Előfizetés

Tíz év alatt másfélszeresére nőtt a legagresszívebb bőrdaganatos betegek száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.21. 14:14

Évente átlagosan 2300 új, UV-sugárzás okozta melanomás esetet regisztrálnak Magyarországon. Tíz év alatt legalább másfélszeresére emelkedett a betegek száma.
Jelentősen megnőtt a bőr daganatos elváltozásainak gyakorisága az elmúlt egy évtizedben, ezen belül a legsúlyosabb, a melanoma előfordulása emelkedik meredeken, csaknem a másfélszeresére. Jelentős növekedés mutatkozik a többi bőrrák – pl. basalioma, laphámrák – esetében is, amelyek a melanománál lényegesen gyakoribbak, ám kevésbé veszélyesek. Ha ezeket idejében felismerik, nem járnak komoly következményekkel, de ha későn megy orvoshoz a páciens, a laphámrák akár áttétet is képezhet – figyelmeztetett Dr. Kuroli Enikő, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika patológus és bőrgyógyász szakorvosa. 
A betegek számának drámai emelkedése az ózonréteg elvékonyodása következtében megnövekedett káros UV-sugárzás és a szoláriumhasználat számlájára írható. 
Tíz perc szoláriumozás UV dózisa megegyezik egy egész napi, fényvédelem nélküli, nyári Balaton-parti napozással.

 A fénycsövek által kibocsátott sugarak hatására genetikai módosulás történik a DNS-ben, így a melanint termelő sejtek kontrollálatlanul osztódni kezdenek – mondta a szakorvos. Ezek a környezeti hatások az utóbbi években megháromszorozták a melanoma előfordulását a 20-30 éves nők körében.
Minél fiatalabb életkorban kezd el valaki szoláriumba járni, annál nagyobb a bőrdaganatok kialakulásának kockázata. Aki 35 éves kora előtt heti rendszerességgel jár barnulni, a melanoma kockázatát 60 százalékkal, aki 25 éves kora előtt teszi ugyanezt, az a laphámrák kockázatát 102 százalékkal, a basalioma kockázatát 40 százalékkal növeli. 
A legagresszívebb bőrdaganat típus főként a világos bőrűeket, világos szeműeket veszélyezteti, illetve azokat, akiknek sok anyajegyük van, vagy előfordult a családjukban melanoma. 

Önvizsgálat és szűrés

A betegek számának növekedésének oka az is, hogy egyre többen fordulnak orvoshoz. A rosszindulatú bőrdaganatok leginkább az atípusos (szabálytalan) anyajegyek minél korábbi kiszűrésével előzhetők meg. Ennek egyik eleme a rendszeres önvizsgálat, a másik pedig a teljes bőrfelszín évenkénti szakszerű átvizsgálása. Az önvizsgálatot az úgynevezett ABCD-szabály segítheti. Az angol betűszó az anyajegy tulajdonságait jelöli; az A az aszimmetriát, a B (border) a szegély tulajdonságait, a C (colour) a színét, a D (diameter) pedig az átmérőt jelenti. Gyanús az az anyajegy aszimmetrikussá válik, ha körvonala elmosódó és nem éles, illetve a megváltozott szín és a megnövekedett méret is – mondta a szakorvos. Tehát, amennyiben új anyajegy jelenik meg a testünkön, vagy egy régebbinek megváltozik a mérete, színe, alakja, viszket, esetleg vérzik, mielőbb bőrgyógyászhoz kell fordulni.
Illusztráció
Fotó: AFP

Eltávolítás

  Az irritációnak kitett (melltartóvonal, övvonal alatti), vagy szabálytalan alakú anyajegyek eltávolítását akkor is javasolják, ha nagy valószínűséggel nincs rosszindulatú daganat a háttérben. Az anyajegyeket célszerű a téli, kora tavaszi időszakban ellenőriztetni, mert az esetleges eltávolításon jobb még a meleg előtt túl lenni. A sebgyógyulás a beavatkozás után 1-2 hétig tart, de még a következő egy hónapban is nagyon kell óvni a bőrünket. 
A bőrről eltávolított képletet minden esetben szövettani vizsgálatnak vetik alá, amennyiben áttét nem képződött, sebészi beavatkozásra nincs szükség, de bizonyos esetekben kiveszik a tumorhoz legközelebb eső, úgynevezett „őrszem” nyirokcsomót. Amennyiben az eredmény tumorsejtet jelez, az egész régióból eltávolítják a nyirokcsomókat. A melanoma nagy áttétképző hajlama miatt a tumor eltávolítása után is elengedhetetlen a betegek hosszú, 15-20 éves követése. A páciensek eleinte havonta, majd félévente, végül évente vesznek részt kontrollvizsgálatokon, egyebek mellett hasi ultrahangon, mellkasröntgenen és laborvizsgálaton.

Kedvenceink meg is betegíthetnek

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2019.02.20. 15:15

Allergiás tüneteket nem csak a lakásban tartott háziállat szőre válthat ki. Ilyenkor, bármilyen fájdalmas is, javasolt a kedvenc eltávolítása, de legalábbis kertbe költöztetése.
Egy spanyol felmérés szerint tíz háztartásból hatban tartanak valamilyen háziállatot. Általában ez kutya vagy macska, de a hörcsögtől és a madaraktól kezdve a vadászgörényen, a vadnyúlon keresztül a pókokig és a hüllőkig terjedően széles a skála, és ezek mindegyike okozhat allergiát – mondta lapunknak dr. Márk Zsuzsanna, a Budai Egészségközpont allergológusa. 
A lakásban tartott kedvencek szőrén, hámján kívül a nyáluk és a vizeletük, illetve mindenféle mirigytermékük részecskéi is a levegőbe kerülnek. Télen, amikor még az ablakokat is zárva tartjuk, nagyobb koncentrációban lélegezzük be ezeket az anyagokat, a padlófűtés pedig tovább ront a helyzeten. Nem véletlen, hogy olyankor a háziporatka mellett a kedvencek okozta allergiás tünetek is felerősödnek – mondta a szakorvos.

Mit lehet tenni?

Egyértelmű jele az allergiának, ha állatsimogatás után kiütések alakulnak ki, vagy otthon állandóak a szénanáthás, de akár asztmás tünetek, durvább esetben életet veszélyeztető anafilaxiás reakció jelentkezik. Szénanáthás panaszokra antihisztamint lehet szedni, és/vagy használható antihisztamin vagy szteroid tartalmú orrspray, de szükség esetén asztma elleni szerek is. A többi allergiánál alkalmazható immunterápiás kezelés is segíthet. Ilyenkor az allergizáló anyagot emelkedő dózisban bejuttatják a szervezetbe, így olyan antitestek termelődnek, amelyek segítségével a szervezet megszokja és tolerálja azt. Ez, a világszerte elfogadott módszer azonban nem minden allergénre jó, és mivel az állatok sem egyformák, nem biztos, hogy minden immunterápiás készítmény alkalmas minden allergia gyógyítására. Leginkább javasolt „gyógymód” az állat eltávolítása: kertbe költöztetése vagy elajándékozása. Erre azonban a legtöbb gazdit nem könnyű rávenni – jegyezte meg a szakorvos, hozzátéve, hogy minden allergiás betegség legegyszerűbb kezelési módszere az allergén távol tartása.

Jó tudni!

Az állat kiköltözése után a lakás még hetekig tele van allergizáló részecskékkel. Gyakori takarítással lehet gyorsítani az allergén-koncentráció csökkenését. 

Ha allergiás az állatszőrre,

  • - ne menjen cirkuszba, állatkertbe!
  • - ne tartson otthon állati szőrből készült tárgyakat!
  • - ne aludjon lószőrmatracon!
  • - ne engedje a kedvencét a hálószobába, különösen az ágyba!
  • - kutyázás, cicázás után alaposan mosson kezet!
  • - minimalizálja az allergének megtapadásának esélyét: ne legyenek a lakásban szőnyegek, kárpitozott bútorok!

Steril szoba?

Vannak olyan kutatások, amelyek azt vizsgálják, hogy allergéngazdag vagy -mentes környezet egészségesebb-e. Egyes eredmények szerint a fokozatos alkalmazkodás ellenállóbbá teheti az immunrendszert. Ezek ugyan még nem lezárt vizsgálatok, de valószínű, hogy steril környezetben másképp fejlődik a gyerekek immunrendszere, mint az allergénektől nem mentesben. Több vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy a túlzott tisztaság és az ennek érdekében használt, túl sok vegyi anyag hozzájárulhat az allergiások számának világszerte tapasztalható növekedéséhez. 

Kellemetlenségeket is okozhat a korai – átmeneti - tavasz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.19. 09:30

Kedden front nem érkezik térségünkbe, de a gyenge melegfront jellegű hatás miatt nem mindenki érzi jól magát a korán jött tavaszban.
Reggelente ugyan fagyos az időjárás, napok óta délutánonként már élvezhetjük a nap melengető sugarait. Sajnos a meleg nem végleges, a hétvégére lehűlés érkezik – olvasható Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatójának Facebook-bejegyzésében.
meteogyógyász magyarázata szerint a térségünkben tartós anticiklon épült ki, ami azt jelenti, hogy az időjárási frontok elkerülnek minket. A hűvös reggelek azonban felerősítik a kopásos ízületi bántalmak okozta fájdalmakat. A fényszegény tél utáni napsütés javítja a közérzetet, feltölt energiával és az immunrendszert is erősíti. Segít a bőrben a D-vitamin képződésének, ami jól jön a kórokozók elleni „harcban”. 
Legyünk azonban óvatosak, csalóka lehet az időjárás, a napsütés, még könnyen megfázhatunk, hiszen időnként a szél is megélénkül. Fontos a réteges öltözködés, hogy a fagyos reggel után legyen mit levenni. A délelőtti gyors melegedés sokaknak okozhat panaszokat; gyakori a tartós migrén, a vérnyomás-ingadozás és a keringési problémák megjelenése is, amelyek tartósan ronthatják a közérzetet, de akár a munkavégzést is hátráltathatják. A nagy hőingás az időseket és a szívbetegeket is megterhelheti.