paksi atomerőmű;biztonsági szolgálat;

Tüntettek a Paksi Atomerőmű biztonsági őrei

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatala elé vonultak a Paksi Atomerőmű biztonsági őre a vállalat érdek-képviseleteinek szervezésében, hogy a fegyveres biztonsági őrség kiszervezése ellen tiltakozzanak.

A Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) a múlt héten közölte: azt szeretnék elérni, hogy a munkáltató a Fegyveres Biztonsági Őrség tevékenységét ne szervezze ki, illetve a tevékenység kiszervezése esetén méltányos feltételeket biztosítson a munkavállalóknak. Az ügyben ugyan tárgyalások kezdődtek, de a szakszervezetek úgy vélik, azok nem a megállapodás irányába mutatnak. Ezért hirdették meg a demonstrációt Bártfai-Mager Andrea hivatala elé.

Az atomerőmű viszont azt közölte, méltánytalannak és túlzónak tartja a szakszervezeti követeléseket a fegyveres őrség kiszervezésével kapcsolatban. Mint közölték, a Paksi Atomerőműnél az esetleges átszervezések kezelése mindenkor a dolgozók érdekeinek messzemenő figyelembevételével zajlik; a mostani, törvényi kötelezettség teljesítése miatt végrehajtott átszervezést követően a fegyveres biztonsági őrök változatlan anyagi feltételek mellett végezhetik feladataikat az atomerőmű leánycégében, illetve a törvény által előírt juttatásokon felül jelentős kompenzációs csomagban is részesülhetnek.

A tájékoztatás szerint a mostani átszervezés során minden dolgozó testre szabott ajánlatot kapott a vállalatnál eltöltött idő, a nyugdíjig hátralévő idő, illetve az egyéb átképzési lehetőségek figyelembevételével. Az érintett fegyveres biztonsági őrök - munkáltatói jogutódlás keretében - az eddigi feladataikat változatlan bérért végzik a továbbiakban is, mindezt pedig a törvény által előírt kötelező juttatásokon felül felkínált jelentős kompenzációs csomag egészíti ki.