Kocsis István;

2019-03-01 11:18:24

Letöltendő börtönt kapott Kocsis István

Per Két első fokú felmentés után tegnap másodfokon öt évet kapott az állami MVM milliárdjainak eltüntetésével vádolt exvezér, aki nem jelent meg az ítélethirdetésen. A végső döntés a Kúriára vár.

Öt év letöltendő börtönre ítélte Kocsis Istvánt, az MVM Magyar Villamos Művek 2005-2008 közötti vezérigazgatóját az állami energiacsoportból eltűnt több mint tízmilliárd forintot érintő, társtettesként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés és sikkasztás tárgyában a másodszorra megismételt bírósági eljárás másodfokaként a Pécsi Ítélőtábla Krémer László vezette tanácsa. A cégvezér akkori tanácsadója, Szász András bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés és társtettesként, folytatólagosan elkövetett pénzmosás miatt 3 év börtönt kapott. Ők legkorábban büntetésük letöltésének kétharmada után szabadulhatnak.

Varga-Sabján László egykori MVM-menedzser bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett sikkasztás és pénzmosás bűntette miatt 2 év börtönt kapott, 3 évre felfüggesztve. Kocsis Istvánnét a tanács orgazdaságban és pénzmosásban találta érintettnek, de az ex-vezérigazgató felesége esetében fenntartották az első fokon kiszabott, két év felfüggesztett börtönt. Az indoklás alapján amúgy minden bizonnyal elítélnék az időközben elhunyt Molnár Lászlót, az MVM egykori gazdasági vezérigazgató-helyettesét is. Kocsis Istvánnak és Szász Andrásnak különböző jogcímeken mindemellett „15 napon belül” mintegy kétmilliárd forintot be kell fizetniük az MVM számára.

A döntés ellen valamennyi védő fellebbezett. Így a végső ítélet a Kúriára vár, valószínűleg már a nyári szünet után. Nehéz is lett volna Kocsis Istvánt és Szász Andrást most elvezetni, hisz a vádlottak közül a tárgyaláson – szokás szerint – ők nem, csak Varga-Sabján László jelent meg.

Az egy évtizede zajló büntetőeljárásban az ex-vezérigazgatót és társait azzal vádolják, hogy különböző, leginkább offshore-cégekkel kötött kamuszerződések révén több mint tízmilliárd forintot lovasítottak meg az MVM-ből. A szinte kibogozhatatlan megállapodás-hálózatban megjelenik az MVM ideiglenesen, illetve közvetve Kocsis Istvánnéhez átjátszott horvát szállodája, valamint egy vásárosnaményi gázerőmű- és egy bátonyterenyei energianádhasznosító-terv.

A megismételt másodfokú ítélet váratlanul szigorította az eddigi döntéseket, ami különösen az első rendű vádlott, Kocsis István esetében fordulat. A négy évvel ezelőtti, „első első” fokú ítélet felmentette – mások mellett - a volt vezérigazgatót és Varga-Sabján Lászlót is. Ám a másodfok három éve négyük esetében új eljárást rendelt el. Tavaly a Kaposvári Törvényszék lényegében megismételte előző első fokú ítéletét, újfent felmentve Kocsis Istvánt és Varga-Sabján Lászlót, ellenben bűnösnek találva Szász Andrást és Kocsis Istvánnét. Az ex-vezérigazgató alapvetően azzal védekezett, hogy a csalárd szerződésekről nem tudott. Felesége, akit egyazon ügyvéd képvisel, arra hivatkozik, hogy ismeretlenek a meghamisított aláírásával látták el a problémás szerződéseket.

Bűnösségüket valamennyien tagadták, a felelősséget alapvetően Molnár Lászlóra hárítva. Míg az eddigi bírók alapvetően a védelem érveire hajlottak, addig a Pécsi Ítélőtábla inkább az ügyész és az oldalán megszólaló MVM álláspontját osztotta. Eszerint, bár az egyes esetekben nincs cáfolhatatlan bizonyíték Kocsis István vezető szerepére, az ügyek és a részt vevő személyek összefüggéseire tekintve már egyértelmű, hogy a csalárd szerződések elsősorban Kocsis István szándékait tükrözték. Sokat nyomott a latban Kocsis István MVM-béli közvetlen munkatársai – így például az akkori stratégiai vezérhelyettes, Karl Imre egykori szocialista energetikai kormánybiztos – vallomása is. Ezek szerint Kocsis István az összes – gyakran az előírt döntéshozatali szinteket megkerülve megkötött - ügyletet mélyen ismerte, azokban kezdeményező szerepet játszott.

Az MVM képviselője, Kemenes Csaba indítványa nyomán a bíróság elkobozta azt az ötmilliárd forintot, amit a – később kudarcba fulladt - vásárosnaményi erőműterv bonyolult szerződésrendszere nyomán az offshore-jellegű Stratus Investments követelt az MVM-en és aminek zárolását az első fok fel is oldotta. Igaz, ezt polgári perben még támadhatja az állítólag Szász Andráshoz közel álló alap.

A táblabíróság elvetette azt az ügyészi kezdeményezést, hogy a vádlottak mindezt bűnszervezetben követték el. Nem mindegy: utóbbi vád húsz év szigorított fegyházzal fenyegetett volna.

Krémer László indoklásában hangsúlyozta, hogy az első fokú felmentések módosítása ellenére valamennyi vádlott esetében a lehetséges büntetés legalacsonyabb mértékét szabta ki. (Sőt, Szász András esetében méltányossági okokból még ezt is mérsékelte.)

Az ítélethirdetés után a fellebbviteli főügyészség képviselője indítványozta Kocsis István azonnali letartóztatását, ám a bíróság ezt – az exvezér képviselőjének tiltakozására is tekintettel - elvetette.