Előfizetés

Kész a jelentés: hamarosan megtudjuk, az oroszok segítették-e hatalomra Trumpot?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.21. 20:17
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
Csak később derül ki, mennyi lesz nyilvános a vizsgálat eredményeiből. Az mindenesetre beszédes, hogy Trump stábjából az utóbbi időben többeket vád alá helyeztek, és akad, akit már el is ítéltek.
Elkészült a 2016-os amerikai elnökválasztás esetleges orosz befolyásolását vizsgáló bizottság jelentése, amelyet a jövő héten küldenek el az amerikai igazságügyi miniszternek - írja az euronews a CNN értesülései nyomán. Robert Muellert, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egykori vezetőjét még 2017-ben bízták meg azzal, hogy derítse ki: a 2016-os elnökválasztás idején Donald Trump kampánycsapatának egyes munkatársai összejátszottak-e oroszokkal annak érdekében, hogy Trump győzzön. Az elmúlt csaknem két évben szinte semmi nem szivárgott ki az esetleges bizonyítékokról, az azonban árulkodó, hogy a kampánystábból többeket vád alá helyeztek, és van, akit már el is ítéltek -  igaz gazdasági bűncselekményekért és a hatóságok félrevezetéséért. A jelentés minősítése bizalmas lesz, és csak később derül ki, mennyi lesz belőle nyilvános. Az igazságügyi miniszter korábban azt nyilatkozta, a bizottság vizsgálatainak eredményei "a lehetséges mértékben átlátható lesznek" és "a szabályoknak és a törvényeknek megfelelően" hozzák őket nyilvánosságra. A kérdés csak az, mikor, hiszen mégis csak a fél világ várja, hogy kiderüljön, az oroszok segítették-e hatalomra 2016-ban Donald Trumpot.

Több millió eurós bírságot kapott Olaszországban a Wizz Air és a Ryanair

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.02.21. 19:47

Fotó: Horst Galuschka / AFP
A helyi hatóság szerint a "fapados" légitársaságok azzal, hogy 5 és 25 euró közötti árat kérnek a nagy kézipoggyász felviteléért, nem átlátható módon emelték meg a jegyek árát. Kérdés, a bírság hatására változtatnak-e gyakorlaton, amely a magyar utasokat is érinthetné.
A csomagszabályzat átláthatatlansága miatt 3 millió euróra bírságolta a Ryanairt és egymillió euróra a Wizz Airt az olasz Antitrustitalia versenyjogi hatóság - számol be róla az MTI. Az indokolásban a hatóság azt írta, hogy a nagy kézipoggyászra vonatkozó új szabályok tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tartalmaznak, mivel megtévesztik az utast, mert ennek ára már nincs beépítve az alap jegyárba.

Az Antitrustitalia azt írta: a gurulós kézipoggyász utaskabinban való elhelyezése minden utas alapvető joga és az utazás egyik alapvető kelléke, így plusz költségek nélkül biztosítani kell annak elhelyezését a kabinban. A szervezet sérelmezte, hogy a légitársaságok a kis méretű kézipoggyászokat engedik fel díjmentesen a fedélzetre, és azokat nem a lábtérben, hanem a nagy poggyászoknak kialakított fej feletti tárolókban helyezhetik el az utasok. A nagy méretű kézipoggyászért pedig - amely korábban díjtalan volt - pénzt kérnek.

Azzal, hogy a légitársaságok 5 és 25 euró közötti árat kérnek a nagy kézipoggyász felviteléért a hatóság szerint nem átlátható módon emelték meg a jegyek árát. Az MTI megkereste az érintett légitársaságokat, reagálás egyelőre nem érkezett.

Felbolydult a brit pártrendszer

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2019.02.21. 19:08

Fotó: Alberto Pezzali / NurPhoto
A héten már tizenegy westminsteri képviselő fordított hátat pártjának. Mások is csatlakozhatnak még a Független Csoporthoz.
Új politikai formáció jött létre a héten. A The Independent Group of Members of Parliament egyelőre nem tervezi, hogy szervezett és bejegyzett párttá alakul. Nem hivatalos vezetőjének a Munkáspártnak hátat fordított Chuka Umunna streathami képviselő számít. Az alapvetően kétpárti brit politikai struktúra átrendeződésének valószínűleg csak a kezdete alaposan megérintette az embereket. Még akkor is, ha nehéz felmérni, apró földmozgásról, vagy valóságos földrengésről, egy nagyszabású átalakulás kezdetéről van szó. A jelek szerint a Brexit szétzilálja az Egyesült Királyság alkotmányos egységét, gazdaságát, társadalmi berendezkedését és pártrendszerét is. A pártjából kivált képviselők külön-külön tájékoztatták a közvéleményt döntésük okairól. Ezekben két közös, fájdalmas vonás látható. Egyikük sem „nyújtotta be könnyedén a válókeresetet”. Chuka Umunna, akinek 2015-ben komoly esélye lett volna a Munkáspárt vezetői tisztségére, ha a médiának a családja iránti túlbuzgó érdeklődése nem vette volna el gyorsan a kedvét a kampánytól, bevallotta, azt gondolta, „halálos ágyán” is a Labour-höz fog tartozni. Két nappal később a volt konzervatív képviselő, Anna Soubry - aki David Cameron kormányában államtitkár volt - sírással küszködve jelentette be, hogy a „jobboldal felé húzó Konzervatív Párttal nem tud közösséget vállalni”. Három további tory dezertőr drámai hangú levélben közölte Theresa May kormányfővel: „Úgy érezzük, nem tudunk továbbra is egy olyan kormánypárt tagjai maradni, amelynek politikáját és prioritásait egyre inkább az Európai Kutatócsoport és a Demokratikus Unionista Párt befolyásolja. A Brexit átalakította a Konzervatív Pártot és lehetetlenné tett minden modernizációs erőfeszítést”. A másik jellegzetesség, hogy sem Jeremy Corbyn, a Munkáspárt, sem Theresa May, a Konzervatív Párt vezetője nem tett kísérletet arra, hogy megpróbálja visszahúzni prominens képviselőit. A kivált munkáspárti képviselők reményüket fejezték ki, hogy akciójuk egy centrista párt létrejöttéhez vezet. Más pártok tagjait is kilépésre buzdítva kifejtették, hogy pártjukat „keményvonalas baloldali erők sajátították ki, akik a Brexit kormánypárti megvalósulását segítik elő és intézményesen antiszemitává tették a pártot”. Erre reagálva Jeremy Corbyn csak „csalódottságának” adott hangot, de nem ígérte meg, hogy egyszer és mindenkorra véget vet annak az áldatlan állapotnak, hogy a pártot zsidóellenességgel lehessen vádolni. Theresa Mayt „elszomorította” a „három jóbarátként” emlegetett képviselőnő döntése.    A Független Csoport szimpatizánsoktól máris több ezer font támogatást kapott. A YouGov közvélemény-kutató intézet szerint esetleges jelöltjei minden hetedik szavazó számára elfogadhatóak. A The Times információi szerint a dezertőrök hétfői ülésük után megkezdik munkatársak felvételét és döntenek vezetőjük személyéről is.