Belügyminisztérium;szociális tűzifa;tűzifa-támogatás;

2019-02-25 19:49:24

Jobb későn, mint soha: megkezdték a 12 ezer forintos tűzifa-utalványok kiosztását

A jogosultak valószínűleg azonnal beváltják a napokban kézhez kapott, 12 ezer forint értékű tűzifa-utalványaikat, bár a most kapható tüzelőanyag rossz minőségű.

A helyhatóságok megkezdték a 12 ezer forintos tüzelőtámogatási utalványok kiosztását – tájékoztatta lapunkat Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke, Tab fideszes polgármestere. A hivatalok mintegy tizede átvállalja a kiszállítás költségeit, ami a fa árának mintegy ötöde. A túlnyomó többség ugyanakkor a környékbeli tüzépeken az igénylő által beváltható, hivatalos önkormányzati papírt állít ki.

A legnagyobb arányban fát igényeltek, illetve biztosítanak az önkormányzatok. Az elnök korábbi becslése szerint a kérelmezők 60 százaléka fát, 35 százaléka pelletet/brikettet igényelt, a fennmaradó 5 százalék pedig a többi lehetőséget – palackos vagy PB-gázt, illetve fűtőolajat – választott.

Schmidt Jenő úgy véli: annak ellenére, hogy ilyentájt leginkább már csak vizes fát kapni, illetve a lehetőséggel a kedvezményezettek elvben még az év végi fűtési szezon elején is élhetnek, a jogosultak túlnyomó többsége mielőbb beszerzi a kevesebb mint fél köbméter ingyenfát. Erre már csak az is sarkallhatja az érintetteket, hogy a tűzifa hónapról hónapra egyre nagyobb mértékben drágul. (A most beszerzett tüzelőt tehát azonnali elégetés helyett lehetőség szerint érdemes a következő szezonig kiszárítani.) Tavaly a szövetségi elnök még azt sem zárta ki, hogy a jogosultságokkal megindul az üzletelés. Ám most ilyen jeleket nem tapasztal.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Orbán-kabinet még a választások előtti ígérgetés következményeként döntött tavaly nyáron a 12 ezer forint értékű tüzelőjuttatásról. Ez az érték kétségkívül egyre csökken: a KSH kimutatása szerint januárban 8 százalékkal volt drágább a tűzifa, mint egy éve. A 2015 eleji áraknál pedig – ami alatt az Orbán-kabinet mindvégig „a rezsicsökkentés politikájának fenntartását” hangoztatta – a tüzelőt már 35 százalékkal többért mérték. A szén ráadásul még ennél is nagyobb mértékben drágul. Ehhez képest, miközben a KSH legalább 800 ezer, kizárólag szilárd tüzelővel fűtő hazai családot tart nyilván, a tavaly októberi határidőig közülük mindössze 372 ezren jelentkeztek be az ingyentüzelőért. A csekély érdeklődés okára azóta sem született érdemi magyarázat.

Schmidt Jenő beszámolója szerint a szociális tüzelőosztás szintén zavarmentesen zajlik. Ebben az esetben a helyhatóságoknak kötelező a kiszállítás. Egy-egy jogosult rászoruló e rendszerben átlag egy köbméter fát kap. A Habitat for Humanity Magyarország becslései szerint ebből közel kétszázezer háztartás részesül. Ha tehát valaki mind a két lehetőséget kihasználta, néhány hétig közpénzből fűtheti otthonát.