Pénzügyminisztérium;Magyar Államkincstár;nyugdíjak;

Bizottság dönt a nyugdíjutalásokról

A Magyar Államkincstárban (MÁK) létrehoztak egy Utalási Bizottságot, „amelynek feladata minden héten áttekinteni, monitorozni a várható kiutalásokat a társadalombiztosítási és bérszámfejtési oldalon” – ezzel a nagyívű bejelentéssel válaszolt a Pénzügyminisztérium (PM) parlamenti államtitkára Mesterházy Attila írásbeli kérdéseire.

A szocialista képviselő a januári nyugdíjutalási botrány, majd egy középvezető pellengérre állítása és leváltása után öt kérdést tett fel a tárca vezetőjének, ezekre összevontan sikerült egy három mondatos reagálást összerakni Tállai András csapatának.

Mesterházy kíváncsi volt rá, miért mosódott egybe a kincstár belső vizsgálata a PM-ével, hogyan lehet, hogy csupán a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság igazgatóhelyettesének felelősségét lehetett megállapítani, mit jelent pontosan a bejelentés, hogy a „technikai probléma emberi tényezőre vezethető vissza”, illetve milyen intézkedések történtek a folyósításhoz kapcsolódó előzetes és utólagos kontroll megerősítése érdekében. Végül azt is szerette volna megtudni, mit takar a „komplex nyugdíjbiztosítási rendszer”, amitől a hírek szerint minden megoldódik a nyugdíjkifizetések területén. Nos, ezekre a felvetésekre reagálva jelentette be a pénzügyi államtitkár a bizottságosdit, mellette pedig közölte, hogy nem mosódott össze a külső és a belső vizsgálat, külön-külön kutakodva is rájöttek, hogy mi veszélyeztette a nyugdíjak időben történő kifizetését.

Ám ahogy másfél hónapja senki nem mondta meg, mi történt pontosan, úgy az MSZP képviselője sem tudhatta meg, erre a kérdésre kifelejtette a választ Tállai államtitkár. Felhívta viszont a figyelmet a mindent megoldó informatikai fejlesztésre, amitől az egész nyugdíjbiztosítási információáramlás hatékonyabbá válik és nagyon modern lesz.

Természetesen azt sem tudjuk meg a Mesterházy Attilának címzett írásbeli válaszból, hogy ez mit takar, és mikorra készül el, ahogy a tízmilliárdos fejlesztés részleteire eddig lapunk sem kapott választ az elmúlt egy évben, bár többször kerestük kérdéseinkkel a MÁK sajtóirodáját.