Előfizetés

Több millió eurós bírságot kapott Olaszországban a Wizz Air és a Ryanair

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.02.21. 19:47

Fotó: Horst Galuschka / AFP
A helyi hatóság szerint a "fapados" légitársaságok azzal, hogy 5 és 25 euró közötti árat kérnek a nagy kézipoggyász felviteléért, nem átlátható módon emelték meg a jegyek árát. Kérdés, a bírság hatására változtatnak-e gyakorlaton, amely a magyar utasokat is érinthetné.
A csomagszabályzat átláthatatlansága miatt 3 millió euróra bírságolta a Ryanairt és egymillió euróra a Wizz Airt az olasz Antitrustitalia versenyjogi hatóság - számol be róla az MTI. Az indokolásban a hatóság azt írta, hogy a nagy kézipoggyászra vonatkozó új szabályok tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tartalmaznak, mivel megtévesztik az utast, mert ennek ára már nincs beépítve az alap jegyárba.

Az Antitrustitalia azt írta: a gurulós kézipoggyász utaskabinban való elhelyezése minden utas alapvető joga és az utazás egyik alapvető kelléke, így plusz költségek nélkül biztosítani kell annak elhelyezését a kabinban. A szervezet sérelmezte, hogy a légitársaságok a kis méretű kézipoggyászokat engedik fel díjmentesen a fedélzetre, és azokat nem a lábtérben, hanem a nagy poggyászoknak kialakított fej feletti tárolókban helyezhetik el az utasok. A nagy méretű kézipoggyászért pedig - amely korábban díjtalan volt - pénzt kérnek.

Azzal, hogy a légitársaságok 5 és 25 euró közötti árat kérnek a nagy kézipoggyász felviteléért a hatóság szerint nem átlátható módon emelték meg a jegyek árát. Az MTI megkereste az érintett légitársaságokat, reagálás egyelőre nem érkezett.

Felbolydult a brit pártrendszer

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2019.02.21. 19:08

Fotó: Alberto Pezzali / NurPhoto
A héten már tizenegy westminsteri képviselő fordított hátat pártjának. Mások is csatlakozhatnak még a Független Csoporthoz.
Új politikai formáció jött létre a héten. A The Independent Group of Members of Parliament egyelőre nem tervezi, hogy szervezett és bejegyzett párttá alakul. Nem hivatalos vezetőjének a Munkáspártnak hátat fordított Chuka Umunna streathami képviselő számít. Az alapvetően kétpárti brit politikai struktúra átrendeződésének valószínűleg csak a kezdete alaposan megérintette az embereket. Még akkor is, ha nehéz felmérni, apró földmozgásról, vagy valóságos földrengésről, egy nagyszabású átalakulás kezdetéről van szó. A jelek szerint a Brexit szétzilálja az Egyesült Királyság alkotmányos egységét, gazdaságát, társadalmi berendezkedését és pártrendszerét is. A pártjából kivált képviselők külön-külön tájékoztatták a közvéleményt döntésük okairól. Ezekben két közös, fájdalmas vonás látható. Egyikük sem „nyújtotta be könnyedén a válókeresetet”. Chuka Umunna, akinek 2015-ben komoly esélye lett volna a Munkáspárt vezetői tisztségére, ha a médiának a családja iránti túlbuzgó érdeklődése nem vette volna el gyorsan a kedvét a kampánytól, bevallotta, azt gondolta, „halálos ágyán” is a Labour-höz fog tartozni. Két nappal később a volt konzervatív képviselő, Anna Soubry - aki David Cameron kormányában államtitkár volt - sírással küszködve jelentette be, hogy a „jobboldal felé húzó Konzervatív Párttal nem tud közösséget vállalni”. Három további tory dezertőr drámai hangú levélben közölte Theresa May kormányfővel: „Úgy érezzük, nem tudunk továbbra is egy olyan kormánypárt tagjai maradni, amelynek politikáját és prioritásait egyre inkább az Európai Kutatócsoport és a Demokratikus Unionista Párt befolyásolja. A Brexit átalakította a Konzervatív Pártot és lehetetlenné tett minden modernizációs erőfeszítést”. A másik jellegzetesség, hogy sem Jeremy Corbyn, a Munkáspárt, sem Theresa May, a Konzervatív Párt vezetője nem tett kísérletet arra, hogy megpróbálja visszahúzni prominens képviselőit. A kivált munkáspárti képviselők reményüket fejezték ki, hogy akciójuk egy centrista párt létrejöttéhez vezet. Más pártok tagjait is kilépésre buzdítva kifejtették, hogy pártjukat „keményvonalas baloldali erők sajátították ki, akik a Brexit kormánypárti megvalósulását segítik elő és intézményesen antiszemitává tették a pártot”. Erre reagálva Jeremy Corbyn csak „csalódottságának” adott hangot, de nem ígérte meg, hogy egyszer és mindenkorra véget vet annak az áldatlan állapotnak, hogy a pártot zsidóellenességgel lehessen vádolni. Theresa Mayt „elszomorította” a „három jóbarátként” emlegetett képviselőnő döntése.    A Független Csoport szimpatizánsoktól máris több ezer font támogatást kapott. A YouGov közvélemény-kutató intézet szerint esetleges jelöltjei minden hetedik szavazó számára elfogadhatóak. A The Times információi szerint a dezertőrök hétfői ülésük után megkezdik munkatársak felvételét és döntenek vezetőjük személyéről is. 

Egy éve gyilkolták meg a szlovák újságírót, ezrek mentek utcára az évfordulón

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.21. 19:00

Fotó: ALEX HALADA / AFP
Színészek, zenészek, közéleti szereplők mellett Ján Kuciak édesapja is beszédet mond a mai pozsonyi demonstráción. Az újságíró és menyasszonyának kivégzése tavaly február 21-én megrengette Szlovákiát.
Egy éve gyilkolták meg Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát, ezért csütörtök este 36 szlovákiai és 22 külföldi városban tartanak megmozdulásokat - írja a 444.hu. A Bumm.sk beszámolója szerint Pozsonyban ezrek mentek utcára, a demonstráción pedig színészek, zenészek, közéleti szereplők mellett Ján édesapja, Jozef Kuciak is beszédet mond.

Az Aktuality című szlovák hírportál 27 éves oknyomozó újságíróját és menyasszonyát tavaly február 21-én egy-egy lövéssel végezték ki a nagymácsédi (Veľká Mača) családi házukban. A gyilkosság megrengette az országot, az ügy hullámai miatt pedig Robert Kaliňák belügyminiszter és Robert Fico miniszterelnök is lemondott.

A kezdetektől nyilvánvaló volt, Kuciáknak a munkája miatt kellett meghalnia: gyilkosság idején egy az olasz maffia és a szlovák politikusok összefonódásait feszegető cikken dolgozott. A nyomozás jelenlegi állása szerint négy gyanúsított van letartóztatásban: Tomáš Sz., aki 70 000 euróért ölt, segítője Miroslav M., A. Zoltán közvetítő, és Alena Zs., aki fizetett.