CDU-s képviselő kezdeményezi a Fidesz kizárását az Európai Néppártból

Publikálás dátuma
2019.02.24. 14:29
Ingeborg Grassle - Forrás: Európai Parlament/Strasbourg
A Fidesz kizárását javasolja az Európai Néppártból Ingeborg Gräßle, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának elnöke.
Ő az első német kereszténydemokrata EP-képviselő a CDU 34 fős delegációjából, aki nyíltan a szakítást szorgalmazza, miután a magyar kormány újabb plakátháborút indított az EU és Jean-Claude Juncker bizottsági elnök ellen. 
- Orbánt és pártját ki kell zárni a sorainkból. Nem kell közösséget vállalnunk Orbánnal, aki nyíltan barátkozik az olyan szélsőjobboldali figurákkal, mint Steve Bannon és a hozzá hasonlókkal Franciaországban és Olaszországban

- nyilatkozta Gräßle a Stuttgarter Nachrichten című német lapnak. Szerinte a magyar kormányfő Brüsszelben bátor európainak mutatja magát, odahaza pedig agresszívan EU-ellenes. “Nem engedhetjük, hogy felvegye ezt az ‘egyedül Brüsszel ellen’ magatartást”.
Az EP-képviselő bírálta, hogy a magyar hatóságok rengeteg EU-forrást szabálytalanul használnak fel. “Magyarországon több pénzügyi szabálytalanság történik, mint bárhol másutt az EU-ban” - hangsúlyozta. 
Az újság egy OLAF-jelentésre hivatkozva - de időszak megjelölése nélkül - azt állítja, hogy Brüsszel 138 millió eurónyi támogatásnál fedezett fel szabálytalanságokat, és 15 esetben pénzbüntetés kiszabásával végződött a vizsgálat. Ezen túl további négy, összesen 285 millió euró értékű projekt esetében találtak visszaélésekre utaló jeleket, köztük van az Elios Zrt. és a budapesti négyes metró ügye.

Ellenzéki koalíció lesz Lengyelországban az EP-választásra

Publikálás dátuma
2019.02.24. 11:14
Illusztráció: Shutterstock
Ellenzéki koalíció alakult a májusi európai parlamenti választásokra Lengyelországban. Az erről szóló nyilatkozatot vasárnap írta alá öt lengyel ellenzéki párt, köztük a fő ellenzéki erőt adó Polgári Platform (PO).
A Európai Koalíció (KE) nevű szövetség létrehozására február elején szólított fel felhívásban a PO-hoz, valamint a jelenleg parlamenten kívüli baloldalhoz tartozó volt lengyel kormányfőkből és külügyminiszterekből álló csoport. A KE-hez való csatlakozásról az utóbbi napokban a PO mellett a Lengyel Parasztpárt (PSL) döntött, valamint a PO-val a múlt év végén átmenetileg konfliktusba került Modern (Nowoczesna) is. A parlamenten kívüli tömörülések közül a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD), valamint a Zöldek járultak hozzá a szövetséghez. A koalíciós nyilatkozat aláírását kísérő sajtókonferencián a PO elnöke, Grzegorz Schetyna elmondta: a KE-t azért hozták létre, hogy "megvédjék Lengyelországot az Európa-ellenes erőktől", azoktól, "akik gyengítik, rontják az ország pozícióját az Európai Unióban". Schetyna jelezte, hogy az EP-választásra közös jelöltlistát összeállító KE az őszi lengyel parlamenti választást, valamint a jövő évi elnökválasztást megelőző kampányban is szövetségként lép majd fel, és nyitott "más partnerekre, más közegekre is".
A Do Rzeczy lengyel konzervatív hetilap megrendelésére az Estymator közvéleménykutató által készített, szombaton közzétett felmérés szerint a PiS a szavazatok 38,5 százalékát nyerné, ha most tartanák az EP-választásokat, a KE pedig a voksok 33,4 százalékára tenne szert. A felmérés készítésekor az 5 százalékos megválasztási küszöbön egyensúlyozó PSL még nem döntött a KE-hoz való csatlakozásról. Az EP-választáson 10,2 százalékot kapna az új, a KE-hez nem csatlakozó balliberális párt, a Tavasz (Wiosna). A jobboldali ellenzéki Kukiz´15 pedig a szavazatok 7 százalékára tenne szert.
Szerző

Többen meghaltak az olaszországi szélviharban - a horvát tengerparton is orkán tombol

Publikálás dátuma
2019.02.24. 10:00
Autóra dőlt fa Rómában
Fotó: Benno Schwinghammer / AFP
Rómában több turista látványosságot is le kellett zárni, mert félő, hogy valakire rádőlnének az ókori romok. Splitben közben csaknem 200 km/h-s széllökéseket mértek.
Legalább három ember meghalt hétvégén Olaszországban a fákat kicsavaró és falakat ledöntő erős szelek pusztításában, írja az MTI összefoglalója nyomán az Index. Olasz hírügynökségi jelentések szerint az erős szelek ledöntöttek egy falat a közép-olaszországi Frosinone településen, aminek következtében két, hetvenes éveiben járó ember vesztette életét. A RaiNews24 olasz közszolgálati hírcsatorna beszámolója szerint egy ember életét vesztette, miután egy fa rádőlt autójára a Róma melletti Guidoniában. Nápoly közelében pedig egy nő és lánya sérült meg, amikor kidőlt egy fa.

A Rómában tomboló szelek miatt elővigyázatosságból lezárták az ókori amfiteátrumon kívül a Forum Romanumot és a Palatinus-dombot magában foglaló Colosseum Régészeti Parkot

– közölte a park igazgatósága Twitter-oldalán.

Szintén az erős szelek miatt a dél-olaszországi Bari közelében zátonyra futott egy török teherszállító hajó, a kiszabadítására igyekvő vontatóhajó pedig a háborgó tenger miatt nem tudott segíteni. Az Adriai-tenger túlpartján, Horvátországban is súlyos a szél: a helyi meteorológiai szolgálat közlése szerint a széllökések elérték az óránként 191 kilométeres sebességet a horvátországi Split környékén. A városban és a környező településeken néhány utcát lezártak a röpködő üvegszilánkok és csempedarabok miatt. A széllökések következtében számos kisebb tűz ütött ki a dalmát tengerparton, egy tűzoltó könnyebben megsérült a lángok oltása közben.