Drágább lesz a tankolás

Publikálás dátuma
2019.02.25. 14:18
Illusztráció
Fotó: Népszava
A Mol bruttó 5 forinttal emeli a 95-ös benzin és bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán – értesült piaci forrásokból az MTI.
Az emeléssel a benzin literenkénti ára 362 forintra, a gázolajé pedig 395 forintra nő. A benzin ára legutóbb pénteken változott, akkor bruttó 3 forinttal 357 forintra nőtt. A gázolaj ára pénteken változatlanul 392 forint maradt. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.
Szerző

Megtévesztő lehet a „zöld bioszolárium” – Eljárást indított a KiwiSun ellen a GVH

Publikálás dátuma
2019.02.25. 14:18
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Úgy vélik, egyes állításokat megalapozatlanul használtak a reklámjaikban.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a KiwiSun szolárium franchise hálózatot üzemeltető FOX CONSULTING Kft.-vel szemben, mert úgy véli, hogy a vállalkozás „zöld bioszoláriumot” népszerűsítő kereskedelmi kommunikációival megsérthette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát. A GVH a közleményében azt írja: a KiwiSun szoláriumok népszerűsítésének üzenetei azt a benyomást kelthették a fogyasztókban, hogy a szolgáltatással az emberi szervezetre nem káros vagy kevésbé káros módon barnulhatnak. A vállalkozás azt a látszatot is kelthette, hogy szoláriumainak használata egészséges, így ez a szolgáltatás megkülönböztetett, egyedi jellegű a magyar piacon. Hangsúlyozzák, hogy az emberi szervezetre gyakorolt, a fénnyel, napsütéssel, nyárral összekapcsolható pozitív hatások és élmények ígérete erőteljesen befolyásolja a fogyasztói döntéseket, különösen a téli hónapokban. A GVH valószínűsíti, hogy a KiwiSun szoláriumok reklámjaiban megalapozatlanul, a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon használtak olyan állításokat, mint
  • a „zöld bio”, „bio”, „a természet erejével”,
  • a „speciális fény”, a „világon egyedülálló technológia” és az „egész Európában piacvezető újdonság”, valamint
  • a „fokozza az endorfin termelődését”, „segíti a kalcium beépülését”, „jobban mozognak az ízületek”, „immunrendszer erősítő”.
A közleményben kiemelik: a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás elkövette a feltételezett jogsértést. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható. 
Szerző
Témák
GVH szolárium

317,82 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.02.25. 08:10
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Minimálisan gyengült a forint a főbb devizákhoz képest hétfőn kora reggel a bankközi devizapiacon péntek estéhez képest.
Hétfő reggel hétre az euró drágult, 317,82 forinton állt a péntek esti 317,80 forint után.
A svájci frank jegyzése 280,30 forintról 280,40 forintra erősödött, a dolláré pedig 280,12 forintról 280,19 forintra emelkedett.
Az euró sem mozdult érdemben a dollárral szemben: hétfőn kora reggel 1,1343 dolláron állt a péntek esti 1,1346 dollár után.
Szerző