Áder kitűzte az EP-választás időpontját

Publikálás dátuma
2019.03.01. 13:09

Fotó: Népszava
Május 26-án lesz az európai parlamenti választások magyarországi időpontja.
Május 26-ára tűzte ki az európai parlamenti választások magyarországi időpontját Áder János köztársasági elnök – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.    Áder János elnöki nyilatkozatában felidézte: az Európai Tanács döntése értelmében az unió országaiban 2019. május 23. és 26. között kell megtartani az európai parlamenti választásokat.
„Alkotmányos kötelességemnek eleget téve, összhangban az uniós rendelkezésekkel és hazánk Alaptörvényében foglaltakkal, az európai parlamenti választások magyarországi időpontját 2019. május 26-ára írom ki”

– fogalmazott.

Áder azt írta, hogy „a választás valamennyi választójoggal rendelkező honfitársunk számára lehetőség arra, hogy a következő öt esztendőben befolyásolja az Európai Unió jövőjét”. „Magyarország a hazánk, Európa a közös otthonunk. Valamennyi választásra jogosult honfitársamat arra kérem, vegyen részt a soron következő európai parlamenti választáson” – tette hozzá a köztársasági elnök.
Szerző

Zamárdiban lesz a Red Bull Air Race

Publikálás dátuma
2019.03.01. 11:59

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Csákovics Gyula polgármester közölte, hogy nagy örömmel otthont adnak a futamnak. A már megvásárolt jegyek visszaválthatók.
Július 13-án és 14-én, Zamárdiban lesz a Red Bull Air Race magyarországi futama. A budapesti versenyre vásárolt jegyek visszaválthatók az eredeti értékesítési helyeken, és a szervezők hamarosan tájékoztatást adnak a balatoni versenyre vonatkozó jegyvásárlási lehetőségekről – közölte a Red Bull Air Race. Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere hangsúlyozta: nagy örömmel adnak otthont a futamnak, és Zamárdi tökéletesen alkalmas az esemény fogadására, nagy tapasztalatuk van szabadtéri események megrendezésében. Erich Wolf, a Red Bull Air Race GmbH ügyvezetője köszönetet mondott a polgármesternek, illetve azoknak, akik lehetővé tették a balatoni verseny megszervezését. Tarlós István főpolgármester hivatala még február elején jelentette be, hogy nem ad engedélyt a főváros az idei Red Bull Air Race rendezvényre. A közlemény szerint Tarlós „a budapesti lakosság észrevételeinek és érdekeinek figyelembevételével” tájékoztatta az esemény szervezőit, hogy a Red Bull Air Race körülményeinek elégtelensége miatt a főváros „nem tudja az engedélyeket kiadni” a júliusra tervezett eseményre. Alternatívaként Tarlós a Duna-kanyart vagy „valamelyik nagyobb magyarországi tó környékét” javasolta.
Szerző

Videóban reagált a kormány plakátkampányára az Európai Bizottság

Publikálás dátuma
2019.03.01. 11:18

Fotó: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete
„A polgároknak valóban joguk van tudni, hogy mit tesz az EU. Lássuk a tényeket” – közölte az EB.
Az Európai Bizottság a magyar nyelvű Facebook-oldalán közzétett bejegyzéshez mellékelt videójában a kormány plakátkampányával kapcsolatban kiemeli: – nem igaz, hogy be akarják vezetni a kötelező betelepítési kvótát, a menekültek EU-n kívüli országokból történő áttelepítése mindig is önkéntes alapon történt, és ez így is marad. – az is valótlan állítás, hogy migránsvízummal könnyítenék a bevándorlást, a bizottság egyáltalán nem tervezi humanitárius vízumok bevezetését. – és az sem igaz, hogy csökkenteni akarják a bevándorlást ellenző országok pénzügyi támogatását, valójában semmilyen összefüggés nincs az uniós pénzügyi támogatás és a migráció támogatása vagy elutasítása között.
A videót angol nyelven is közzétették.   Korábban az Európai Bizottság egy magyar nyelvű kiadványt is közzétett „Lássuk a tényeket” címmel, melyben pontról pontra cáfolták a kormány állításait, ebben egyebek mellett a videóban szereplő kijelentésekre is reagáltak.
Szerző