Előfizetés

Nincs menekvés – önnek is migránsozó levelet küld Orbán Viktor

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.26. 12:52

Fotó: AFP
Hiába magyarázta el az Európai Bizottság, hogy nem akarnak Magyarország háta mögött dönteni, a kormány ezt is beismerésnek tartja. A miniszterelnök újra levélben ijesztgeti a választópolgárokat.
Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tartott kedden „Reagálás az Európai Bizottság kijelentéseire” címmel - írja a hvg.hu.   Az EB ugyanis részletes tájékoztatóban reagált a kormány új plakátkampányára. A Tények az uniós migrációs politikáról címmel kiadott tájékoztatás szerint az Európai Unióban nem születhet semmilyen döntés a tagállamok és az Európai Parlament nélkül, azaz a magyar kormány tagjai és a magyarok által megválasztott EP-képviselők is szavazhatnak minden esetben.
Kiemelték emellett, sok félreértés, tévhit terjedt el az EU migrációs politikájával kapcsolatban, miközben mára sikerült visszaszorítani az illegális migrációt a 2015-ös menekültválság előtti szint alá. Az sem igaz, hogy kötelezővé tennék a magyar kormány által csak migránsvízumként emlegetett humanitárius vízumok bevetését – a felvetés éppen a Bizottságon bukott el. Továbbá, nem akarnak senkire ráerőszakolni kötelező menekültkvótákat, erre vonatkozóan most sincs semmilyen előírás - de a befogadó országokkal szemben azért valamilyen szolidaritást, támogatást az elzárkózó országoktól is szükségesnek tartanának.
Brüsszel magyar kormányzati propagandára küldött válaszát ide kattintva olvashatják el. Hogy Kovács Zoltán olvasta-e nem egyértelmű, de mindegy is, hiszen szerinte az EB válaszával elismerte mindazt, amivel a kormány is kampányol. Majd az államtitkár bejelentette:
Orbán Viktor levelet küld a választóknak, amelyben felhívja a figyelmet az Európai Bizottság állítólagos beismerésére.

Mint a portál felidézi, Orbán Viktor már több alkalommal küldött levelet: • tavaly májusban megköszönte a részvételt a választásokon és újrakezdte a bevándorlóországos mantrát, • idén januárban az EP-választásra hívta fel a figyelmet, • de kért már pénzt is a fideszesektől tavaly év végén. • Ráadásul a nemzeti konzultációk alkalmával szintén levelez a választókkal Orbán.   

Hegedűs Lorántné is otthagyta a Jobbikot és a parlamenti frakciót

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.02.26. 12:17

Fotó: Népszava
Kilépett a Jobbikból és annak országgyűlési frakciójából Hegedűs Lorántné. Posztkommunistákkal történő bármilyen közösségvállalás ellentétes neveltetésemmel és személyes meggyőződésemmel - írta Facebook-bejegyzésében.
Tekintettel az áthidalhatatlanná vált politikai stratégiai nézetkülönbségre, az Országgyűlés elnökének bejelentettem a kilépésemet a Jobbik országgyűlési frakciójából, továbbá a Jobbik elnökségének lemondásomat párttagságomról, s így a pártban betöltött összes tisztségemről - írta közösségi oldalán Hegedűs Lorántné. Hegedűs Lorántné távozásával 21 tagúra apadt a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportja, amelyet öt tag hagyott el a tavaly tavaszi választás óta. Május végén zárta ki a képviselőcsoportból a pártvezetés Dúró Dórát, október elején pedig Volner Jánost. Utóbbi mellett kiállva távozott a frakcióból Apáti István és Fülöp Erik. A négy képviselő tavaly novemberben jelentette be, hogy létrehozták a Mi Hazánk Mozgalom képviselői csoportját az Országgyűlésben.
A Jobbik frakciójából kilépett valamennyi képviselő azóta tagja a Mi Hazánk Mozgalomnak. Hegedűs Lorántné a házszabály szerint fél évig semmilyen frakciónak nem lehet tagja, és arról sem írt, belép-e a Mi Hazánkba. Az azonban érdekes kérdés, hogyha csatlakozik hozzájuk, akkor a szervezetnek öt fővel - vele és a Jobbikot korábban otthagyott politikusokkal együtt - létrejöhet-e a parlamenti frakciója. Egy képviselő-csoport megalakításához ugyanis öt fő szükséges.

Újabb kilépésekre buzdít a Mi Hazánk

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese kedden újságíróknak azt mondta: nagyon sajnálja személyesen és pártja nevében is a történteket. Hegedűs Lorántné és egész családja a nemzeti oldalon egy ikonnak számított, sajnálják, hogy ilyen sokáig asszisztáltak ahhoz, hogy a Jobbik eredeti irányvonalától eltérítsék a pártot, és Hegedűs Lorántné személyesen is, alelnökként is részt vett ebben - fogalmazott. Reményét fejezte ki, hogy ez a kilépés üzenet azoknak a jobbikosoknak, akik akár Hegedűs Lorántné személye miatt maradtak ott, hogy nincs értelme a pártban maradni, hiszen "a nemzeti ügy képviselete elveszett a Jobbikon belül". 

Toroczkai: bezárt a bazár

"A Mi Hazánk már nem vesz át senkit a Jobbik frakciójából" - írta Facebook-oldalán a Fidesz-barát szélsőjobbos szervezet elnöke. Toroczkai László így folytatta: "A történeti hűség kedvéért jegyezzük még meg azt is, hogy Hegedűs Lórántné az alelnöki posztért cserébe ráadásul a tavalyi elcsalt jobbikos tisztújítás alkalmával komoly energiát fektetett abba, hogy megakadályozza, hogy mi átvegyük a Jobbik vezetését, ezzel megmentve azt a jobb sorsra érdemes pártot."

Facebookon mocskolják, feljelentést tett a Párbeszéd képviselője

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.02.26. 11:54
Feljelentést tett a Párbeszéd a Szabó Tímeát lejárató Facebook-bejegyzés miatt
Fotó: Facebook/Szabó Tímea
Elege lett Óbudából – terjeszti Szabó Tímeáról egy gyanús Facebook-oldal. A gyalázkodó posztot megosztotta a fideszes Menczer Erzsébet is.
Feljelentést tett a Párbeszéd, miután kiderült, hogy egy Facebook-oldal lejárató plakátot terjeszt EP-képviselőjükről – tudta meg a Népszava. A képen Szabó Tímea látható, mellette a felirat: „Szabó Tímeának elege lett Óbudából, Brüsszelbe szeretne menni”.  Az oldal képviselői ezt tovább pörgetik azzal, hogy Szabónak az óbudaiakból is elege van. Hogy a megosztó hatás erősebb legyen, a montázst az MSZP és a Párbeszéd logói egészítik ki, azt sugallva, mintha ez a két párt hirdetése lenne.
Ez egy kamuoldal lejárató kampánya, ami sejthetően a Fideszhez kötődik – mondta lapunknak Szabó A lejárató anyag hétfőn jelent meg, a Párbeszéd jogászai pedig már kedden a rendőrséghez fordultak, hiszen ez jó eséllyel rágalmazásról, de minimum logó jogosulatlan használatáról van szó. A politikus hozzátette: a kamuoldal plakátját megosztotta Menczer Erzsébet fideszes képviselő is, aminek szintén lesznek jogi következményei. Lapunk megkeresésére az MSZP jelezte, ők is feljelentést tesznek a megtévesztő hirdetés miatt. Nem csak a a hatóságokhoz fordulunk, a Facebooknak is jelezzük a lejáratú tartalmat - mondta a Népszavának Láng Balázs, a párt kommunikációs igazgatója.   Az MSZP-PM színeiben induló Szabó Tímea egyébként tavaly áprilisban számottevő fölénnyel győzte le Menczer Erzsébetet a Budapest 10. választókörzetében tartott szavazáson. Az ellenzéki és a kormánypárti képviselő már a választás előtt egymásnak feszült, amikor Szabó számon kérte riválisát, hogy miért terjesztenek róla hazug szórólapokat a választókerületben, véletlenül pont Menczer hirdetésével összefogva. A fideszes jelölt nem tudott semmiféle lejárató tartalmú szórólapról. A kormánypárti politikus tavaly egyébként nem csak Szabóval, de a Heineken vörös csillagjával szemben is alulmaradt.

Választások előtt ébrednek fel

Az Óbudai Baloldalt 2014 március végén élesítették, és a jelek szerint a eleve választási kampánycélokat szolgált. Bár megnevezése szerint baloldali felületről van szó, az oldalon csak (a 2014-es választásokon szociáldemokrata színekben induló) Schmuck Andorról és az LMP-ről osztottak meg baráti bejegyzéseket, az MSZP, az Együtt-PM és a DK kerületi vagy országos képviselőiről pedig szinte kizárólag negatív hangvételű, megosztó tartalmú cikkeket, tartalmakat posztoltak ki. 
Az oldal a 2014-es választások után takaréklángra állt, és csak havonta vagy akár féléves szünetekkel publikált bejegyzést. Idén januárban viszont üzemeltetői újra napi szintű tartalmakkal aktivizálták a felületet – vélhetően a közelgő EP-választásokra hangolva. A néhányszáz kedvelővel büszkélkedő felület tartalmai általában csak egy-két megosztásig, lájkig jutnak, de a Szabó Tímeáról szólót például száznál többen osztották meg.