„Valóság-kampány”: adományokból plakátolna a Momentum

Publikálás dátuma
2019.02.22. 12:07

Fotó: Momentum
„Képzelt ellenségek helyett a valódi problémákról kellene beszélnünk” – üzente a párt.
„Valóság-kampányt” indítana a Momentum: a párt a Facebook-oldalán közölte, a Momentum egyetért a kormánnyal abban, hogy minden magyar embernek joga van tudni, mik azok a ügyek, amik alapjaiban veszélyeztetik Magyarországot.
„A kormány újabb milliárdos költségű plakátkampányt indít, szerintünk azonban képzelt ellenségek helyett a valódi problémákról kellene beszélnünk: az orvos- és tanárhiányról, a tömeges elvándorlásról, vagy éppen arról, hogy a miniszterelnök lett Magyarország leggazdagabb embere”

– fogalmazott a párt.

A Momentum adományokból finanszírozná kampányát. A közösségi oldalon közzétett fotó alapján az egyik plakáton például Orbán Viktor és Rogán Antal szerepelne.
Szerző
Frissítve: 2019.02.25. 17:01

Sietősen távozott Palkovics az MTA-ról

Publikálás dátuma
2019.02.22. 12:04
Palkovics László
Fotó: Vajda József / Népszava
Gyors egyeztetés történt ma reggel Palkovics László innovációs miniszter a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Lovász László között az akadémiai kutatóhálózat jövőjéről.
Az Akadémia Kommunikációs Főosztálya lapunk megkeresésére annyit közölt: a tárgyalás valamivel több, mint egy óráig tartott és „konstruktív hangulatban” telt. Az egyeztetések a jövő héten folytatódnak. Megállapodás azonban nem született, holott hét elején mind Lovász, mind Palkovics úgy nyilatkozott: abban bíznak, hogy pénteken már körvonalazódhat egy megállapodás. Akadémiai forrásunk szerint 
az egyeztetés viszonylag gyors lezárása mögött az állhat, hogy az MTA vezetése elutasította azokat a minisztériumi terveket, amelyek egy vagyonkezelő alapítvány fenntartásában látnák szívesen az akadémiai kutatóintézeteket – hasonlóképp a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartóváltásához.

Lovász László már lapunknak adott keddi interjújában is arról beszélt: nem tudja elképzelni, az alapítványi forma hogyan lenne alkalmazható az MTA kutatóhálózatára. Az Akadémiai Dolgozók Fórumának csütörtöki kerekasztal-beszélgetésén pedig Zsoldos Attila, az MTA Történettudományi Intézetének kutatója vitatta a Palkovics-terv jogszerűségét. Szerinte ha az MTA átadná kutatóhálózatát egy alapítványnak, azzal önként le kellene mondania ingatlanjairól, vagyis vagyonának egy jelentős részéről. Úgy véli, ez minden jelenlegi jogszabálynak és az MTA saját szabályainak is ellentmondana. 
A kutatók azt is kifogásolják, hogy miközben Palkovics elrendelte az akadémiai kutatóhálózat átvilágítását, és ígéretet tett arra, hogy annak lezárultáig, vagyis március végéig békén hagyják a kutatóintézeteket, január végén megjelent az úgynevezett Tématerületi Kiválósági Program, amely jórészt az Akadémiától jogszerűtlenül elvont milliárdokból kínál pályázati forrásokat nemcsak akadémiai, de egyetemi és más állami kutatóintézeteknek is. 
A pályázat beadásának határideje február végén lejár, az MTA vezetése viszont csak úgy hajlandó ezen elindítani saját intézeteit, ha a miniszter garantálja, hogy megkapják a törvénytelenül visszatartott, alapfinanszírozásra szánt költségvetési forrásokat, mintegy 17 milliárd forintot. Azt ugyanis jogszerűtlennek és méltatlannak tartják, hogy míg az egyetemeknek és más kutatóintézeteknek az biztosított, az MTA-nak az alapműködést, így például a rezsiköltségeket is pályázati pénzekből kelljen fizetnie. 
Szerző
Frissítve: 2019.02.22. 13:13

Győrfi Pál szerint emberi mulasztás miatt érkezett későn a mentő a Nyugatihoz

Publikálás dátuma
2019.02.22. 11:53

Fotó: SERGEY MARKOSOV / Népszava
Az OMSZ szóvivője azt mondta: a hanganyagok és a számítógépes adatok elemzése alapján a mentésirányító és a mentésvezető hibázott.
Az első vizsgálatok alapján emberi mulasztás miatt érkezett későn az ellátás ahhoz a fiatalemberhez, aki a Nyugati-pályaudvarnál lett rosszul kedden – mondta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Győrfi Pál emlékeztetett: kedden bejelentés érkezett a mentőszolgálathoz, hogy egy fiatalember rosszul lett. Később újabb hívást kaptak, miszerint a férfi állapota javult. Ezután ismét bejelentést kaptak a mentők arról, hogy az érintett újra rosszul van. A mentőszolgálat ezután elsősegélynyújtókat irányított a beteghez, hogy megkezdjék az újraélesztést a mentő kiérkezéséig – mondta, hozzátéve, hogy a mentő a beteget a szükséges beavatkozások után kritikus állapotban vitte kórházba. A szóvivő közölte: az Országos Mentőszolgálat főigazgatója már kedden minden részletre kiterjedő vizsgálatot rendelt el. Az első vizsgálat szerint a riasztás pillanatában volt olyan szabad mentőautó, amely a beteget gyorsabban elérhette volna, mint a helyszínre irányított egység, mégsem riasztották. A hanganyagok és a számítógépes adatok elemzése alapján a mentésirányító és a mentésvezető hibázott, ezért őket a belső vizsgálat lezárulásáig az OMSZ főigazgatója felmentette a munkavégzés alól. Az OMSZ megteszi a szükséges lépéseket, hogy hasonló mentésirányítói hiba ne fordulhasson elő – mondta Győrfi Pál. A szóvivő nem közölte, hogy kedd óta változott-e a fiatalember állapota, kérdezni pedig nem lehetett.
Szerző