Előfizetés

Rabszolgatörvény, korrupció, államadósság – Újabb kritika jött Brüsszelből

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.02.27. 18:02

Fotó: SERGI REBOREDO / PICTURE ALLIANCE / DPA / AFP
Kiadta friss országjelentését az Európai Bizottság. Úgy vélik, a termelékenység növelése létfontosságú ahhoz, hogy az életszínvonal közelítsen az EU átlagához.
Magyarország a ciklikus fellendülés szakaszában van, de a gazdaság magas növekedési rátája hosszú távon nem tartható fenn. Elsősorban azért nem, mert a munkaerőpiaci tartalékok kimerülése visszafogja az alapvetően a foglalkoztatás bővülésére épülő GDP növekedést. A visszaesést nem ellensúlyozza magas termelékenység, amely legalább egy évtizede elmarad a térségbeli országok teljesítményétől. Többek között ezt tartalmazza az Európai Bizottság szerdán publikált országjelentése a magyar gazdaság helyzetéről. A 69 oldalas, részletes beszámoló a GDP 2 százaléka körüli költségvetési deficit mérsékelt javulását jósolja a következő években. A hiány az egyik legmagasabb az EU-ban – szögezi le, hozzátéve, hogy az államadósság ugyancsak magasnak minősíthető Magyarország fejlettségi fokához képest. A jelentés szerint a termelékenység növelése létfontosságú ahhoz, hogy az életszínvonal közelítsen az EU átlagához. Ehhez növekvő befektetésekre van szükség a kutatásba, az innovációba, az oktatásba, és elengedhetetlenek az infrastrukturális beruházások is. Az Európai Bizottság kedvezőnek ítéli, hogy az eltelt egy évben sikerült valamelyest egyszerűsíteni az adórendszert, és csökkenteni a közmunkában résztvevők számát. Korlátozott sikerként könyveli el a hátrányos helyzetű gyerekek iskolai szegregációjának visszaszorítását célzó intézkedéseket. De megítélése szerint nem sikerült haladást elérni a korrupció elleni harcban, a döntéshozatal nem átláthatóbb, mint korábban, és a társadalmi partnereknek sincs nagyobb beleszólásuk az őket érintő ügyekbe. A magyarországi munkahét (39,6 óra) eleve hosszabb, mint az uniós átlag (37 óra), meghosszabbítása pedig ellenkezést váltott ki – utal a jelentés a „rabszolgatörvény” néven ismertté vált új szabályozásra. A hajléktalanság kriminalizálását előíró alkotmánymódosítással kapcsolatban megjegyzi, hogy az nem szünteti meg a jelenség kiváltó okait. A korrupció továbbra is komoly aggodalmakat kelt, különösen a magas szintű visszaélések elleni ügyészi fellépés hiányzik – áll a beszámolóban, amely a magyarországi igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban is megfogalmaz aggályokat. Az EB vizsgálja a közigazgatási bíróságok létrehozásáról szóló törvényt abból a szempontból, hogy az megfelel-e a jogállamiság követelményének.

A Tesco mintegy 30 dolgozójának mondott fel Budaörsön

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.02.27. 17:57
Illusztráció
Fotó: Vajda József / Népszava
A változás leginkább az eladói munkaköröket érintette. A szakszervezet a plusz 1 havi bért tudtak kiharcolni a csoportos létszámleépítés érintettjeinek, akik jelenleg felmondási idejüket töltik.
A Tesco mintegy 30 dolgozójának mondott fel a budaörsi áruházban, a döntést az adott áruház átalakításával indokolták - értesült az MTI. Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke szerint a csoportos létszámleépítésben érintettek a felmondási idejüket töltik, azaz még dolgoznak. A Tesco Global Áruházak Zrt. az MTI érdeklődésére szerdán azt közölte: a Tesco a vállalati stratégiájával és a megváltozott vásárlói szokásokkal összhangban 2018-ban átalakította a budaörsi áruházat, ezt követően most dolgozták ki az áruház méretével összhangban álló és fenntartható működési modellt.
A változás leginkább az eladói munkaköröket érintette.

A vállalat közlése szerint a csoportos létszámleépítés a szakszervezetekkel való egyeztetés mellett a törvényi előírások betartásával történt. Hozzátették, a Tesco annak érdekében, hogy megkönnyítse a kilépők munkakeresését, több kiskereskedelmi céggel is felvette a kapcsolatot. A KASZ elnöke az MTI-nek megerősítette, hogy valóban tárgyaltak a Tescóval a létszámleépítésről, elmondása szerint
a korábbi gyakorlattal összhangban a dolgozóknak a törvényi előírásoknál jobb feltételeket tudtak kiharcolni.

Példaként a plusz 1 havi bért említette, amelynek a kifizetését a Tesco a végkielégítések átutalásán felül vállalta.

A Tesco közleményében arról is beszámolt, hogy február 23-án bezárták Győrben az Ipar utca 28. alatt található "express" üzletet. Karsai Zoltán erről az esetről elmondta, hogy itt egyetlen munkavállalójától sem vált meg a cég, mivel a körülbelül 7-8 érintett dolgozót a városban található többi Tesco áruházba helyezték át.

Drágábban tankolhatunk

MTI
Publikálás dátuma
2019.02.27. 10:16

Fotó: Népszava
A Mol bruttó 5 forinttal emelte a 95-ös benzin és bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán.
Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 362 forintra, a gázolajé 395 forintra nőtt. A benzin ára legutóbb pénteken változott, akkor bruttó 3 forinttal 357 forintra nőtt. A gázolaj ára pénteken változatlanul 392 forint maradt. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.