MTA;közvélemény-kutatás;

Felmérés: a többség az akadémiai dolgozók mellett áll

Az emberek többsége támogatja a tüntetők követeléseit és elfogadhatatlannak tartja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) átalakítására vonatkozó kormányzati terveket – derült ki a Pulzus Zrt. reprezentatív közvélemény-kutatásából, amit közvetlenül az Akadémiai Dolgozók Fórumának (ADF) február 12-i tüntetése után készítettek.

felmérés során megkérdezettek 59 százaléka válaszolt úgy, egyetért a tüntetőkkel, és csak 16 százalék azoknak az aránya, akik nem értenek egyet. A bizonytalanok, nem válaszolók aránya 25 százalék, ami az ADF szerint a szokásos, közéleti tematikához képest relatíve magas. A válaszadók ugyancsak 59 százaléka gondolja, hogy a tervezett átalakítások negatívan hatnának a magyar tudományos életre. 33 százalék szerint egyáltalán nincs szükség az MTA átalakítására, 23 százalék szerint szükség van rá, de nem a tervezett módon.

Az ADF megjelentette az MTA kutatóintézetek, kutatóközpontok dolgozói körében végzett szavazás eredményeit is. A kérdőívet 2113 dolgozó töltötte ki (a dolgozók összlétszáma 4299). A válaszolók 93 támogatná, hogy az MTA kutatóhálózata továbbra is az MTA-hoz – ne pedig egy vagyonkezelő alapítványhoz – tartozzon.