Előfizetés

Egy dél-afrikai lelkész "feltámasztott" egy embert - helyi temetkezési cégek beperelik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.26. 21:00
A dél-afrikai lelkész és "feltámasztott" híve
Fotó: Alph Lukau/Facebook
Nagy népszerűségnek örvend az interneten az a videó, amelyen egy johannesburgi hamis próféta "visszahoz az életbe" egy koporsóban fekvő férfit. Azóta némiképp a követői is visszakoztak...
A Dél-afrikai Köztársaságban temetkezési vállalkozók egy csoportja készül beperelni egy "önjelölt prófétát", aki azt állítja, hogy feltámasztott egy halottat - írja a BBC.

Egy az interneten gyorsan terjedő videón, amely az alábbi linken megtekinthető, az látszik, amint Alph Lukau lelkész azt kiáltja egy koporsóban fekvő férfinek, hogy "kelj fel!", majd hozzáér, mire a "hulla" felül, amitől a lelkészt körülálló rajongók egy része valósággal transzba esik.
A három temetkezési vállalkozás azért készül perre, mert a lelkész és társai, akik szerintük csak az emberek reménytelenségéből akarnak pénzt csinálni, azt a hamis látszatot keltették, mintha e három cég is együttműködne velük.

Az autóikra például az egyik vállalat matricáit ragasztották, hogy könnyebben tudjanak halottas kocsit bérelni az "előadásokhoz", a koporsót pedig egy másik cégtől szerezték be, így őket is nevetségessé tették. A BBC megkeresésére a lelkész egyháza nem reagált, de helyi hírportálok arról írnak, hogy a videó széles körben való elterjedése óta már valamelyest ők is visszakoznak, és azt mondják, a "halott" embert valójában egy isteni csoda támasztotta fel, Lukau csak "befejezte, amit Isten már elkezdett".
A helyi média tudósításai szerint egyébként a videó országszerte nagy vitákat gerjesztett, az ehhez hasonló módszerekkel élő hamis prófétákat pedig elítélték az ottani vallási vezetők. A dél-afrikaiak egy része közben igyekszik inkább a dolog vicces oldalát nézni, és a közösségi oldalakat elárasztották a #feltámasztásikihívás feliratok.

NATO: az orosz rakéták percek alatt elérik Budapestet

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.02.26. 20:12
Rose Gottemoeller, a NATO-főtitkárhelyettese
Fotó: ARMEND NIMANI / AFP
Szijjártó Péter a NATO-főtitkárhelyettesével tárgyalt Budapesten, és a magyar külügyminiszter menetrend szerinti beszámolói mellett elhangzott néhány baljós mondat is.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a NATO-főtitkárhelyettesével tárgyalt Budapesten, az eseményről az MTI is beszámolt. A tudósítás szerint a tárcavezető többek között a magyar védelmi fejlesztésekről tájékoztatta Rose Gottemoellert. A közlemény szerint Szijjártó beszámolt tárgyalópartnerének arról, hogy Magyarországon átfogó haderőfejlesztés zajlik, amely nemcsak az ország biztonságát, hanem a NATO megerősítését is szolgálja.

A miniszter ezen kívül megerősítette, hogy Magyarország továbbra is erején felül vesz részt a NATO-műveletekben, ennek jegyében
hetvennel növeli koszovói kontingense létszámát, negyven katonával pedig a hozzájárulását az afganisztáni misszióhoz.

Emellett Magyarország az idén négy hónapon keresztül részt vesz a balti államok légvédelmében. Végezetül Szijjártó Péter jelezte a szervezet főtitkárhelyettesének, hogy "Magyarország semmilyen geopolitikai vonatkozásban nem fogja feláldozni a kárpátaljai magyar közösséget, és elvárja Ukrajnától, hogy tartsa tiszteletben az ott élő magyarok jogait." Eddig tehát az MTI hivatalos tájékoztatása. A hvg.hu azonban kiszúrta, hogy a NATO a hivatalos oldalán közzétette azt is, miről beszélt a főtitkárhelyettes a találkozón. Eszerint Gottemoller úgy fogalmazott, kaotikus biztonsági helyzet alakult ki a világban, mivel
Oroszország folytatja a szabályok be nem tartását, és aláaknázza azokat az intézményeket, amelyek az utóbbi évtizedekben biztosították Európa békéjét.

Ezeket a szavakat akár jelzésértékűnek is nevezhetnénk a magyar külügyminiszterrel folytatott megbeszélésen - a honi távirati iroda még sem látta fontosnak, hogy a Szijjártó mondandóját tartalmazó hírben erről is beszámoljon. Mint ahogy azt se, hogy a főtitkárhelyettes aggodalmát fejezte ki Oroszország új fegyverei miatt, az új SSC-8 rakétarendszerről például úgy fogalmazott: könnyen mozgatható és elrejthető, nem utolsó sorban nukleáris csapást is lehet vele mérni.
"Percek alatt elér olyan városokat is, mint Budapest."

- fogalmazott kissé vészjóslóan Rose Gottemoeller.

Fidesz-szintű Facebook-üzenettel válaszolt az RMDSZ

G.M.
Publikálás dátuma
2019.02.26. 19:46
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke beszél a párt kongresszusán
Fotó: Biró István / MTI
Amint az előre borítékolható volt, vihart kavart a román politikában az az RMDSZ kongresszuson elfogadott határozat, amely kimondja, hogy a romániai magyar közösség saját szimbólumainak tekinti a székely zászlót és himnuszt, valamint a magyar nemzet zászlóját és a magyar himnuszt.
A határozat szükségességét azzal magyarázták, hogy bár a román törvények lehetővé teszik a nemzeti kisebbségi közösségek számára saját nemzeti szimbólumaik használatát, az utóbbi években elszaporodtak a magyar települési elöljárók elleni bírósági eljárások a magyar vagy a székely zászló kifüggesztése miatt.  Elsőként, még vasárnap, Traian Basescu államfő emelt szót a határozat és a román ellenzéki politikusok kongresszusi részvétele miatt, kifogásolva, hogy, mint fogalmazott, „ott villantott mosolyuk” csupán „tehetetlen és szolgai vigyorgás a politikai pártra, amely az utóbbi időben a Budapestről népszerűsített revizionizmus szócsöve lett.” A revizionizmus emlegetése nemcsak annak a fényében érdekes, hogy az RMDSZ Basescu egykori pártjával is többször kormányzott együtt, hanem főleg azért, mert az exelnök élvezte Orbán Viktor kitüntetett barátságát és politikai támogatását, a leváltását célzó referendumon a székelyek nagy arányban szavaztak - többek között Orbán és Tőkés László útmutatása szerint – Basescu mellett, vagy maradtak távol a voksolástól, hogy érvénytelen legyen a népszavazás. Megszólalt Mihai Tudose megbuktatott szociáldemokrata kormányfő is, aki a magyar közegben azzal híresült el, hogy akasztást helyezett kilátásba a székely zászlót használó elöljárók számára. Csatlakozott a méltatlankodók kórusához Gabriel Oprea, egy másik, ugyancsak látványosan megbukott volt pártelnök, belügyminiszter is. A három szavatosságát vesztett román politikus lépésére egyetlen napon belül, hétfőn már megvolt az RMDSZ-válasz, a magyarországi Soros-Juncker plakátra hajazó Facebook-„remekmű”, amelyet az RMDSZ EP-listájának befutó helyeiért küzdő politikusai kezdtek megosztani a közösségi hálón, de gyorsan csatlakoztak más párttársaik is. Az azonosság nemcsak a kivitelezésben, a szellemiségben is tetten érhető. A Másnaposok szövetsége elnevezésű internetes plakát kicsinyes, személyeskedő, és a gyűlöletkampány klasszikus példája: Együtt a magyarok ellen a részeges, az akasztó és a szekus - hirdeti a plakát, amelytől a szövetség nem, viszont egyre több erdélyi magyar értelmiségi határolódik el.  

Döcögő magyarázat

A szimbólum határozat indoklás csak részben helytálló, az eljárások általában nem a piros-fehér-zöld lobogó rendezvényeken való használata miatt, hanem a Magyarország címerével díszített zászló közhivatalokra való kifüggesztése miatt indult. A székely zászlót azonban valóban nem fogadják el megyei hivatalos zászlóként, annak ellenére, hogy több román megyének is van saját zászlaja, címere. Ez utóbbit viszont a Székelyföldön kívül élő erdélyi magyarság sem igazán tartja saját nemzeti szimbólumának, és ezen aligha változtat egy  párthatározat.