Nem váltották le a kukaholding vezetőit

Publikálás dátuma
2019.02.25. 20:06
Képünk illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Ismételten megvédte a feladatai ellátására – így a hulladékdíjak beszedésére vagy épp a szemétszállítók költségeinek fedezésére - alkalmatlannak bizonyult állami NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t a parlamentben Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter helyettese, Fónagy János. A szocialista Molnár Gyula arról kérdezte a három éve alapított cég tulajdonosi jogait ellátó tárcát, mire költötték a költségvetésben „hulladékgazdálkodási tervmegvalósítási”, illetve ideiglenes kiadási soron tavalyra és ez évre elkülönített 16 és 17 milliárd forintot. Bár Fónagy János erre nem tért ki, a díjbeszedés központosításának szükségessége mellett a térségenként eltérő tarifákat igazságtalannak nevezve érvelt. Ehhez képest a valóság, hogy a díjak egymás közötti, jelentős eltérése 2012-es befagyasztásuk óta változatlan. A megfizethetőséget meglátása szerint a 2013-as – tíz százalékos – rezsicsökkentés biztosítja. Ennek kapcsán Molnár Gyula később, történelmi távlatból javasolta megítélni, a rezsicsökkentés milyen hatást gyakorolt a hazai közszolgáltatások színvonalára. Fónagy János szerint a központosítás megteremtette az ellátás biztonságát, így az NHKV garantálja a hulladékelszállítást. Ehhez képest a valóság, hogy a Zöld Híd Észak-Kelet Pest és Nógrád megyei ellátási területén az NHKV nem biztosítja a forrásokat, így ott már negyed éve a katasztrófavédelem állja az elszállítás költségeit. Erre Fónagy János „néhány politikailag orientált szervezet mulasztásaként” utalt, de szerinte „Nápoly-szindróma nem következett be”, illetve itt is elsősorban a szelektív hulladék elszállításában voltak fennakadások. Ehhez képest a valóság, hogy a Zöld Híd térségében október végén több napig a lakossági hulladék is az utcán maradt. Fónagy János szerint sosem tagadták a helyi hulladékszállító cégek költségfedezésével kapcsolatos zavarokat. (Pedig Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfókon az ügy kapcsán rendre csak a számlakiküldés fennakadásaira utal.) A miniszterhelyettes szavai szerint ezért került át az NHKV más felügyelet alá, ezért váltották le a vezetőséget és ezért biztosított a kabinet ideiglenes forrásokat az NHKV számára. Máig nem tudni pontosan, Fónagy János milyen vezetőváltásra utal. A tavaly nyár elején távozó Weingartner Balázs elnök-vezérigazgatót ugyanis az újonnan alapított innovációs és technológiai tárca NHKV-t is felügyelő államtitkárává nevezték ki. Őt a vezérigazgatói poszton júliusban Vásárhelyi Tibor követte, először megbízottként, ám tisztségében azóta megerősítették. Habár a vagyonminiszter csak ezt követően vette át a tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől, ezalatt se a vezérigazgató, se az elnök személye nem változott. Bár a 24.hu decemberi híre szerint néhány helyettesüket a meglehetős kusza 2017-es mérlegük késedelmes elkészülte után felmentették, Fónagy János korábban – nevek nélkül - decemberi lépésekről tett említés. Utóbbinak viszont nincs nyoma.
Szerző
Frissítve: 2019.02.26. 10:28

Jobb későn, mint soha: megkezdték a 12 ezer forintos tűzifa-utalványok kiosztását

Publikálás dátuma
2019.02.25. 19:49

Fotó: Shutterstock
A jogosultak valószínűleg azonnal beváltják a napokban kézhez kapott, 12 ezer forint értékű tűzifa-utalványaikat, bár a most kapható tüzelőanyag rossz minőségű.
A helyhatóságok megkezdték a 12 ezer forintos tüzelőtámogatási utalványok kiosztását – tájékoztatta lapunkat Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke, Tab fideszes polgármestere. A hivatalok mintegy tizede átvállalja a kiszállítás költségeit, ami a fa árának mintegy ötöde. A túlnyomó többség ugyanakkor a környékbeli tüzépeken az igénylő által beváltható, hivatalos önkormányzati papírt állít ki. A legnagyobb arányban fát igényeltek, illetve biztosítanak az önkormányzatok. Az elnök korábbi becslése szerint a kérelmezők 60 százaléka fát, 35 százaléka pelletet/brikettet igényelt, a fennmaradó 5 százalék pedig a többi lehetőséget – palackos vagy PB-gázt, illetve fűtőolajat – választott. Schmidt Jenő úgy véli: annak ellenére, hogy ilyentájt leginkább már csak vizes fát kapni, illetve a lehetőséggel a kedvezményezettek elvben még az év végi fűtési szezon elején is élhetnek, a jogosultak túlnyomó többsége mielőbb beszerzi a kevesebb mint fél köbméter ingyenfát. Erre már csak az is sarkallhatja az érintetteket, hogy a tűzifa hónapról hónapra egyre nagyobb mértékben drágul. (A most beszerzett tüzelőt tehát azonnali elégetés helyett lehetőség szerint érdemes a következő szezonig kiszárítani.) Tavaly a szövetségi elnök még azt sem zárta ki, hogy a jogosultságokkal megindul az üzletelés. Ám most ilyen jeleket nem tapasztal. Mint arról korábban beszámoltunk, az Orbán-kabinet még a választások előtti ígérgetés következményeként döntött tavaly nyáron a 12 ezer forint értékű tüzelőjuttatásról. Ez az érték kétségkívül egyre csökken: a KSH kimutatása szerint januárban 8 százalékkal volt drágább a tűzifa, mint egy éve. A 2015 eleji áraknál pedig – ami alatt az Orbán-kabinet mindvégig „a rezsicsökkentés politikájának fenntartását” hangoztatta – a tüzelőt már 35 százalékkal többért mérték. A szén ráadásul még ennél is nagyobb mértékben drágul. Ehhez képest, miközben a KSH legalább 800 ezer, kizárólag szilárd tüzelővel fűtő hazai családot tart nyilván, a tavaly októberi határidőig közülük mindössze 372 ezren jelentkeztek be az ingyentüzelőért. A csekély érdeklődés okára azóta sem született érdemi magyarázat. Schmidt Jenő beszámolója szerint a szociális tüzelőosztás szintén zavarmentesen zajlik. Ebben az esetben a helyhatóságoknak kötelező a kiszállítás. Egy-egy jogosult rászoruló e rendszerben átlag egy köbméter fát kap. A Habitat for Humanity Magyarország becslései szerint ebből közel kétszázezer háztartás részesül. Ha tehát valaki mind a két lehetőséget kihasználta, néhány hétig közpénzből fűtheti otthonát.

Süketek párbeszéde

Nem adott érdemi választ a DK-s Vadai Ágnes parlamenti kérdésére Pintér Sándor belügyminiszter annak kapcsán, hogy – mint arról lapunk január végén beszámolt - Tiszaburán a polgármester húga nyomott áron vásárolhatja fel a jogosultaktól a szociális tűzifát. Ráadásul a kimért adagok eleve kisebbek az előírtnál. A helyi hírek szerint a rokon mintegy 4500 forintot fizet a kiszolgáltatott családoknak járó, 25-30 ezer forint értékű tüzelőért, akik a készpénz reményében többnyire hajlanak az "üzletre" és inkább szeméttel vagy sehogy se fűtenek. Az ellenzéki politikus azt tudakolta a tárcavezetőtől, kivizsgálják-e az ilyen és hasonló visszaéléseket. (A Habitat for Humanity Magyarország úgyszintén több alkalommal felhívta a figyelmet a szociális tüzelőtámogatási rendszer visszásságaira.) Ehhez képest Pintér Sándor minapi válaszában egy szót se veszteget a konkrét kérdésre. A kormány 2011 óta biztosít szociális tüzelőt évi több százezer családnak, évente egyre több forrást biztosítva - hangoztatta Pintér Sándor válasz gyanánt. (Ez a megállapítás amúgy a mostani fűtési szezon kapcsán nem áll a valóság talaján.) Tavaly 2320 önkormányzat 4 milliárdot kapott. Az ebből vásárolt tűzifával, illetve szénnel, amit ez év február 15-ig kellett kiosztaniuk, április 15-ig kell elszámolniuk.

Szerző
Frissítve: 2019.02.25. 22:04

Trump magyarázza a vámok emelésének halasztását

Publikálás dátuma
2019.02.25. 19:36
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Egyelőre nem hajtja végre az Egyesült Államok azt a 15 százalékpontos védővámemelést, amit a kínai importcikkek tekintetében, 200 milliárd összértékre nézve helyezett kilátásba korábban, március elsejei hatállyal.
Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésében abban jelölte meg a halasztás okát, hogy lényegi előrehaladás történt a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások minap zárult újabb fordulóján olyan fontos kérdésekben, mint például a szellemi tulajdon védelme, a technológiaátadás, a mezőgazdaság, a szolgáltatások és a valutaügyek.  Az elnök szerint további előrehaladás esetén indokolttá válik, hogy ismét csúcstalálkozóra invitálja Floridába Hszi Csin-ping kínai államfőt. A korábbi washingtoni fenyegetőzés szerint a szóban forgó termékekre az eddigi 10 százalékról 25 százalékra emelték volna a behozatali vámokat. Amerikai médiaértesülés szerint Peking hajlandó több amerikai mezőgazdasági termék, energiahordozó és szolgáltatás vásárlására, kész megkönnyíteni az amerikai befektetési és pénzügyi szolgáltatók kínai tevékenységét,  és azt is ígéri, hogy jobban tiszteletben fogja tartani a szellemi tulajdoni – jórészt szabadalmi – jogokat.   Az amerikai elnök megpendítette, hogy Washington esetleg „könnyítene” a Huawei kínai informatikai óriáscéget érő kritikáján, de azt azért leszögezte, hogy a kereskedelmi tárgyalásokon erről nem esett szó. Az ázsiai távközlési céget korábban az általa telepített távközlési hálózati eszközök felhasználásával kémkedéssel, illetve abban való közreműködéssel vádolta Trump, és NATO-partnereit, illetve más országokat is a céggel szembeni bojkottra szólította fel. Az Indiai Vodafone épp tegnap jelezte, hogy figyelmen kívül hagyja a felszólítást. Guo Ping, a Huawei elnöki posztját rotációs alapon betöltő alelnöke a távközlési szakma legrangosabb nemzetközi seregszemléje, a barcelonai Mobil Világkongresszus, (MWC) előestéjén reagált az amerikai elnök üzenetére, amiben Trump azt írta, hogy az Egyesült Államoknak versenyben és nem tilalmakkal kell a mobil távközlési technológiában előre lépnie. Guo Ping szerint ez arról szólt, hogy az Egyesült Államoknak gyorsabb és okosabb 5G, sőt 6G technológiára lesz szüksége a jövőben. Elismeri, hogy lemaradásban vannak ebben a tekintetben. Világos és korrekt üzenet volt – mondta az alelnök.

5. Generációs mobilhálózat

Az 5. generációs mobil, vezeték nélküli hálózatról egyre több szó esik, mert forradalmasíthatja a valós idejű, késleltetés nélküli adattovábbítást, és a tárgyak internetének is alapja lehet. A gyorsasága többszöröse a jelenleg általánosan elérhető 4G-s hálózatokénak, szemléltetésül, egy átlagos weboldal például harmincszor gyorsabban töltődik majd be, egy HD-s film letöltése másodpercek alatt megtörténik. A jelenlegi Magyarországon elérhető 40-50 megabit/másodperccel szemben az 5G hálózaton 1-10 gigabites sebesség érhető el, és megbízhatósága is felülmúlja a jelenlegit. A felhasználók számára várhatóan 2020-ban lesz elérhető az új internet. Már megkezdődött a verseny a hálózat- és eszközfejlesztők között. A svéd Ericsson, a finn Nokia mellett egyre nagyobb szeletet hasít ki a piacból a kínai Huawei. A barcelonai mobilkongresszus már az 5G jegyében szerveződött, és számos újgenerációs, 5G-képes telefonkészüléket és távközlési berendezést is először láthat, illetve próbálhat ki a nagyközönség.

Témák
USA Kína
Frissítve: 2019.02.25. 20:14