Előfizetés

Két budapesti hamburgerezőt is Európa legjobbjai közé választottak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.22. 13:00
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Két belvárosi hamburgerező is rákerült egy utazási portál 50 legjobb európai hamburger listájára.
Két budapesti hamburgerezőt is beválogatott Európa ötven legjobbja közé a Big Seven Travel nevű utazási portál - vette észre az Index. A tesztelők minden országból válogattak résztvevőket. A rangsor a portál mintegy másfél milliós olvasótábora mellett kiválasztott gasztro-szakértők, illetve -bloggerek véleménye, valamint az éttermek online értékelései, médiamegjelenései alapján alakult ki.
A négy budapesti éttermet is üzemeltető Bamba Marha Burger Bár az ötödik, míg a Tuning Bar & Burger a 42. helyet szerezte meg az európai listán. A kontinens legjobb burgerét Londonban, a Burger And Beyond nevű helyen lehet venni. A hamburgerlista második helyére a koppenhágai Gasoline Grill került, a harmadik pedig a prágai Dish lett.

Hirtelen érkezik, viszont lassan gyógyul a légúti fertőzések gyakori szövődménye

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.22. 12:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A tüdőgyulladás tünetei rendszerint gyorsan jelentkeznek, ám a gyógyulás jóval lassabb folyamat, a teljes felépülés akár több hétig is eltarthat.
A tüdőgyulladások többsége általában egy felső légúti fertőzéssel - megfázással, náthával - indul. Ha ennek nem megfelelő a kezelése, az alsó légutakra: légcső-, hörgő-, vagy ha a tüdőszövetre is húzódhat, és tüdőgyulladás alakulhat ki. 
Mellkasröntgennel lehet megállapítani, hogy valóban tüdőgyulladás zajlik-e a szervezetben, fontos elkülöníteni például a nagyon hasonló tüneteket produkáló hörgőgyulladástól – mondta Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. A tüdőröntgen a betegség kiterjedéséről is képet ad, kis elváltozásról vagy súlyosabb, kétoldali tüdőgyulladásról van-e szó, esetleg szövődményként mellhártyagyulladás is fennáll-e.

Nem mindegy: vírus vagy baktérium okozza

A kezelés függ a betegség típusától: ha vírusos tüdőgyulladásról van szó, akkor alapvetően tüneti kezelés javasolt: ágynyugalom, bőséges folyadékfogyasztás, láz- és köhögéscsillapítás. Baktérium okozta fertőzés esetén a tünetek alapján lehet elkülöníteni, hogy típusos vagy atípusos tüdőgyulladás okozza-e a panaszokat.
A Pneumococcus baktérium okozta típusos tüdőgyulladás markáns tünetekkel jár: magas láz, hidegrázás, mellkasi fájdalom, köhögés, gennyes köpetürítés jelentkezhet és általános gyengeség érzés, elesett állapot kíséri. Ha a megbetegedés hátterében atípusos kórokozó szerepel, magas láz helyett hőemelkedés, kínzó ingerköhögés, influenzaszerű tünetek -fejfájás, végtag-, izom- és ízületi fájdalom- jellemzőek, és hasi panaszok is társulhatnak.
A baktérium okozta tüdőgyulladás kezelése antibiotikummal történik. Fajtájától függően különböző hatóanyagú antibiotikumra lehet szükség. Ha nem lehet egyértelműen eldönteni, melyik típussal van dolgunk, akkor egy időben akár kétféle antibiotikum szedésére is szükség lehet.
A tüdőgyógyász felhívta a figyelmet, hogy 
a felírt gyógyszereket a megadott adagolás szerint és ideig kell szedni. Ettől eltérni akkor sem szabad, ha már jobban érezzük magunkat.

 Ha ugyanis túl korán abbahagyjuk az antibiotikum szedését, a tünetek kiújulhatnak, még komolyabb tünetek, szövődmények jelentkezhetnek, másrészt a baktérium ellenállóvá válik az adott antibiotikumra, és sokkal nehezebben kezelhető a betegség.

Működik az adóztatás: felére csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása Kaliforniában

Ötvenkét százalékkal csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása három év alatt Kalifornia államban, ahol 2015-ben vezették be az egészséget károsító italok megadóztatását - derítették ki a Kaliforniai Egyetem kutatói.
A szakemberek San Francisco, Oakland és Berkeley alacsony jövedelmű lakosságának körében végeztek felmérést a fogyasztási szokásokról. Kimutatták, hogy Berkeleyben az adó 2015-ös bevezetése után már néhány hónappal meredeken csökkent az ilyen italok fogyasztása. Három évvel később a vizsgált lakosság 52 százalékkal kevesebb cukrozott üdítőt fogyasztott, mint az adóról szóló 2014. novemberi döntés előtt - írták a kutatók a Kaliforniai Egyetem által kiadott közleményükben. 
Ezzel egy időben ugyanakkor megugrott a vízfogyasztás, a három év alatt mintegy 29 százalékkal. Az eredmények azt
"az üzentet küldik, hogy működik a cukrozott üdítők megadóztatása. Fontos az is, hogy a bizonyítékok az alacsony jövedelműek köréből származnak, akiknél a legmagasabb a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegek aránya"

- mondta Kristine Madsen, az egyetem közegészségügyi tanszékén működő élelmiszerintézet igazgatója

 A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy az adót nem közvetlenül a fogyasztókra, hanem a forgalmazókra vetették ki, ám számos tanulmány kimutatta, hogy a kereskedők a polcokon lévő termékek árán keresztül a fogyasztókkal fizettetik meg.
A kutatók szerint az eredmények azt jelzik, hogy az adók jó eszközök lehetnek az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség elleni harcban. Ez volt az első olyan kutatás, amely a cukrozott üdítők megadóztatásának hosszú távú hatásait vizsgálta.