Főnix madárként éledt újra Porosenko

Publikálás dátuma
2019.02.23. 10:00
Ha a tendencia folytatódik, Petro Porosenko akár újrázhat is
Fotó: Danil Shamkin/NurPhoto / AFP
Tavaly év végén egy lyukas garast nem adott volna egyetlen elemző sem Petro Porosenko elnök újraválasztási esélyeire. A csoda azonban megtörtént, az évek során egyre kopó népszerűségű elnök a március 31-i választás kampányban fokozatosan kezdett erősödni, mígnem hat héttel a voksolás előtt sikerült leelőznie korábban legnagyobb riválisának tartott, a népszerűségi toplista első helyét közel két éve uraló ex-miniszterelnököt, Julija Timosenkot is. Igaz, hogy most már nem a gázhercegnő a legerősebb ellenfél, hanem a politikában outsidernek számító, egy népszerű televíziós sorozatnak köszönhetően országos ismertségre szert tevő komikus színész, Volodimir Zelenszkij. Ő januárban ugrott a választói opciók élére, az e héten nyilvánosságra hozott felmérések szerint támogatottsága a biztos szavazók körében jelenleg 28 százalékos. De már belátható távolságban mérik Porosenkot is 18 százalékkal. Timosenko óriásit zuhant, a dobogó legalsó fokára, úgy, hogy közben le is szakadt az első kettőtől, 15 százalékon áll. (Egyes mérések szerint 19, 16,8 illetve 13,5 százalék az első három jelölt támogatottsága.) Amennyiben a tendencia folytatódik, Porosenko akár újabb elnöki mandátumot is szerezhet. Látványos népszerűségnövekedése többé –kevésbé megmagyarázhatatlan, ha figyelmen kívül hagyjuk az összeesküvés elméleteket és az ellenzék, főleg Timosenko által hangoztatott vádat, hogy az államapparátus az elnöknek dolgozik. Ukrán sajtóelemzések szerint Zelenszkij népszerűsége a politikai osztályból való általános lakossági kiábrándulást igazolja, az pedig, hogy hétről-hétre ugrásszerűen nő a rá voksolni kívánók száma, azt jelzi, hogy most már kezdik el is hinni, hogy más is győzhet, mint az ukrán politikai élvonalból jövő elit valamelyik, a lakosság szemében már levitézlett tagja. Úgy tűnik, valamelyest igaza volt az ellenzéknek, amikor tavaly kifogásolta a Porosenko által a Kercsi szorosban történt orosz-ukrán tengeri konfliktus nyomán kihirdetett szükségállapotot, azt hangoztatva, hogy az elnök népszerűségnövelő intézkedésnek szánja. De neki dolgozott a konstantinápolyi partriárcha döntése is az autokefál ukrán egyház engedélyezéséről. Nyilván, neki dolgozik az is, hogy épp most, a kampány teljében Jurij Lucenko főügyész (aki Porosenko feltétlen hívének számít) utasította a korrupcióellenes ügyekre specializálódott ügyészséget, hogy vizsgálja ki Timosenkót törvénytelen vagyonosodással gyanúsító feljelentést. Azt nem közölték, ki a feljelentő. (Különben a 40 elnökjelölt közül messze a legvagyonosabb a csokoládékirálynak nevezett Porosenko.) 

Nem szorítanak az egykori kedvencnek

Timosenkót gyengíti az is, hogy a nyugat látványosan kihátrált mögüle. Az ex-miniszterelnök február eleji washingtoni lobbyja teljes kudarc volt, számolt be az Euobserver, hozzátéve, hogy az EU-s tisztségviselők is egyértelműséget várnának le Timosenko külpolitikáját illetően, kifogásolják az ellenzékben tanúsított populizmusát, s azt, hogy nem támogatta a kormányzat és Porosenko reformtörekvéseit.  Vagyis úgy szeretne uniós és NATO tagállam Ukrajnát, hogy a tagság feltételeinek ne kelljen eleget tennie. 

Szerző

Miniszterek kérik a Brexit halasztását, az Egyesült Királyság fennmaradása a tét

Publikálás dátuma
2019.02.23. 08:25
Illusztráció
Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Ha napokon belül nincs egyezség a kilépés feltételeiről, március 29-én megállapodás nélkül zuhan ki az ország az unióból, írja három kormánytag is.
A brit kormány három magas rangú tagja szerint el kell halasztani Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból (Brexit) abban az esetben, ha a jövő héten nem sikerül áttörést elérni a Brexit-folyamatban kialakult patthelyzet megoldásában.
David Gauke igazságügyi miniszter, Greg Clark, az üzleti ügyek minisztere és Amber Rudd munka- és nyugdíjügyi miniszter a Daily Mail szombati kiadásában megjelent közös levelében azt írta, hogy ha a brit EU-tagság a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás elfogadása nélkül érne véget, az rövid és hosszú távon is súlyos károkat okozna a brit gazdaságnak.
A három miniszter szerint egy ilyen forgatókönyv az Egyesült Királyság puszta fennmaradását is veszélyeztetné.

Mint írják, mivel az Észak-Írországban élő, a brit fennhatósággal egyébként megbékélő mérsékelt ír nacionalisták számára is egyre vonzóbbá válhat az ír sziget egyesítésének gondolata, és felerősödhetnek az erről szóló népszavazás kiírását követelő hangok. Ilyen körülmények között nem kíván különösebb képzelőerőt annak feltételezése, hogy a skóciai szeparatista erők kísérletet tesznek Nagy-Britannia szétbomlasztására is - fogalmaznak a közös levél aláírói.
A három miniszter szerint ha a következő néhány napban nem sikerül áttörést elérni a Brexit-megállapodás elfogadásában, az ország előtt két lehetőség nyílik meg: vagy megállapodás nélkül kizuhan az Európai Unióból a Brexit március 29-i határnapján, vagy megpróbál megegyezéses módon egy későbbi időpontban kilépni az EU-ból. Gauke, Clarke és Rudd szerint ha néhány napon belül nem születik megoldás, akkor már egyszerűen nem lesz elég idő arra, hogy március 29-éig el lehessen fogadtatni a Brexit-megállapodást és a kilépéshez szükséges többi törvényt.
A miniszterek közös levele szerint a londoni parlamenten belül is egyértelműen arra hajlik a képviselői közvélemény, hogy ha a jövő héten nincs áttörés, akkor jobb lenne a kilépés elhalasztása. A három kabinettag szerint itt lenne az ideje, hogy a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának keményvonalas Brexit-tábora is felismerje:
a parlament meg fogja akadályozni, hogy Nagy-Britannia katasztrofális módon megállapodás nélkül lépjen ki a jövő hónap végén az unióból.

Az EU-val novemberben aláírt kilépési egyezményt a londoni alsóház a múlt hónapban példátlan, 230 fős többséggel elutasította, elsősorban az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó készenléti mechanizmus (backstop) miatt. A keményvonalas tory Brexit-tábor ugyanis attól tart, hogy a backstop-záradék - ha alkalmazása szükségesé válik - az Egyesült Királyságot végleg vámuniós viszonyrendszerben tartaná az EU-val. Theresa May miniszterelnök újabb tárgyalásokat kezdeményezett az EU-val a kilépési megállapodás módosításáról, az uniós vezetők azonban határozottan elzárkóznak a novemberben lezárt egyezmény újranyitásától.
A három miniszter szombati felhívása eddig példátlanul nyílt szembefordulás a kormányon belül Theresa May Brexit-stratégiájával, a brit miniszterelnök ugyanis minden nyilatkozatában rendre elveti a kilépés elhalasztásának gondolatát. A Brexit elhalasztásának lehetőségére mindazonáltal más magas rangú kabinettagok is utalásokat tettek az utóbbi időszakban.
Jeremy Hunt külügyminiszter a BBC rádiónak adott, komoly feltűnést keltő minapi nyilatkozatában kijelentette: ha a kilépési megállapodást csak a márciusi 29-i Brexit-határidő előtt néhány nappal sikerülne elfogadtatni az alsóházban, akkor szükség lehet a kilépés "bizonyos mértékű" elhalasztására, mivel további, kritikus jelentőségű tervezeteket is törvénybe kell még iktatni.
Andrea Leadsom, az alsóház vezetője - aki e minőségében a konzervatív frakció vezetőjéhez hasonlatos tisztségű, az alsóházi ügymenet irányításáért felelős magas rangú kabinettag - nem sokkal korábban, a BBC televíziónak nyilatkozva azt mondta: ha Londonnak szüksége lenne "pár hét haladékra" a kilépési megállapodás parlamenti jóváhagyási procedúrájához, ezt az EU valószínűleg lehetővé tenné.

Civilekre lőtt a venezuelai hadsereg a brazil határnál - eddig két halottról tudni

Publikálás dátuma
2019.02.22. 21:08
Két halottja és tucatnál is több sérültje van a lövöldözésnek
Fotó: NELSON ALMEIDA / AFP or licensors
Az emberek a katonai járművek elé állva próbálták megakadályozni a határzárat, ezzel segítve az adományok bejutását a dél-amerikai országba, ám ekkor éles lőszerrel közéjük lőttek.
Csütörtökön megírtuk, hogy Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök elrendelte az ország brazíliai határának lezárását, mert az onnan érkező külföldi segélyszállítmányokat a "katonai invázió előjátékának" tartja.

 Pénteken aztán a hírek szerint egy humanitárius konvoj akart bejutni az országba, civilek ebben megpróbáltak segíteni a határ megnyitásával, ám ekkor a venezuelai katonák tüzet nyitottak rájuk - írja a hvg.hu. A portál a Reuters hírügynökség információi alapján azt közölte, eddig két halott és tizennégy sebesült a történtek mérlege.


Szerző
Frissítve: 2019.02.23. 08:08