Elvitték egy 800 éves keresztes lovag múmiájának fejét Dublinban

Publikálás dátuma
2019.02.26. 16:52

Ellopták egy 800 éves keresztes lovag múmiájának a fejét a dublini St Michan-templom kriptájából.
David Pierpoint főesperes szerint a csonkítást egy idegenvezető fedezte fel hétfő délután, amikor egy csapatnyi látogatót akart beengedni a templomba - olvasható a BBC hírportálján.
Az eset miatt egy ideig nem fogad látogatókat a templom. Az ír katolikus egyház közleménye szerint a kripta súlyos károkat szenvedett és több múmiát, köztük egy 400 éve élt apáca maradványait is meggyalázták. A keresztes lovag testét felfordították és a fejét elvitték.
Pierpoint szerint a vandálok egy tömör acélból készült belső kaput is elvittek, ám a legfontosabb feladat most a kripta megóvása, ugyanis a szabad levegő lebomlással fenyegeti a maradványokat. Az ír rendőrség jelenleg a templom biztonsági kameráinak felvételeit vizsgálja.
A St Michan templom már 1996-ban is vandalizmus áldozata lett, amikor egy csapatnyi tinédzser betört a kriptába és számos múmiát kirángatott a koporsójából. 
"A földre cibálták őket és a jelek szerint fociztak a fejükkel"

- idézte fel Pierpoint, hozzátéve, hogy az őröknek akkor szerencsére sikerült elkapniuk az elkövetőket.

Az 1996-os betörést követően a kriptát lezárták egy hétre, hogy helyreállítsák a károkat. A St Michan-templomot tavaly nagyjából 27 ezren keresték fel.
Szerző

Halálra gázolt egy kamion egy biciklist Tökölön (helyszíni fotó)

Publikálás dátuma
2019.02.26. 16:01
Összeroncsolódott kerékpár és egy tehergépjármű a tököli Csépi úton, ahol a teherautó halálra gázolta a biciklist 2019. február
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A szigetszentmiklósi tűzoltók kiemelték a jármű alól a kerékpárost, de az életét már nem lehetett megmenteni.
Halálra gázolt egy kamion egy biciklist a tököli Csépi úton kedden - közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Csámpai Attila azt mondta, hogy a kerékpáros a kamion alá esett, a szigetszentmiklósi tűzoltók kiemelték onnan, de az életét már nem lehetett megmenteni.
Frissítve: 2019.02.26. 16:06

Brutálisan végigverték egy Kertész utcai kocsma közönségét

Publikálás dátuma
2019.02.26. 14:53

Fotó: Facebook/Klub Vittula
A két ámokfutó vagy harminc emberre támadt rá, válogatás nélkül ütöttek nőket-férfiakat: egy lány több fogát is kirúghatták.
Az Index szerint február 21-én éjszaka két férfi szabályosan péppé verte a VII. kerületi Vittula szórakozóhely környékén álló embereket a Kertész utcában, köztük nőket és külföldieket is. Több szemtanú is azt állítja, hogy a vélhetően alkohol és kábítószer hatása alatt álló, a szomszédos házból kijövő férfiak előbb erőszakoskodtak a vendégekkel, majd a segítségükre siető közel harminc ember közül többeket olyan súlyosan bántalmaztak, hogy az egyik szemtanú szerint egy nőnek kirúgták több fogát is. A helyszínre érkező rendőrök azonban feltűnően nem tudtak mit kezdeni a helyzettel, és úgy sem keresték meg az elkövetőket, hogy konkrétan a kocsma melletti lakóházba menekültek be, és erre több szemtanú is felhívta a figyelmüket.
Egy olasz srácnak szabályosan leszakadt a fél arca, egy lánynak meg láttam, ahogy repülnek a fogai, miközben egy másik lánynak meg a földön rúgták a fejét

 – írja le az esetet az egyik szemtanú, aki teljesen józanul nézte végig, ahogy a két ismeretlen férfi végigveri az egész Kertész utcát a Vittula és a Prága nevű hely előtt. A sértettek között van egy régóta Magyarországon élő olasz, amerikai és ausztrál férfi is, illetve több nő is.
Ha nem ketten vannak, hanem mondjuk öten, akkor biztosan meghal valaki – mondta  a lapnak a szemtanú, akinek az elmondása szerint az egész ott kezdődött, hogy a két kétes külsejű figura részegen – és elmondása szerint valószínűleg valamilyen dizájnerdrog hatása alatt – először megkörnyékezte a kocsmát, és már ekkor érezni lehetett, hogy valami baj lesz. Ugyan többen is szóltak, hogy inkább menjen vissza mindenki a kocsmába, de voltak, akik inkább kint maradtak. A két elkövető tett egy kört, majd visszaérve a kocsma elé, egyikük megfogta egy lány fenekét, mire az egyik olasz vendég elhúzta onnan a lányt. Ezután kezdődött a verekedés, amit a szemtanú így írt le:
Terminátorként vertek szét mindenkit a Vittula előtt, és az út másik oldalán is, konkrétan mindenkit ütöttek, akit csak értek az utcában.

A portál úgy tudja, hogy hárman is hívták a rendőröket, végül egy járőr és egy kisbusz érkezett ki, de hiába mondta egyiküknek a diszpécser, hogy úton van a mentő is, végül a rendőröknek kellett külön szólni, hogy szükség lesz a sérültek ellátására is. Többen is elmondták, hogy a rendőrök 15-20 perc alatt értek ki a Kertész utcába, majd amikor közeledtek a helyszínre, a Kertész utca 4. szám alatti lakóházból egy nő kirohant az utcára, hogy jönnek a rendőrök, és a két verekedő férfi a nővel bemenekült az épületbe. A kiérkező kisbusznyi rendőr hamar elment, az ott maradt járőrök pedig az egyik szemtanú szerint feltűnően nem akartak semmit foglalkozni az üggyel, a józan szemtanút ki sem akarták hallgatni, ráadásul egyikük sem tudott angolul, így a szemtanúk fordítottak a sérült külföldiek nevében. A rendőrök bementek az említett lakóházba is – bár az egyik tanú ennek az ellenkezőjét állította –, de három perc után kijöttek, mondván: Sajnos nincs elég súlyos sérült, hogy ennél többet tehessenek, több sérültet kell előkeríteni. 
Sajnos nincs elég súlyos sérült, hogy ennél többet tehessenek, több sérültet kell előkeríteni.

Azonban sem a kocsmába, sem a kocsmával szemben lévő Prágába nem mentek be szemtanúkat keresni, noha a legtöbben ide menekültek az erőszakoskodó férfiak elől. Végül a sérültek közül egy embert kellett elvinniük a mentőknek, de azt nem tudni, hányan menekültek el a helyszínről. Az egyik szemtanú elmondta, hogy hétvégén megy tanúskodni az ügyben.

A rendőrség egy könnyű sérültről ír

A lap kereste a rendőrséget is az üggyel kapcsolatban, amely elég szűkszavúan reagált a kérdésekre: „Megkeresésével kapcsolatosan tájékoztatjuk, hogy 2019. február 22-én 1 óra 30 perckor Budapest VII. kerületében, a Kertész utcában egy férfi előzetes szóváltást követően megütötte a sértettet, majd távozott a helyszínről. A bántalmazott férfi könnyű sérülést szenvedett. A helyszínre 10 percen belül kiérkező járőrök a szükséges intézkedéseket megtették. A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. kerületi Rendőrkapitánysága garázdaság vétség miatt indított eljárást, válaszadásunkig gyanúsított kihallgatásra nem került sor A nyomozás érdekeire tekintettel további információt nem kívánunk adni.”
Szerző
Frissítve: 2019.02.26. 14:57