Előfizetés

Szökött foglyot keres a rendőrség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.20. 13:58

Fotó: police.hu
A 24 éves vecsési férfi kedden ismeretlen helyre távozott, elrendelték a körözést.
A rendelkezésre álló adatok szerint Kolompár Lajos kedden – a bűnügyi felügyelet szabályait megszegve – vecsési lakcíméről ismeretlen helyre távozott. A felkutatására tett rendőri intézkedések eddig nem vezettek eredményre, ezért a nyomozó hatóság elrendelte körözését – írja a police.hu.  A Monori Rendőrkapitányság kéri, hogy aki a képen látható Kolompár Lajost felismeri, vagy tartózkodási helyével kapcsolatosan információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést.

Tűz ütött ki egy győri óvodában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.20. 13:49
Illusztráció
Fotó: Népszava
A gyerekek és az intézmény dolgozói elhagyták az épületet.
Kigyulladt egy elektromos berendezés egy győri óvodában, a Mónus Illés utcában – közölte honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Az ott tartózkodó huszonnyolc gyermek és az intézmény dolgozói a tűzoltók segítségével elhagyták az épületet. Az egységek átvizsgálják, majd átszellőztetik a füsttel telítődött ingatlant.  

A rendőrség szerint nem segítette elő a szökött fogoly elfogását a férfival dulakodó sofőr

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.20. 11:00

Fotó: police.hu
A rendőrség mindenkinek azt tanácsolja, hogy az ilyen esetekben ne álljanak ellen.
Nemrég kitüntetéseket adtak át az Országos Rendőr-főkapitányság Teve utcai székházában azoknak, akik közreműködtek a Fővárosi Törvényszékről pénteken megszökött fogoly elfogásában. A Szent György Emlékérmeket és a jutalmakat 12 rendőr kapta meg példamutató helytállása és szakmai munkája miatt. Az elismeréseket a Fővárosi Törvényszék fegyveres biztonsági őre is megkapta, akitől a szökevény elvette a fegyverét. Többen azonban internetes bejegyzésekben kifogásolták, hogy nem tüntették ki a sofőrt, aki a fegyvert szerző rabbal dulakodott.
A 24.hu megkereste a BRFK-t az ügyben.
„A rendőrség azt tanácsolja, hogy az ilyen esetekben ne álljanak ellen, mindig tanúsítsanak együttműködő magatartást. Az Ön által említett konkrét esetben a rendőrök már közvetlenül a férfi nyomában voltak. A férfi elfogását az autó sofőrjének fellépése nem segítette elő”

– közölte a BRFK.

Hozzátették, hogy emiatt nem kapott semmilyen elismerést a szökött rabbal dulakodó sofőr. A portálnak megszólalt a válsághelyzetek szakértője, Végh József is, aki túsztárgyalóként dolgozott, mielőtt nyugdíjba vonult. Az ő nevéhez fűződik többek közt a Széna téri bankrablás esete, amelynél minden túszt sikerült kiszabadítani.
„Láttam a szökött fogoly elfogásáról készült felvételeket. Az akcióban részt vevő rendőrök jogilag, szakmailag, és a biztonság szempontjából is szakszerűen jártak el. Én úgy láttam, hogy a sofőr beavatkozása nehezítette az elfogásban részt vevő rendőrök munkáját. Lehet látni, hogy megtorpannak, és csak akkor indulnak meg, amikor a sofőr elengedi az elkövetőt”

– fogalmazott.

A kriminálpszichológus arra is kitért, hogy ilyen esetekben miért nem szerencsés eaz, ha megjutalmazzák a túszt, aki az elkövetővel szembe száll.
„Bátorítólag hatott volna a civil lakosságra, ha megjutalmazzák. Egyetértek azzal, ha az hangzik el, hogy ne avatkozzanak közbe a civilek. Ezzel ugyanis a lakosság, a saját, valamint a rendőrök életét is veszélyezteti. Ha túszul ejtenek valakit, nagyon fontos, hogy betartsa az elkövető utasításait. Se többet, se kevesebbet nem szabad tenni annál, amit kér. Ha arra kér például minket, hogy adjuk oda az autónkat, akkor adjuk oda, és mondjuk, hogy igen, adom az autót. De ugyanígy kell válaszolnunk a többi utasítására is. Ezeknek fontos pszichológiai jelentősége van, mert megnyugtatják a támadót. Ezt azért fontos tudni, mert az elkövető mindig az első másfél órában a legveszélyesebb. A legtöbb haláleset ilyenkor történik”

– mondta a szakértő.

Sz. Károly múlt pénteken szökött meg a Fővárosi Törvényszékről. Ököllel arcon ütötte az őrt, megszerezte fegyverét, majd a pisztolyt a bírókra szegezte, és az őrt maga előtt tolva kimenekült a bíróság épületéből. Az őrt ezt követően elengedte, majd megállított egy autóst, beszállt mellé és fegyverrel elindulásra kényszerítette. A rendőrök több úttorlaszt alakítottak ki, az autó végül a Szentmihályi út és a Nyírpalota út kereszteződésénél akadt el. Itt egy rendőr több lövést adott le az anyósülésen ülő szökevényre, aki ezután kiugrott az autóból és egy másik autóba akart beszállni, miközben többször a rendőrök felé lőtt. Az autó sofőrje azonban lefogta a kezét, dulakodni kezdtek. A rendőrök ezután több lövéssel állították meg a férfit, akit életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba. Úgy tudni, már magához tért a kórházban, édesanyja meg is látogathatta. A férfit eredetileg mindössze 1 év 1 hónap börtönbüntetésre ítélték el, bár más bűncselekmény miatt jogerős büntetését töltötte ekkor.

Megszólalt a férfi, akit fél óráig tartott túszként

Először szólalt meg a rabszökés egyik kulcsfigurája, a túszul ejtett Nissan sofőrje. A férfi azt mesélte, hogy szokás szerint parkoló helyet keresett, amikor egyszer csak szembe találta magát Sz. Károllyal. Először csak a szélvédőjén keresztül nézett farkasszemet a szökött rab fegyverével, utána már a kocsiban. Lassan haladtak, útközben igyekezett nyugtatni a férfit, aki azt mondta neki, hogy most ítélték el 11 év börtönbüntetésre, de neki semmi kedve hozzá. Erről itt olvashat bővebben.