Előfizetés

Orbán csak a plakátokon harcias

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.02.28. 08:15
Húszmillió eurós segéllyel a magyar feladatvégzést támogatják
Fotó: BOTÁR GERGELY / KORMANY.HU
A magyar kormány hozzáállása már csak azért is álságos, mert miközben plakátkampányban állít valótlanságokat az Európai Bizottságról (EB), konkrét ügyekben még mindig kifejezetten konstruktívan működik együtt a testülettel – hangzott el szerdán egy háttérbeszélgetésen. Egy bizottsági forrás szerint például miközben a Fidesz és a kormány hónapokon át beszélt arról, hogy „Brüsszel a kapukulcsot akarja”, és „korlátozni akarja a tagállamok jogait a határvédelemre”, az uniós bel- és igazságügy-miniszterek tavaly decemberi csúcstalálkozóján Magyarország hozzájárulásával sikerült konszenzusra jutni egy úgynevezett „general approach” (általános megközelítés) erejéig a Frontex hatásköreinek kiterjesztéséről és egy közös, 10 ezer fős uniós határvédelmi erő felállításáról. Ez már csak azért is ironikus, mert éppen a decemberi uniós csúcsról számolt be úgy a magyar kormányfő, hogy „viharos körülmények között sikerült visszaverni az EU migránspárti támadását”. A magyar kormány a már idézett forrás szerint kifejezetten konstruktív volt az EU-Arab Liga csúcstalálkozóján is, és aktívan részt vett a zárónyilatkozat megszövegezésében. Nem mással, mint Jean-Claude Junckerrel együtt tették ezt – a szöveg „mellesleg” a menekültek védelmének kitételét is tartalmazza. „Ebből is látszik, hogy a magyar kormány aktívan alakítja az unió álláspontját a bevándorlással kapcsolatban, és nem igaz, hogy a magyarok feje fölött születnek meg a döntések” - mondta forrásunk némi iróniával. Határvédelemre a következő uniós költségvetési ciklusra a jelenleginél 160 százalékkal több pénzt tervez az EB. Egyébként éppen most érkezik majd meg egy 20 millió eurós uniós segély kifejezetten a magyar határvédelem támogatására. Ráadásul ez már nem az első alkalom, hogy erre a célra a kormány pénzt kap Brüsszelből, így az sem igaz, hogy az EU egy fillérrel sem támogatja a magyar határvédelmi intézkedéseket. A bizottság tisztviselői jelezték kifogásaikat a Juncker-ellenes plakátokkal kapcsolatban, de „csak” a magyar kormány valótlan állításait teszik helyre. Más, politikai jellegű állásfoglalás nem várható, mivel pedig a testület a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy beszállna az EP-kampányba. A magyar kormány és a brüsszeli bizottság közötti magas szintű kapcsolatokat jól példázza, hogy március 14.-én Budapestre jön tárgyalni Miguel Arias Canete spanyol energetikai biztos. A téma a magyar energiarendszer diverzifikálása - amiben egyébként teljes az egyetértés a kormány és az EB között. 

Közel 70 milliót is megér, hogy a volt fideszes hivatalvezető a Várban lakjon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.28. 07:46

Fotó: Google Maps
Az energetikai hivatal rengeteg közpénzt áldoz arra, hogy Dorkota Lajos a Halászbástya közelében élhessen.
Az energetikai hivatal azért fizetne közpénzből a Budavári Önkormányzatnak 68 millió forintot, hogy az elnök legyen továbbra is egy 101 négyzetméteres, a Halászbástyához közeli lakás bérlője – derül ki a hvg.hu birtokába került javaslatból. Mint a lap írja, csütörtök délután szavaz arról a Budavári Önkormányzat képviselő-testülete, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal bérlőkijelölési jogot kapjon a kérdéses, 101 négyzetméteres Fortuna utcai ingatlanra.
A bérlő kijelölésének a joga azt jelenti, hogy az energetikai hivatal az összeg fejében egy ekkora 15 éven át mondhatja meg, ki legyen a bérlője a lakásnak. A javaslatból az is kiderül, hogy az ingatlan bérlője egyébként már 2013 óta a hivatal elnöke, Dorkota Lajos, aki korábban több cikluson keresztül a Fidesz országgyűlési képviselője volt. Hogy a javaslat most újra terítékre került, egy jogszabályi változás eredménye – az előterjesztést maga a fideszes polgármester, Nagy Gábor Tamás nyújtotta be, így várhatóan a kormánypárti többségű képviselő-testület is simán rá fog bólintani.
Dorkota így már kinevezése óta használhatja a 153 millió forintot érő ingatlant Orbán Viktor hivatalának köszönhetően. 
Az elnök fizetése közel 3,3 millió forint, de még a várbeli lakás kedvezményes, 42 ezer forintos bérleti díját is hivatala állja.

Az energetikai hivatal szerint az elnököt egy miniszteréhez hasonló juttatások illetik meg, de azt nem tudták megmagyarázni, miért nem találtak költséghatékonyabb megoldást, mint hogy egy jogért fizetnek ki ennyit. Pedig ennyi pénzből már értékes ingatlant is vásárolhatnának vezetőjüknek: elmúlt években egyre emelkedő árakat produkáló, fővárosi lakáspiacon is meglehetősen széles kínálatból választhatna, aki 68 millió forintot szánna az ingatlanvásárlásra. 

Vadászok és vállalkozók a Várban

Nem ez az első furcsa szerződés, 2017 óta sorra után buknak ki a Budavári Önkormányzat furcsa, minimum kérdőjeles ingatlanbérleti ügyei: a közelmúltban derült ki, hogy egy Lázár Jánossal jó kapcsolatot ápoló Habsburg-főherceg, de Semjén Zsolt vadászcimborája is bagóiért bérelhet lakást a Várban. A fideszes exképviselő, Tiffán Zsolt cége is nevetséges áron, 47 ezer forintért bérel ingatlant a Halászbástya közelében - és talán hihetetlen, de egy Garancsi István tulajdonában álló cég ennél is olcsóbban juthatott 45 négyzetméteres bérleményhez az Úri utcában. Utóbbi ügyben a rendőrség is nyomozást indított.

Közös ünnepléssel és alternatív parlamenttel készül az ellenzék március 15-ére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.28. 07:38

Fotó: Draskovics Ádám
A korábbiakhoz képest új szimbólumokkal, alternatív parlament felállításával, tizenkét ponttal és azonos transzparensekkel készülnek a március 15-i nemzeti ünnepre az ellenzéki pártok és a hozzájuk kötődő civil és szakszervezetek.
Magyar Nemzet szerint a pártok alternatív parlament felállítását tervezik, és korábban még nem használt szimbólumokkal vázolnak fel új jövőképet. Ennek egyik legfontosabb eleme egy alternatív parlament felállításának bejelentése. Ehhez kapcsolódóan a színpadi programelemek közül figyelmet érdemel, hogy a civil szférából, szakszervezetekből, közéleti szereplőkből verbuvált új, a korábbi megmozdulásokon még nem szereplő szónokok meghirdetik a „nép” tizenkét pontját.
A pártok a forgatókönyv szerint felesküdnek arra, hogy mindent megtesznek a tizenkét pont teljesítése érdekében alternatív parlamentjükben.

A szervezők pontosan meghatározták az eddigiektől eltérő, merőben új narratív elemeket is. A terv szerint a „Fidesz által kisajátított kifejezések” visszavételére törekednek, mint a kokárda, a nemzet, a polgár, a haza, a család vagy isten. Az ajánlott kifejezések között szerepel a hit, önbizalom, tudás, felelősség, együtt. Ugyanakkor meghatározták a tiltott szavak listáját is, a beszédek során például a „nem” szó használatát. Szintén tiltott Orbán Viktor, a Fidesz és a kormányzati képviselők nevének kimondása.
A műsort frappáns elemekkel is színesítenék. A Szabad sajtó útjára szervezett színpadi programok után a résztvevőknek az Erzsébet hídtól a Kossuth térig, de ha sokan lennének, a Jászai Mari térig tartó szakaszon kellene élőláncot alkotniuk. Közben a fogadalomtevő politikusok végighaladnának az élőlánc mentén, kézfogással megpecsételve az egységet. Az instrukciók szerint az élőlánc tagjai krétával körberajzolják a talpukat.
A korábbi megmozdulásoktól eltérő narratívát jól jelzi, hogy 
a nemzeti szimbólumokat támogatják, piros-fehér-zöld ruházatot, a Nemzeti dal sorainak idézését.