Óriási robbanás a kairói főpályaudvaron, legalább 20 halott (videó)

Publikálás dátuma
2019.02.27. 10:35

Fotó: Ahmed Abd Elfatah / AFP
Detonáció hallatszott, majd tűz ütött ki a pályaudvaron, a katasztrófát egy túlfutó vonat okozhatta.
Tűz ütött ki szerdán az egyiptomi főváros, Kairó főpályaudvarán, legalább tíz ember meghalt és húsznál többen megsérültek – idézi az MTI a helyi sajtó, biztonsági és egészségügyi források bejelentéseit. A BBC ugyanakkor legkevesebb 12 halottról és számos sebesültről ír honlapján, a Mirror pedig  szintén helyi forrásokra hivatkozva arról számol be, hogy 24 halálos áldozata és 50 sebesültje van a katasztrófának.
Az Euronews a tűz után közölt videót a szerelvényről; a felvételen látható, hogy nem csak a vonat, de a környező épületek is kiégtek a tűzben. 
Egy szemtanú szerint a tűzt egy hatalmas robbanás előzte meg, amikor egy vonat nekihajtott a vágány végét záró ütközőbaknak.  Más források szerint a vonat eleve lángolva érkezett meg a pályaudvarra, majd ezután ütközött és robbant fel. A pályaudvarról ezután messziről is látható fekete füstfelhő szállt fel, az épületet pedig hamarosan mentő és tűzoltó járművek tucatjai vették körül.
Szerző
Frissítve: 2019.02.27. 13:47

Elutasítják Trump rendkívüli állapotát, de ez nem állítja meg az elnököt

Publikálás dátuma
2019.02.27. 10:19

Fotó: JIM WATSON / AFP
Az amerikai képviselőház tucatnyi republikánus tagja is a rendkívüli helyzet bevezetése ellen szavazott. Donald Trumpnak azonban marad vétójoga.
Semmisnek mondta ki a rendkívüli állapot Donald Trump amerikai elnök általi kihirdetését az amerikai képviselőház. A képviselőház 245:182 arányban utasította el Trump deklarációját kedden. A szavazáson 13 republikánus képviselő a demokratákkal együtt voksolt, ám nem sikerült a határozatot kétharmados arányban megszavazni, amely felülírta volna az esetleges elnöki vétót. Donald Trump elnök már korábban jelezte: élni fog vétójogával.
A határozati javaslatot előterjesztő demokrata párti politikusok azzal érveltek, hogy az elnök állításával ellentétben a déli határokon nincs rendkívüli állapot, és egyoldalúan hozott döntésével az elnök elindult a diktatúra felé vezető úton - írja az MTI: „Legyen demokrata párti vagy republikánus, de egyetlen elnöknek sem adunk kitöltetlen csekket az Egyesült Államok alkotmányának összezúzásához” - nyilatkozta a szavazás megkezdése előtt Nancy Pelosi demokrata párti házelnök. Az amerikai alkotmány egyik zsebkönyv méretű példányát felmutatva Pelosi azzal fordult a republikánus képviselőkhöz: el kell dönteniük, hogy Donald Trumpra vagy az amerikai alkotmányra esküdtek fel. 
A republikánus politikusok azzal érveltek, hogy a demokraták nem hajlandóak tudomást venni az amerikai-mexikói határon kialakult válsághelyzetről. Hangsúlyozták továbbá, hogy az amerikai elnöknek hatalmában áll rendkívüli állapotot kihirdetni, mivel egy 1976-ban a kongresszus által megszavazott törvény lehetővé teszi ezt. 
„Rendkívüli állapot van a déli határainkon, de a demokraták azt állítják, hogy ez nem létezik” - fogalmazott Kevin McCarthy, a republikánusok képviselőházi frakcióvezetője. Hozzáfűzte: „az elnöknek joga van kihirdetni a rendkívüli állapotot, és mi támogatjuk őt ebben”. 
A képviselőházi voksolás után még a szenátusnak is szavaznia kell. Nem biztos azonban, hogy a felsőházban is elfogadják a rendkívüli állapot bevezetését elutasító határozatot, mivel ott a republikánusok vannak többségben.  Donald Trump február 15-én a Fehér Házban tartott sajtókonferencián jelentette be a rendkívüli állapot kihirdetését, miután a kormányzat működését biztosító költségvetést úgy szavazták meg, hogy abban nem szerepelt az általa kért 5,7 milliárd dolláros összeg a határfal megépítésére. A törvényhozók ugyanakkor jóváhagytak 1,375 milliárd dollárt a határ biztonságának erősítésére, de azzal a megkötéssel, hogy az összeget csakis elektronikus rendszerek felszerelésére vagy a már meglévő határvédelem modernizálására lehet fordítani, falépítésre nem.   A kormányzat most azt tervezi, hogy 6,7 milliárd dollárt átcsoportosít más területekről, így például elvesz a katonai beruházásokra fordítandó összegekből. 
Szerző

Elzárás, puszta gyanú alapján - Ausztria szigorítana

Publikálás dátuma
2019.02.27. 10:00
Herbert Kickl Traiskirchenben zárná be az „előzetesen gyanúsakat”
Fotó: Georges Schneider / AFP
Március 1-től az osztrák belügyminiszter kijárási tilalmat rendelt el az ausztriai menekülttáborokban, ahol emberek ezrei várakoznak arra, hogy helyzetüket az osztrák hatóságok legalizálják.
Herbert Kickl ötpontos tervet dolgozott ki a migránsokkal szemben, azt követően, hogy Tirolban egy Ausztria elhagyására ítélt külföldi leszúrta a döntést meghozó állami alkalmazottat. A szélsőséges Szabadságpárt (FPÖ) minisztere azt akarja elérni, hogy az Ausztria számára biztonsági kockázatot jelentő menekültet addig is zárják börtönbe, amíg a hatóságok el nem döntik, hogy egyáltalán beveszik-e az illetőt a legalizálási eljárásba. Ehhez az elzáráshoz Kickl szerint nincs szükség arra, hogy a kockázatosnak ítélt személy bármilyen bűncselekményt ténylegesen elkövessen Ausztriában. A miniszter átalakíttatná az 1956-ban a magyarokat is befogadó traiskircheni menekülttábort, ott helyeztetné el az „előzetesen gyanúsakat”, akiknek a további sorsáról gyorsított eljárásban, legfeljebb 20 nap alatt döntenének. Akinél a beszerzett adatokból a jogszerű magatartás megkérdőjelezhető, haladéktalanul kiutasítanák. De Kickl ennél is tovább menne: kitoloncoltatná az országból a már legalizált menekülteket akkor is, ha tartózkodásuk során legalább egyéves börtönbüntetést kaptak. Ahhoz, hogy az elkövetés nélküli elzárást törvényesítsék, a kormánynak meg kell győznie az ellenzéki szociáldemokrata pártot, mert kétharmados alkotmánymódosítás kellene hozzá. Az SPÖ elnöke, Pamela Rendi-Wagner már elutasította a kezdeményezést. Hans Peter Doskozil volt védelmi miniszter viszont, aki péntektől a burgenlandi tartomány szociáldemokrata miniszterelnöke, még tovább szigorítaná Kickl javaslatát. A migránsok által Burgenland mellett leginkább a bécsi tartomány érintett. Michael Ludwig polgármester már jelezte, hogy egyetért Doskozillal. Jogtalannak és embertelennek tartják viszont a kezdeményezést a nyugati tartományok szociáldemokrata vezetői. 
Témák
Ausztria