Kövér csak a címét ismerte, de rögtön visszautasította Vadai kérdését

Publikálás dátuma
2019.02.25. 18:00

Fotó: Népszava
Már második alkalommal nem hangozhatott el a DK-s képviselő kérdése, Vadai az igazságügyi bizottsághoz fordult.
Vadai Ágnes DK-s képviselő honvédelmi miniszterhez intézett azonnali kérdését Kövér László házelnök visszautasította, mert szerinte sérti az Országgyűlés tekintélyét – ezt Lezsák Sándor fideszes alelnök közölte hétfőn a parlamentben az azonnali kérdések órájában, ám arra nem tért ki, hogy mi volt Vadai kérdése. Az Index viszont utánajárt az ügynek, és kiderült, hogy a kérdés így hangzott: 
„Az világos, hogy maga katonaként és miniszterként megbukott, de milyen érzés, hogy emberként is egy nagy 0?”

A portálnak Vadai elmondta: már második alkalommal nem hangozhatott el ez a kérdés. Az előző változatban a kérdés címe ugyanez volt, annyi különbséggel, hogy a képviselő kiírta betűvel a nullát. A jogszabályok szerint a képviselő úgy tehet fel azonnali kérdést, ha előzőleg megjelöli, kit akar kérdezni, és leadja a kérdése címét (ellentétben az interpellációval a szöveget nem kell leadni). A házelnök tehát még a témakört sem ismerhette, amikor szembesült Vadai kérdésével. Az Országyűlési törvény szerint az számít sértésnek, és akkor lehet megvonni a szót a felszólalótól, ha a „felszólalása során az Országgyűlés tekintélyét vagy valamely személyt, csoportot – így különösen valamely nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget – sértő vagy illetlen kifejezést használ”. Vadai a portálnak elmondta, hogy a „Honvédkórházból történő adatszivárgás” ügyében kérdezné Benkőt, egész pontosan arról, hogy hogyan szivárgott ki az a dokumentum a VIP-ellátásról, amelyet az LMP-s Demeter Márta igényelt a haldokló édesanyjának. Vadai szerint az azonnali kérdés előbb-utóbb „mindenképp el fog hangozni valamilyen formában”. A DK-s képviselő az előző házelnöki döntéssel kapcsolatban már igazságügyi bizottsághoz fordult, mert szerinte éppen az sérti az Országgyűlés tekintélyét, ha a házelnök a tartalom ismerete nélkül utasít vissza ellenzéki felszólalásokat.
Szerző

Menekülteket támogató nyilatkozatot írt alá Orbán

Publikálás dátuma
2019.02.25. 17:16

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs / MTI
A dokumentumban a gyűlöletre való uszítást is elítélték.
Erőfeszítéseket teszünk a menekültek védelmére és támogatására a nemzetközi emberi jogi törvényeknek megfelelően, elítéljük a gyűlöletre, a rasszizmusra és az intoleranciára való uszítás minden formáját, és megerősítjük az illegális bevándorlás elleni harcot” – a többi közt ezek szerepelnek az Arab Liga és az Európai Unió csúcstalálkozóján elfogadott közös nyilatkozatban. Mint azt a hvg.hu észrevette, a szöveg érdekessége, hogy azt minden résztvevő, így Orbán Viktor is elfogadta.
Orbán egyébként hétfői, a csúcstalálkozón mondott beszédében az MTI beszámolója szerint kiemelte, hogy a mai migrációs feszültségek okai erősödni fognak, a kérdés, hogy elszenvedői vagy irányítói akarunk-e lenni ezeknek a folyamatoknak. A miniszterelnök kiemelte: azt tapasztalja, az embercsempészek, a terrorszervezetek, az illegitim erőcsoportok, az ngo-k, a pénzügyi spekulánsok és a média erős befolyást gyakorol a migrációs politikára és ezen keresztül az európai-arab kapcsolatokra is.
„Mi azt szeretnénk, hogy a jövőben a legitim politikai vezetők közösen szabjanak irányt az eseményeknek, ezért a mai közös deklarációnk rendkívül értékes”

– tette hozzá Orbán.

Szerző

„Valóságkampány” – Átmatricázta a kormány plakátjait a Momentum

Publikálás dátuma
2019.02.25. 17:00

Fotó: Momentum Mozgalom / Facebook
Vasárnap este már több városban is akcióztak a párt aktivistái.
A Momentum Mozgalom vasárnap este elindította a „valóságkampánynak” nevezett plakátkampánya első szakaszát: a párt a Facebook-oldalán azt írja,
„aktivistáink a már meglévő plakátok hazugságait matricázták át többek között Békéscsabán, Debrecenben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, és Szolnokon”.

Fotó: Facenook / Momentum Mozgalom
A Momentum közlése szerint a kampánnyal arra akarják felhívni a figyelmet, hogy
  • több mint 400 körzetben nincs háziorvos,
  • több mint 4000 tanár hiányzik az iskolákból,
  • minden hatodik magyar gyerek külföldön születik,
  • Orbán Viktor a leggazdagabb magyar.
A Momentum Mozgalom még csütörtökön jelentette be, hogy „valóság-kampányt” indítana, amit adományokból finanszírozna. A közösségi oldalon közzétett fotó alapján az egyik, saját plakátjukon például Orbán Viktor és Rogán Antal szerepelne.
Szerző