Közös ünnepléssel és alternatív parlamenttel készül az ellenzék március 15-ére

Publikálás dátuma
2019.02.28. 07:38

Fotó: Draskovics Ádám
A korábbiakhoz képest új szimbólumokkal, alternatív parlament felállításával, tizenkét ponttal és azonos transzparensekkel készülnek a március 15-i nemzeti ünnepre az ellenzéki pártok és a hozzájuk kötődő civil és szakszervezetek.
Magyar Nemzet szerint a pártok alternatív parlament felállítását tervezik, és korábban még nem használt szimbólumokkal vázolnak fel új jövőképet. Ennek egyik legfontosabb eleme egy alternatív parlament felállításának bejelentése. Ehhez kapcsolódóan a színpadi programelemek közül figyelmet érdemel, hogy a civil szférából, szakszervezetekből, közéleti szereplőkből verbuvált új, a korábbi megmozdulásokon még nem szereplő szónokok meghirdetik a „nép” tizenkét pontját.
A pártok a forgatókönyv szerint felesküdnek arra, hogy mindent megtesznek a tizenkét pont teljesítése érdekében alternatív parlamentjükben.

A szervezők pontosan meghatározták az eddigiektől eltérő, merőben új narratív elemeket is. A terv szerint a „Fidesz által kisajátított kifejezések” visszavételére törekednek, mint a kokárda, a nemzet, a polgár, a haza, a család vagy isten. Az ajánlott kifejezések között szerepel a hit, önbizalom, tudás, felelősség, együtt. Ugyanakkor meghatározták a tiltott szavak listáját is, a beszédek során például a „nem” szó használatát. Szintén tiltott Orbán Viktor, a Fidesz és a kormányzati képviselők nevének kimondása.
A műsort frappáns elemekkel is színesítenék. A Szabad sajtó útjára szervezett színpadi programok után a résztvevőknek az Erzsébet hídtól a Kossuth térig, de ha sokan lennének, a Jászai Mari térig tartó szakaszon kellene élőláncot alkotniuk. Közben a fogadalomtevő politikusok végighaladnának az élőlánc mentén, kézfogással megpecsételve az egységet. Az instrukciók szerint az élőlánc tagjai krétával körberajzolják a talpukat.
A korábbi megmozdulásoktól eltérő narratívát jól jelzi, hogy 
a nemzeti szimbólumokat támogatják, piros-fehér-zöld ruházatot, a Nemzeti dal sorainak idézését.

Szerző

Továbbra is ködösít a rendőrség Gruevszki körül

Publikálás dátuma
2019.02.28. 07:30

Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP
Lezárták a nyomozást az ex-macedón miniszterelnök ügyében. A hatóságok még mindig nem árulják el, hogyan érkezett az országba.
Bűncselekmény megállapítása nélkül zárta le a rendőrség a korrupcióért elítélt, majd hazájából tisztázatlan körülmények, de vélhetően magyar diplomaták segítségével Magyarországra szökött ex-macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki ügyében indított nyomozást – írta meg a 444.hu. A hatóság úgy látta: azért nem történt bűncselekmény a Gruevszki-ügyben, mert a volt macedón miniszterelnök legális útiokmányokkal lépte át a schengeni övezet határának számító magyar-szerb határt.
Csakhogy a Hadházy Ákosnak megküldött nyomozást lezáró határozatban a rendőrség nem árulta el, hogy Gruevszki milyen eljárás alapján, pontosan milyen okmányokkal érkezett Magyarországra. Lapunk megkereste a külügyi tárcát, ám a minisztérium továbbra sem közölte, hogy miként érkezett Magyarországra az Orbán Viktor kormányfő politikai szövetségesének számító, oroszbarát politikus.
Mint arról többször írtunk, a kormány és az érintett hatóságok kezdettől fogva makacsul titkolóznak Gruevszki érkezéséről. Így ma sem tudni azt: 
  • Milyen okmányai vannak a volt macedón miniszterelnöknek?
  • Ki engedélyezte neki, hogy ne a röszkei tranzitzónában várja ki menedékkérelme elbírálását, mint más, valódi menekültnek?
  • Mi alapján léphette át a határt és indíthatta már Budapestről a menedékkérelmét?
  • Mivel magyarázható, hogy az átlagos menedékjogi eljáráshoz képest rekordgyorsasággal fogadták el kérelmét a magyar hatóságok?
Azt is a balkán és német közszolgálati sajtó derítette ki, hogy a börtönbüntetése elől Macedóniából Albániába átszökött Gruevszkit a magyar diplomaták utaztatták Budapestre. Ennek ellenére a Készenléti Rendőrség illegális migráció elleni osztálya szerint Gruevszki esetében azért nem valósult meg a „jogellenes bevándorlás elősegítése” – ami egy ideje bűncselekmény – mert szerintük „külső szervezői tevékenység nem előzte meg” Gruevszki menekültügyi eljárását. A Gruevszki-ügyben a kormány azt állította: a volt miniszterelnök biztonsága miatt volt szükség a speciális eljárásra. Szerintük a macedón „Stop, Soros!”-kampányt már Orbán előtt bevető Gruevszkit a Soros György befolyása alatt álló baloldali macedón kormány üldözi. Az illiberális, populista Gruevszkit a macedón bíróság azért ítélte 2,5 évre, mert a miniszterelnök közpénzből vásároltatott magának egy 200 millió forintot érő luxusautót.

Magyarországról történő kivonulással fenyeget a Spar egy kereskedelmi szakszervezet szerint

Publikálás dátuma
2019.02.28. 07:15

Fotó: Shutterstock
A magyar piacról való kivonulással, illetve külföldi — román, ukrán — vendégmunkások alkalmazásával fenyegette meg munkavállalóit a Spar üzletlánc vezetősége, miután bérvita robbant ki a cégnél.
Mindezt a Magyar Nemzetre átkeresztelt, korábban Magyar Idők címet viselő kormánypárti kiadvány írja. Emlékeztetnek: több szakképzett dolgozója esetében nem a jogszabályban előírt garantált bérminimumot alkalmazta alapbérként a vállalat. "Hetek óta vegzálják a képviselőinket az üllői logisztikai bázison, amióta jeleztük a problémát a munkáltatónak. Ezúttal azt a fenyegetést kapták, hogy amennyiben jogorvoslatot követelünk, és nem állunk le az ügyben, a vélelmezhetően több millió forintnyi elmaradt bérkifizetés, illetve a feltételezett jogszabálysértés miatti elmarasztalás következtében elhagyhatja Magyarországot a Spar áruházlánc" – mondta a lapnak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke. A korábban a vasárnapi zárva tartás mellett kiálló Bubenkó Csaba hozzátette: azt is kilátásba helyezték a Spar helyi vezetői, hogy a magyar munkavállalók helyett majd a kisebb fizetéssel is megelégedő ukrán, román vendégmunkásokat állítanak be a raktárakba dolgozni.
Pál Péter, a Fidesszel jó viszonyt ápoló KDFSZ jogásza elmondta: hamarosan kezdődik a munkaügyi felügyeleti eljárás, erről az illetékes kormányhivatal tájékoztatta az ügyvédet. Emellett 
adóigazgatási hatósági eljárást is kezdeményeznek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál a kormányrendeletben előírt garantált bérminimumnál alacsonyabb alapbérek miatt, amelyek után vélhetően nem a megfelelő összegben teljesítette a munkáltató a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adó- és járulékkötelezettségeket.

Az ügyvéd szerint az sem jogszerű, hogy cikkünk megjelenése után név szerint megnevezték a Spar üllői bázisán összehívott állományi gyűlésen azt a munkavállalót, akinek ügyében már felszólítást küldtek a cégnek. – Adatvédelmi szempontból aggályos lehet ez az eljárás – mondta, majd úgy folytatta:  
emiatt az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál és az adatvédelmi hivatalnál is bejelentést tesznek.

Azóta ráadásul újabb munkavállalók ügyében küldtek ügyvédi felszólítást a Sparnak, mert többeket érint a bérvita, és valamennyiük képviseletét vállalja a KDFSZ.
Szerző
Témák
Spar szakszevezet