Körbeudvarolta egymást Trump és Kim Dzsong Un

Publikálás dátuma
2019.02.27. 18:02

Fotó: SAUL LOEB / AFP
Az amerikai elnök barátjának és nagyszerű vezetőnek nevezte az észak-koreai vezetőt, aki pedig azt méltatta, micsoda bátor politikai döntés volt megrendezni a második találkozót is.
Hol van már videó, amiben Washington nukleáris robbanás lángjaiba borul, hol a kölcsönös fenyegetőzés? Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető olyan kedélyesen rázták meg egymás kezét Hanoiban, mint igazi régi jó ismerősök, pedig csak másodszorra találkoztak. Valósággal körbeudvarolták egymást: Trump barátjának és nagyszerű vezetőnek nevezte a diktátort, aki pedig azt méltatta, micsoda bátor politikai döntés volt megrendezni a második találkozót is. A kamerák kereszttüzében lebonyolított hivatalos üdvözlés előtt a két vezető egyébként egy rövid, fél órás beszélgetést folytatott, ám ennek részleteiről nem sok derült ki, azon kívül, hogy „nagyon érdekes” volt. Ezután szűk körben folytatott, közös vacsorával folytatták a programot. A konkrétumokról egyelőre keveset tudni, a megbeszélések csütörtökön folytatódnak, az eredményekről is csak ezeket követően számolnak be. A koreai háború hivatalos lezárásáról az amerikai elnök csak annyit mondott, „majd meglátjuk”, azt ugyanakkor tagadta, hogy meghátrált volna a nukleáris leszerelést illetően. Sokat sejtető viszont, hogy ismét az Észak-Korea előtt álló fantasztikus gazdasági lehetőségekről beszélt. Mint azt korábban lapunknak Háda Béla, a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont szakértője elmondta, Phenjan szeretné, ha egyes lépéseiért cserébe pozitív gesztusokat, például a szankciók fokozatos feloldását, esetleg pénzügyi támogatást kapna, ennek kapcsán Washington pedig az utóbbi időben elmozdult merev álláspontjáról. A találkozó már önmagában is történelmi jelentőségű, és azonnali, gyors áttörésre nem is lehet számítani. Türelemre intett Dél-Korea is, mondván a kis alkuk lehetnek a kulcsai annak, hogy később nagy megegyezéseket lehessen kötni, és a „több ezer mérföldes út is az első lépéssel kezdődik”. Nagyok az elvárások Észak-Koreában is, az állami média híradásai szerint a lakosság határtalan izgalommal követi az eseményeket, sokan aludni sem tudnak, annyira hiányzik nekik a legfőbb vezető…
Szerző
Frissítve: 2019.02.28. 09:23
Fotó: SAUL LOEB / AFP

Trump teljes atommentességet akar, de Kim Dzsongun még udvaroltat magának - a találkozó első napja képekben

Második alkalommal találkozik hivatalosan az Egyesült Államok és Észak-Korea vezetője, ezúttal Vietnamban került sor a csúcstalálkozóra. Mindkét fél bizakodó nyilatkozatokat tett korábban, de a lényegi kérdésekig egyelőre körbedicsérik egymást.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2019.02.27. 17:49
Kevés olyan dolog van most a világban, ami jobban érdekelné az embereket, mint az amerikai-észak-koreai csúcs
Fotó: NHAC NGUYEN / AFP
Russel White és Howard X a két vezető hasonmását már közel sem engedték a hivatalos helyszínekhez, nehogy sértődés legyen
Fotó: MANAN VATSYAYANA / AFP
Észak-Koreából szokatlanul sok fénykép érkezik, ahogy az ország lakói figyelemmel kísérik a Bölcs Vezér utazását
Fotó: KIM WON JIN / AFP
Látványos biztonsági intézkedések léptek érvénybe
Fotó: YE AUNG THU / AFP
Donald Trump egy nappal korábban érkezett
Fotó: MANAN VATSYAYANA / AFP
Vietnami és amerikai zászlós gyerekek Trump érkezésének tiszteletére
Fotó: SAUL LOEB / AFP
Hivatalos látogatáson vett részt a vietnami elnöki palotában
Fotó: SAUL LOEB / AFP
Biztonsági szolgálat készültségben a hanoi észak-koreai követségen
Fotó: YE AUNG THU / AFP
Kim Dzsongun, ahogy elődei, privát vonattal vállalkozott a több, mint 2000 kilométeres útra
Fotó: AFP
kim Dzsongun ritkán mozdul ki otthonról
Fotó: NHAC NGUYEN / AFP
Vietnamba is elkísérte testőrgárdája, akik a limuzinja mellett futnak
Fotó: NHAC NGUYEN / AFP
Az észak-koreai vezető is megkapta a zászlós gyerekekekt
Fotó: NOEL CELIS / AFP
Teljes atomleszerelés valószínűleg nem lesz, de valami engedményt biztosan tesz Kim Dzsongun a szankciók enyhítéséért
Fotó: SAUL LOEB / AFP
Milyen pici kezek!
Fotó: SAUL LOEB / AFP

Felkavarta az iráni állóvizet a külügyminiszter

Publikálás dátuma
2019.02.27. 15:53

Fotó: ATTA KENARE / AFP
„Úgy gondolom, az Ön lemondása országunk érdekeivel ellentétes, így nem fogadom el azt”, szögezte le külügyminiszteréhez címzett nyílt levelében szerdán Hasszan Roháni iráni államfő. „Nagyra értékelem az Ön külügyminiszterként tett erőfeszítéseit és elkötelezettségét. Amint azt útmutatónk (Ali Hámenei ajatollah, Irán legfőbb vallási vezetője) is elmondta, Ön méltó bizalmunkra, bátor és istenfélő ember, aki az Egyesült Államok által az Iszlám Köztársaságra gyakorolt nyomás célkeresztjében is helyt állt”, olvasható az elnöki hivatal honlapján közzétett levélben. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter hétfőn este, Instagram-oldalán jelentette be lemondását, ami nem jellemző a közel-keleti politikai viszonyok közepette. Az elnöki elutasítás és az ajatollah állásfoglalása után aligha távozhat. Roháni elnök állásfoglalása nem úgy tűnik, mintha hagyna választási lehetőséget Záríf számára, és egyúttal az ellenzék, az Irán és a nagyhatalmak közötti atomalku ellenzői felé is üzenet. Roháni leszögezte, hogy amint azt többször utasításba adták, minden állami szervnek és a kormánynak kötelessége a Zárif által vezetett külügyminisztériummal összhangban működni a nemzetközi kapcsolatok terén. A külügyminiszter lemondásában nem tért ki az okokra, csupán bocsánatot kért, amiért nem tudja folytatni a munkát, valamint a hivatali ideje alatt elkövetett hibákért. Kedden azonban egy, az iráni Jomhouri Eslami napilapnak adott interjúban, amelyet a Reuters hírügynökség idézett, arról beszélt, hogy az iráni belpolitikai versengés megmérgezi az ország külpolitikáját, amelyet ki kellene szabadítani a pártok és frakciók harcának fogságából. A brit hírügynökség szerint Záríf nyilatkozatával azt sugallta, hogy a keményvonalasak nyomására mondott le. Nemzetközi elemzők Záríf lemondásának legfőbb okát elsősorban valóban a nyugat-ellenes keményvonalasok támadásaiban látják, hiszen amióta Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta a 2015-ben a "hatok" és Irán között több éves tárgyalás eredményeként létrejött nukleáris egyezményt és visszaállította az addig felfüggesztett amerikai szankciókat Iránnal szemben, a megállapodást mindig is ellenző konzervatívok valóban újult erővel támadták a Roháni elnök és külügyminisztere által képviselt óvatos nyitás politikáját. Az atomalku iráni arca pedig nemcsak a világ, hanem Irán lakossága és pártjai felé is Záríf volt. Ugyanakkor az is közrejátszhatott, amint többen jelezték, hogy a nemzetközileg elismert külügyminiszter egyszerűen megsértődött, amiért Bassár el-Aszad szíriai elnök hétfői teheráni látogatása során mellőzték. Bármi is húzódjon döntése mögött, a jelenlegi perzsa hatalomnak szüksége van Zárífra mindaddig, míg az atomegyezmény megmentéséért küzd, hiszen az európai államok számára ő a garancia.  

Netanjahu és Pompeo ünnepel

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Twitteren kommentálta Záríf lemondását, kételkedését fejezve ki távozásában. "Így vagy úgy, ő és Hasszan Rohani egy korrupt vallási maffia strómanjai. Tudjuk, hogy Ali Hamenei ajatollah hozza a végső döntéseket” - írta az amerikai diplomácia vezetője. „Zárif elmegy. Jó, hogy megszabadultunk tőle”, reagált Benjamin Netanjahu. Az izraeli miniszterelnök Twitter bejegyzésében leszögezte, míg ő áll a kormány élén, addig Iránnak nem lesz nukleáris fegyvere.   

Szerző
Témák
Irán