, ahol december előtt tartottak.  A Népszava által megkérdezett ellenzéki vezetők egyértelmű választ továbbra sem adtak arra, hogy mit lehet kezdeni a Jobbik náci múltjával, ugyanakkor egységesen leszögezték: Orbán Viktor kormányfő retteg az egységes ellenzéktől. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke szerint erre minden oka megvan, mert „a miniszterelnök érzi a vesztét.” Karácsony azt mondta, hogy miután a kormánysajtó "Jákob Péternek" nevezte a Jobbik szóvivőjét, teljesen hiteltelen tőlük minden náci vád. A baloldal főpolgármester-aspiránsának egyébként szintén magyarázkodnia kellett miután a HírTv-ben Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő korábbi kijelentésével kapcsolatban arról beszélt: önmagában nem antiszemitizmus a zsidók listázása. (Karácsony Gergely az ügyet lezártnak tekinti, elismerte, hogy hibázott, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége pedig elfogadta a bocsánatkérését.) Gyöngyösi Márton a Válaszonline-nak adott interjúban Vona Gáborra tolta a felelősséget, mondván, csak a korábbi pártelnök kérésére illesztette be a zsidókat listázó felvetését parlamenti beszédébe. A jobbik múltjával kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: a Jobbik 2006-ban szubkulturális mozgalomként kezdett terjeszkedni, nőni. Ezt ne feledjük. És igen, ha már erről beszélünk, tényleg nem érdemes mismásolni: akkoriban tudatosan játszottunk rá a rasszista, antiszemita érzésekre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Jobbik egy rasszista, antiszemita politikai közösség lett volna. Se többet, se kevesebbet nem tettünk annál, mint amit ma tesz a Fidesz. A különbség annyi, hogy mi ennek a pusztító voltát felismertük és meghaladtuk.
– Mi az erőszak és a gyűlölet minden formáját elutasítjuk, mindig is ezt tettük, mi mindig következetesek voltunk, ezért nekünk nem kell magyarázkodnunk. Magyarázkodnia azoknak kell, akik szélsőséges múlttal rendelkeznek, ilyen a Jobbik néhány politikusa mellett a Fidesz is – hangsúlyozta lapunknak Tóth Bertalan. Az MSZP elnöke szerint a Fidesz végig zsidózta és végig listázta az elmúlt 3-4 évet, ráadásul nem is zsigerből, mint egy-egy szélsőséges jobbikos, hanem rideg számításból, előre megfontolt szándékkal. Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke szerint az Orbán Viktor utáni Magyarország csak az emberi méltóság tiszteletére és a demokráciára alapulhat. – Aki ezt elfogadja, azzal van együttműködés. Gyurcsány Ferenc is azt mondta évértékelőjén, nem várjuk el senkitől, hogy hibátlanul érkezzen ebbe a folyamatba, de azt igen, hogy tiszteletben tartsa az emberi jogokat – tette hozzá. Arra a felvetésünkre, hogy a Jobbik szerinte kész van-e erre, azt mondta, Hódmezővásárhely, Salgótarján és a XV. kerület megmutatta, hogy az egy az egy elleni politikát kell megvalósítani. – Jöjjenek bárhonnan a hírek, propagandából vagy sem, ha szélsőséges eseményekről, szélsőséges kijelentésekről van szó, azokat az LMP minden esetben el fogja ítélni, nincs kettős mérce – szögezte le lapunknak Kanász-Nagy Máté. Az LMP titkára szerint eddig is együttműködtek az ellenzéki pártokkal ügyek mentén, a rabszolgatörvény kapcsán közösen álltak ott a színpadon mindenkivel. – Az, hogy az együttműködésből lehet-e választási együttműködés, ebbe az irányba mozdulunk-e el, ezzel kapcsolatban az LMP hét végi kongresszusa fog döntést hozni – tette hozzá. Volt egyébként olyan ellenzéki forrásunk is, aki azt mondta, a Jobbiknak el kellene engednie Sneider Tamás elnök kezét. - A kormánymédia ugyanis nem áll le addig, amíg egy volt bőrfejű vezeti a pártot - fogalmazott. Egy név nélkül nyilatkozó jobbikos elismerte, hogy hozzájuk is eljutottak ilyen vélemények, azonban szerinte semmi sem változna, a Jobbikot Sneider nélkül is ugyanilyen intenzitással támadna a kormánysajtó.
Szerző
Frissítve: 2019.02.20. 07:32

Palkovics újra üzent az Akadémiának és a kutatóknak

Publikálás dátuma
2019.02.20. 06:49

Fotó: Kállai Márton
Minél gyorsabban szeretné lezárni a kormány a magyar kutatás finanszírozásának felülvizsgálatát, erre azonban többféle megoldás is szóba jöhet - mondta az M5 kulturális csatorna Ez itt a kérdés... című műsorában kedden este az innovációs és technológiai miniszter.
Palkovics László hangsúlyozta: a kormányzat szándéka egyáltalán nem az, hogy bármilyen bizonytalanságot fenntartson a kutatókban, hanem az, hogy egy jobban működő rendszert teremtsen. A kutatást, a tudományt, az innovációt a kormány kiemelt értéknek tartja - közölte a miniszter, hozzátéve: az alapkutatások finanszírozása sem kerül veszélybe, mert nem készülnek különbséget tenni az alkalmazott és az alapkutatások között. Hozzátette: az kívánatos cél azonban az, hogy a kutatások jobban foglalkozzanak a mai társadalmakat érintő kérdésekkel és hamarabb vezessenek eredményre. Palkovics László szerint a kormány szándékai egyértelműek a kutatásfinanszírozási rendszer átalakítási koncepciójának tavaly őszi közzététele óta, ez a dokumentum pedig a sikeres német és brit példákból indul ki. Mint felidézte, a Corvinus esetén is az egyetemmel közösen sikerült kialakítani a működési modellt, ahogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vezetésével is zajlanak a tárgyalások. Az elvek világosak, ezek mentén lehet tárgyalni, aminek az eredménye lehet alapítványi modell, de más is - jegyezte meg a miniszter, hangsúlyozva, hogy az új rendszert a kutatókkal közösen szeretnék kialakítani. Palkovics László emlékeztetett arra, hogy az akadémiai kutatóintézetek az adófizetők pénzét költik el, jelen formában azonban erre nincs ráhatása a közösségnek. A kormány máshogy szeretné finanszírozni a kutatási tevékenységet, ettől nem félni kell, hanem meg kell látni benne a lehetőséget - emelte ki. A miniszter a kormány alapelvének nevezte, hogy érték nem veszhet el. Nincs még döntés az alapítványi modellről, de látni kell, hogy nem csak közalkalmazotti státusban lehet kutatni, ahogy azt a vállalati kutatóközpontok bizonyítják - mondta el, hozzáfűzve: az állam tovább szeretné növelni a kutatói munkahelyek számát. Palkovics László felhívta a figyelmet annak a fontosságára, hogy az európai kutatóintézetek is hatékonyan tudjanak reagálni a változó világ kihívásaira, hiszen az európai kutatás most nem versenyképes Amerikával vagy Kínával szemben. Mint elismerte, 2002 óta a kutatásra fordított közösségi források szintje nem változott, ebben elmondása szerint van tennivaló, ám ennek a hasznosulás áttekintésével kell együtt járnia. A miniszter elárulta, hogy pénteken találkozik legközelebb az MTA vezetésével és gyors megegyezésben bízik. Palkovics László elmondása szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium megújítaná a szakképzést is. A Szakképzés 4.0 című munkaanyag - amelyről lapunk írt először - nem tartalmazza a tankötelezettség korhatárának emelését, a kormány szerint ugyanis a korhatárnak nem önmagában van jelentősége. 

Készen állnak a sztrájkra a tanárok

Publikálás dátuma
2019.02.20. 06:45

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Van olyan iskola, ahol 45 tanárból 43 támogatja a munkabeszüntetést.
Több ezer visszajelzés érkezett már a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felmérésére, amellyel a tanárok sztrájkhajlandóságát szeretnék feltérképezni. Szűcs Tamás elnök lapunknak úgy nyilatkozott: az eddigi válaszadók mintegy 80 százaléka támogatja a munkabeszüntetést. A sztrájkhajlandóság a városi, nagyvárosi iskolákban a legmagasabb, az érintett tantestületek többségében meghaladja az 50 százalékot. Van olyan iskola, ahol 45 tanárból 43 sztrájkolna. A PDSZ-elnök szerint jelentős azok aránya is, akik akár egy több napos sztrájkot is bevállalnának. - Tapasztalataink szerint az aktivitás azon múlik, van-e az adott iskolában olyan vezéregyéniség, aki hiteles a többiek előtt és meg meri fogalmazni a gondokat, panaszokat – mondta Szűcs. Ugyanakkor – hangsúlyozta – a PDSZ számára a sztrájk nem „számkérdés”, hanem elvi kérdés; mindenképp szeretnék megadni a lehetőséget a sztrájkra hajlandó tanároknak, bármennyien is vannak. A munkáltatókkal (tankerületekkel, szakképzési centrumokkal) a héten kezdhetik meg az egyeztetéseket. A sztrájkhajlandóság felmérését viszont február végéig-március elejéig folytatják. A PDSZ megkezdte az egyeztetéseket a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) sztrájkbizottságához és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumán (SZEF) belül megalakult közszolgálati sztrájkbizottsághoz való csatlakozásról is. Szűcs Tamás szerint nagyobb a valószínűsége, hogy az előbbihez csatlakoznak, az MKKSZ és a PDSZ sztrájkkövetelései könnyebben „összefésülhetők”. Az MKKSZ által március 14-re szervezett országos közszolgálati sztrájkhoz szolidaritási sztrájkkal csatlakoznak majd. Mindemellett a PDSZ által létrehozott sztrájkbizottság továbbra is ragaszkodik a sztrájktörvényben meghatározott egyeztetéshez a kormány által kijelölt képviselőkkel. A kormány erre hetek óta nem hajlandó, az egyértelmű törvénysértés ellenére sem.
Szerző
Frissítve: 2019.02.20. 11:51