Sztrájk a közszférában: elegen vannak a tiltakozók

Publikálás dátuma
2019.02.26 14:33

Fotó: Németh András Péter
Érdemi bértárgyalást várnak a közszféra szakszervezetei, elegük van az eddigi lekezelő kormányzati hozzáállásból.
A humántárca szociális államtitkárságával március 6-án ül tárgyalóasztalhoz a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) közös sztrájkbizottsága – ezt Boros Péterné, előbbi szervezet elnöke jelentette be keddi sajtótájékoztatójukon. Ezen a területen, valamint a központi igazgatásban és az önkormányzati szférában is teljesítették a törvényes sztrájk megtartásának előfeltételeit, vagyis elegendő számú alkalmazottat mozgósított a sztrájkfelhívásuk. Az erről szóló levelet elküldték a központi hivatalokért felelős Gulyás Gergelynek és az önkormányzatokat felügyelő belügyminiszternek is, de sem a kancelláriaminiszter, sem pedig Pintér Sándor nem jelölte még meg a tárgyalás kezdő időpontját. Az MKKSZ vezetője hangsúlyozta, hogy mindhárom területen eredményes bértárgyalásra számítanak, és csak akkor tartják meg a március 14-ére meghirdetett munkabeszüntetést, ha a kormány nem teljesíti a sztrájkköveteléseket. Az érdekvédők azt tapasztalják, a különböző szinten dolgozó köztisztviselők körében, különösen a járási hivatalokban okoz nagy feszültséget, hogy a munkatársakkal semmit nem közölnek arról, milyen munkakörbe sorolják át őket a rájuk vonatkozó új törvény alapján. A minisztériumi és háttérintézményi munkatársaknak 30 százalékos béremelést ígértek, de még az sem biztos, hogy az átsorolás után olyan státusban marad valaki, ahol nem csökken a bére – indokolta az elnök a tárgyalások jelentőségét. A szociális területen dolgozók csak a mezőgazdasági idénymunkásokat előzik meg az éves bérek nagyságában, csakhogy ők egész évben kapnak annyit, mint a mezőgazdasági munkások a nyári hónapok alatt – érzékeltette a szakterület bérhelyzetét Köves Ferenc, a SZÁD elnöke a tájékoztatón. Egyik kormánynak sem volt fontos ez a szakma a rendszerváltás óta – jelentette ki, hozzátéve, hogy tisztességes bért és nem bizonytalan pótlékokat várnak a kormánytól. Ezt a gondolatot folytatta a Közszolgálati Sztrájkbizottság ügyvivője is az állami alkalmazottak teljes körére kivetítve. Földiák András, a terület legnagyobb szövetségének, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke kijelentette, ha a kormány márciusban nem ül tárgyalóasztalhoz a közszféra nem hivatalnok dolgozóit képviselő szervezeteivel, akkor bírósághoz fordulnak a még elégséges szolgáltatások meghatározása érdekében és megkezdik egy több szakmát átfogó munkabeszüntetés szervezését. Szolidaritási sztrájkot jelentett be a köztisztviselők és a szociális ágazat március 14-ére meghirdetett munkabeszüntetésnek támogatására a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Szűcs Tamás szerint ugyanakkor a támogatóknak nem feltétlenül a bejelentett 8 és 10 óra között lehet csatlakozni a felhíváshoz, hanem az iskolai ünnepségekhez igazodva alakíthatják helyi akciójukat.  

Egy német kabaré szerint a Fideszt három érv tartja a Néppártban: Audi, BMW, Mercedes

Publikálás dátuma
2019.03.23 17:51
A Mercedes-gyár belülről. Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Orbán kormánya egy percig sem maradhatna életben uniós lóvé nélkül: ha szuverenitást akarnak, akkor jöjjenek ki a saját pénzükből - üzent a német köztévé kabaréműsora.
Több mint öt percet foglalkozott Orbán Viktorral a német közszolgálati adó, a ZDF politikai kabaréműsorának péntek esti adása. A Heute show az Európai Néppárt és a Fidesz konfliktusát és annak átmeneti feloldását magyarázta meg – írja a 444.hu. Mint a konfliktus forrásai, Oliver Welke műsorában szóba kerültek a Soros-Juncker plakátok, amik a műsor szerint színtisztán antiszemiták. Plusz szemtelen hazugságok az Európai Unióról. 
"Egyébként Orbán korrupt kormánya egy percig sem tudna életben maradni az EU lóvéja nélkül. Ezért cserébe mondjuk néhány menekültet átvállalhatna"
- tette hozzá Welke. Majd idézték Orbánt, hogy „szuverének akarunk maradni”, mire Weike visszaüzent: 
"akkor maradjatok magatok, jó lenne ha megtanulnátok, hogy lehetne külföldi pénz nélkül kijönni."
A műsorban azzal is elviccelődnek, hogy a kormány még a túlóratörvényt is bevezette. 
"Így működik a populizmus: a hülyék kimennek az utcára, hogy nem akarunk gazdasági bevándorlókat, erre mondja a kormány, hogy jó ötlet, akkor ti fogtok 400 órával többet dolgozni" - jegyezték meg.

A neonáci tüntetést Soros szervezte - Trump begőzölt támogatójával akarja naggyá tenni a kormány a családokat

Publikálás dátuma
2019.03.23 17:24

Fotó: AFP/ MANDEL NGAN
Több ominózus díszvendége is volt annak a "Makig Families Great Again!" (Tegyük újra naggyá a családokat!) elnevezésű rendezvénynek, amit március közepén tartottak Magyarország Washingtoni nagykövetségén, írja a 444.hu.
Egyrészt megjelent Donald Trump volt biztonságpolitikai tanácsadója, a Magyarországon korábban körözés alatt álló, kétes előéletű, magyar származású Sebastian Gorka. Másrészt ott volt Trump tanácsadója, Kathryn Talento, abortuszellenes aktivista, aki szerint a hormonális fogamzásgátlók úgy működnek, hogy a már megfogant magzatot kilökik a szervezetből, anélkül, hogy a nő tudna róla, hogy terhes volt.
És a "családvédő csapatot" erősítette egy republikánus képviselő is. Akit kilenc testvére annyira utál, hogy a tavaly őszi kongresszusi választásokon 9 testvére inkább a demokrata ellenfele kampányfilmjeiben szerepelt.
De ez csak a Gosar-jéghegy csúcsa, a mélyben sokkal durvább dolgok rejtőznek. Például:
  • Gosar bojkottálta Ferenc pápa kongresszusi beszédét, tiltakozásul amiatt, hogy a pápa hisz a klímaváltozásban, ami szerinte csak áltudományos humbug.
  • A republikánus állította, hogy a charlottesville-i neonáci tüntetést az amerikai baloldal és Soros szervezte, hogy lejárassák Trumpot.