sztrájk;MKKSZ;

2019-02-26 14:33:22

Sztrájk a közszférában: elegen vannak a tiltakozók

Érdemi bértárgyalást várnak a közszféra szakszervezetei, elegük van az eddigi lekezelő kormányzati hozzáállásból.

A humántárca szociális államtitkárságával március 6-án ül tárgyalóasztalhoz a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) közös sztrájkbizottsága – ezt Boros Péterné, előbbi szervezet elnöke jelentette be keddi sajtótájékoztatójukon. Ezen a területen, valamint a központi igazgatásban és az önkormányzati szférában is teljesítették a törvényes sztrájk megtartásának előfeltételeit, vagyis elegendő számú alkalmazottat mozgósított a sztrájkfelhívásuk. Az erről szóló levelet elküldték a központi hivatalokért felelős Gulyás Gergelynek és az önkormányzatokat felügyelő belügyminiszternek is, de sem a kancelláriaminiszter, sem pedig Pintér Sándor nem jelölte még meg a tárgyalás kezdő időpontját. Az MKKSZ vezetője hangsúlyozta, hogy mindhárom területen eredményes bértárgyalásra számítanak, és csak akkor tartják meg a március 14-ére meghirdetett munkabeszüntetést, ha a kormány nem teljesíti a sztrájkköveteléseket.

Az érdekvédők azt tapasztalják, a különböző szinten dolgozó köztisztviselők körében, különösen a járási hivatalokban okoz nagy feszültséget, hogy a munkatársakkal semmit nem közölnek arról, milyen munkakörbe sorolják át őket a rájuk vonatkozó új törvény alapján. A minisztériumi és háttérintézményi munkatársaknak 30 százalékos béremelést ígértek, de még az sem biztos, hogy az átsorolás után olyan státusban marad valaki, ahol nem csökken a bére – indokolta az elnök a tárgyalások jelentőségét.

A szociális területen dolgozók csak a mezőgazdasági idénymunkásokat előzik meg az éves bérek nagyságában, csakhogy ők egész évben kapnak annyit, mint a mezőgazdasági munkások a nyári hónapok alatt – érzékeltette a szakterület bérhelyzetét Köves Ferenc, a SZÁD elnöke a tájékoztatón. Egyik kormánynak sem volt fontos ez a szakma a rendszerváltás óta – jelentette ki, hozzátéve, hogy tisztességes bért és nem bizonytalan pótlékokat várnak a kormánytól.

Ezt a gondolatot folytatta a Közszolgálati Sztrájkbizottság ügyvivője is az állami alkalmazottak teljes körére kivetítve. Földiák András, a terület legnagyobb szövetségének, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke kijelentette, ha a kormány márciusban nem ül tárgyalóasztalhoz a közszféra nem hivatalnok dolgozóit képviselő szervezeteivel, akkor bírósághoz fordulnak a még elégséges szolgáltatások meghatározása érdekében és megkezdik egy több szakmát átfogó munkabeszüntetés szervezését.

Szolidaritási sztrájkot jelentett be a köztisztviselők és a szociális ágazat március 14-ére meghirdetett munkabeszüntetésnek támogatására a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Szűcs Tamás szerint ugyanakkor a támogatóknak nem feltétlenül a bejelentett 8 és 10 óra között lehet csatlakozni a felhíváshoz, hanem az iskolai ünnepségekhez igazodva alakíthatják helyi akciójukat.