A Médiatanács nemhogy nem büntette meg a Ripostot a hírhedt hajléktalanos címlap miatt, hanem még meg is dicsérte érte

Publikálás dátuma
2019.03.01. 16:08
A hírhedt címlap
Fotó: Népszava
Ha nem látnánk leírva, nem hinnénk el: a vizsgálat azt állapította meg, hogy a címlap és a cikk éppenhogy előremutató üzenetet fogalmazott meg a hajléktalansággal kapcsolatban.
Korábban mi is jeleztük, hogy a Médiatanács - egy bejelentés nyomán - eljárást indított a Ripost című napilap ellen amiatt az "emlékezetes" tavaly novemberi címlap miatt, amelyen a "Meddig élnek vissza a hajléktalanok mindannyiunk türelmével?" kérdést tették fel. A hatóság akkor a vizsgálat megkezdését azzal indokolta, hogy a szóban forgó cikk kirekesztő, gyűlöletkeltő, öncélú és sértő volt, valamint az emberi méltóságot sem tartotta tiszteletben.

Nos, a Médiatanács e heti ülésén lezárta az eljárást, a hvg.hu által idézett közleményükben pedig ezzel kapcsolatban azt írták: "a grémium állampolgári bejelentések alapján vizsgálta, de eljárásai lezárásaként

nem találta kirekesztésre alkalmasnak a Ripost nyomtatott és online lap Meddig élnek vissza a hajléktalanok mindannyiunk türelmével? című novemberi írását."

A kezdeti álláspontjukhoz képest már az is meglehetősen furcsa, hogy végül nem szabtak ki bírságot, azonban a Médiatanács még tovább is ment, amikor úgy fogalmazott: "a Ripost-cikk a közterületen élőket érintő jogszabály-módosítás hatásaival foglalkozott, de a hajléktalanok összességét nem ábrázolta sematikusan és egyoldalúan, hanem azokat az embereket emelte ki, akik nem rendeltetésszerűen használják a közterületeket,

és éppen a kirekesztésükkel ellentétes üzenetet fogalmazott meg."

A Médiatanács tehát indoklásában kvázi megdicsérte az újságot, amiért nem felületesen mutatták be a hajléktalanokat, ráadásul az üzenet - a hatóság szerint - éppen az integrálás felé tett lépésként értelmezhető.

Hogy az illetékeseknek ezt a "Meddig élnek vissza a hajléktalanok mindannyiunk türelmével?" címből, a "Nekik mindent szabad?" alcímből, vagy épp a cikk első mondatából ("Döbbenetes, ami itt van, ezt nem lehet tűrni tovább") sikerült-e kiolvasniuk, arról már nem szól a fáma...

Megúszta a Magyar Idők is

A grémium ezzel egy időben vizsgálta a Magyar Idők Fagyhalál című, tavaly októberi véleménycikkét is, amely kapcsán szintén nem osztottak ki büntetést, ugyanis - az indoklás szerint - "a Magyar Idők-publicisztika a szabálysértési törvény módosításáról kialakult társadalmi vitában foglalt állást, és a szerző nem lépte túl az elfogadható kritika határait."

Szerző
Frissítve: 2019.03.01. 16:14

Holnaptól feloldják a látogatási tilalmat a Honvédkórház intézményeiben

Publikálás dátuma
2019.03.01. 15:12
Honvédkórház
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A korlátozást korábban az influenza-járvány miatt kellett elrendelni.
Szombattól feloldják a influenza miatt korábban elrendelt látogatási tilalmat a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház) összes telephelyén - közölte az intézmény az MTI-vel. Az intézmény azt kéri a hozzátartozóktól, hogy a korlátozások feloldását követően is vegyék figyelembe az intézmény által meghatározott látogatási rendet.

Nagy területen ég az aljnövényzet Nagyharsány külterületén

Publikálás dátuma
2019.03.01. 15:11
Képünk illusztráció
Fotó: Kállai Márton
A villányi borvidékhez tartozó település mellett keletkezett tűz egy erdős részt és egy szőlőültetvényt is veszélyeztet. Nagy erőkkel dolgoznak az eloltásán.
Nagy területen ég a száraz aljnövényzet a villányi borvidékhez tartozó Nagyharsány külterületén, a lángok egy közeli erdős részt és szőlőültetvényt is veszélyeztetnek - tájékoztatta a pénteken a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t. Sárkány Sándor közölte: a délelőtt keletkezett tűzzel érintett terület nagysága mintegy húsz hektár. A megyei katasztrófavédelem tíz egységgel vonult ki a tűzhöz, ahol a többi között munkagépekkel, földtorlasz állításával, és úgynevezett ellentűz gyújtásával igyekeznek megakadályozni a lángok továbbterjedését.

A tűzoltók egyúttal kézi szerszámokkal és vízsugárral is oltanak - tette hozzá, azt is jelezve, hogy a tűz egy közeli erdőt és egy szőlőültetvényt is veszélyeztet.
Frissítve: 2019.03.01. 15:13