Főnix madárként éledt újra Porosenko

Publikálás dátuma
2019.02.23 10:00
Ha a tendencia folytatódik, Petro Porosenko akár újrázhat is
Fotó: AFP/ Danil Shamkin/NurPhoto
Tavaly év végén egy lyukas garast nem adott volna egyetlen elemző sem Petro Porosenko elnök újraválasztási esélyeire. A csoda azonban megtörtént, az évek során egyre kopó népszerűségű elnök a március 31-i választás kampányban fokozatosan kezdett erősödni, mígnem hat héttel a voksolás előtt sikerült leelőznie korábban legnagyobb riválisának tartott, a népszerűségi toplista első helyét közel két éve uraló ex-miniszterelnököt, Julija Timosenkot is. Igaz, hogy most már nem a gázhercegnő a legerősebb ellenfél, hanem a politikában outsidernek számító, egy népszerű televíziós sorozatnak köszönhetően országos ismertségre szert tevő komikus színész, Volodimir Zelenszkij. Ő januárban ugrott a választói opciók élére, az e héten nyilvánosságra hozott felmérések szerint támogatottsága a biztos szavazók körében jelenleg 28 százalékos. De már belátható távolságban mérik Porosenkot is 18 százalékkal. Timosenko óriásit zuhant, a dobogó legalsó fokára, úgy, hogy közben le is szakadt az első kettőtől, 15 százalékon áll. (Egyes mérések szerint 19, 16,8 illetve 13,5 százalék az első három jelölt támogatottsága.) Amennyiben a tendencia folytatódik, Porosenko akár újabb elnöki mandátumot is szerezhet. Látványos népszerűségnövekedése többé –kevésbé megmagyarázhatatlan, ha figyelmen kívül hagyjuk az összeesküvés elméleteket és az ellenzék, főleg Timosenko által hangoztatott vádat, hogy az államapparátus az elnöknek dolgozik. Ukrán sajtóelemzések szerint Zelenszkij népszerűsége a politikai osztályból való általános lakossági kiábrándulást igazolja, az pedig, hogy hétről-hétre ugrásszerűen nő a rá voksolni kívánók száma, azt jelzi, hogy most már kezdik el is hinni, hogy más is győzhet, mint az ukrán politikai élvonalból jövő elit valamelyik, a lakosság szemében már levitézlett tagja. Úgy tűnik, valamelyest igaza volt az ellenzéknek, amikor tavaly kifogásolta a Porosenko által a Kercsi szorosban történt orosz-ukrán tengeri konfliktus nyomán kihirdetett szükségállapotot, azt hangoztatva, hogy az elnök népszerűségnövelő intézkedésnek szánja. De neki dolgozott a konstantinápolyi partriárcha döntése is az autokefál ukrán egyház engedélyezéséről. Nyilván, neki dolgozik az is, hogy épp most, a kampány teljében Jurij Lucenko főügyész (aki Porosenko feltétlen hívének számít) utasította a korrupcióellenes ügyekre specializálódott ügyészséget, hogy vizsgálja ki Timosenkót törvénytelen vagyonosodással gyanúsító feljelentést. Azt nem közölték, ki a feljelentő. (Különben a 40 elnökjelölt közül messze a legvagyonosabb a csokoládékirálynak nevezett Porosenko.) 

Nem szorítanak az egykori kedvencnek

Timosenkót gyengíti az is, hogy a nyugat látványosan kihátrált mögüle. Az ex-miniszterelnök február eleji washingtoni lobbyja teljes kudarc volt, számolt be az Euobserver, hozzátéve, hogy az EU-s tisztségviselők is egyértelműséget várnának le Timosenko külpolitikáját illetően, kifogásolják az ellenzékben tanúsított populizmusát, s azt, hogy nem támogatta a kormányzat és Porosenko reformtörekvéseit.  Vagyis úgy szeretne uniós és NATO tagállam Ukrajnát, hogy a tagság feltételeinek ne kelljen eleget tennie. 

Frissítve: 2019.02.23 10:00

Öt ember halt meg a szélvihar miatt az USA-ban

Publikálás dátuma
2019.04.20 14:01
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Georgia északkeleti részére, Észak- és Dél-Karolinára, valamint Virginiára tornádóriasztást adtak ki.
Öt ember vesztette életét a szélvihar miatt az USA-ban – írja az AP hírügynökség közlése alapján az ABC News. Pénteken a floridai Woodville-ben egy fa dőlt egy házra. Egy nyolc éves kislány életét vesztette, egy 12 éves fiú pedig megsérült. Korábban Mississippiben három, Alabamában egy ember halt meg a szélvihar miatt. Georgia északkeleti részére, Észak- és Dél-Karolinára, valamint Virginiára tornádóriasztást adtak ki.

Minisztériumi épületnél robbantottak Kabulban

Publikálás dátuma
2019.04.20 13:22

Fotó: AFP/ STR
A támadást három fegyveres követte el, állítólag az egyikük bejutott az épületbe.
Robbantás és lövöldözés volt Kabul központjában, a Kommunikációs és Informatikai Minisztérium épületénél helyi idő szerint szombat délelőtt, 11 óra 40 perc körül. A BBC-nek egy minisztériumi forrás azt mondta: a támadást három fegyveres követte el, és egyiküknek sikerült bejutnia az épületbe. A tizennyolc emeletes épületet több száz ember hagyta el.