Európa Tanács: ne titkolja tovább a magyar kormány a korrupciós országjelentést!

Publikálás dátuma
2019.03.01. 18:48
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A magyar hatóságok ma újra ígéretet tettek arra, hogy megfogadják az ET korrupcióellenes csoportjának ajánlásait. Igaz, a négy évvel ezelőtti javaslatokból is alig valamit vettek figyelembe...
Magyarországon tárgyalt pénteken a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) korrupcióellenes testülete, a magas rangú magyar hivatalnokokkal való találkozók után pedig felszólították Magyarországot, hogy hozza nyilvánosságra az Európa Tanács országjelentését és hajtsa végre annak javaslatait - írja a 444.hu.

Tavaly novemberben lehetett először olvasni arról, hogy Magyarország nem engedélyezte, hogy az ET-n belül megalakult Korrupcióellenes Államok Csoportja (GRECO) közzétegye országértékelését - az elhallgatásról sokat elárul, hogy
hazánkon kívül ezt csak Fehéroroszország lépte meg.

Mivel a GRECO ajánlásait Magyarország nem veszi figyelembe, ezért eljárás folyik ellenünk, ennek része volt a mai látogatás is, amely elsősorban a parlamenti képviselők, bírók és ügyészek munkáját érintő korrupciós kockázatokra fókuszált. A szakértők több más vezető tisztviselő mellett találkoztak Polt Péter legfőbb ügyésszel, Bóka János európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkárral és Fatalin Judittal, az Országos Bírói Tanács elnökével is.

A GRECO küldöttsége megköszönte az új információkat, és üdvözölte, hogy a magyar hatóságok újra ígéretet tettek az ajánlásaik figyelembe vételére.
Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy a négy évvel ezelőtti nagy jelentésük ajánlásai közül alig alkalmazták valamennyit.

Ezek között az ajánlások között szerepel többek közt az "átláthatóság és konzultáció a törvénykezési folyamatban", a Handó Tünde által vezetett "Országos Bírói Hivatal hatásköreinek korlátozása a kinevezésekben és a bírók áthelyezésében", valamint "szigorú szabályozás minden olyan esetben, amikor ügyészektől akarnak elvenni ügyeket."
A GRECO 2017 óta folytat eljárást emiatt Magyarország ellen, és
2018-ban azt állapította meg, hogy a korrupció visszaszorítása érdekében tett erőfeszítések „általánosan elégtelenek”.

Az Európa Tanács február elején megjelent nemzetközi médiakörképében pedig azt írta, hogy a magyar kormány uralja a média nagyját, a kevés független terméket akadályozzák, és kampányokkal hiteltelenítik.
Szerző

200 méterre állt meg egymással szemben két személyvonat Miskolcon - büntetőeljárás indul

Publikálás dátuma
2019.03.01. 18:25
Illusztráció.
Fotó: Népszava
A Tornanádaska felől Miskolcra tartó személyvonat nem állt meg a tiltó jelzésnél és bement a Miskolc-Repülőtér megállóhelyre. A váltókezelő időben megállította a vonatot. 168 utas ült a két szerelvényen.
Kétszáz méterre állt meg egymással szemben két személyvonat a miskolci repülőtérnél péntek délután, miután az egyik szerelvény a tiltó jelzés ellenére továbbment. A váltókezelő időben megállította a vonatot - tudatta a Mávinform a Facebook-oldalán. Baleset nem történt, de a vasúti közlekedés az érintett vonalon átmenetileg szünetelt. A Tornanádaska felől Miskolcra tartó személyvonat nem állt meg a tiltó jelzésnél és bement a Miskolc-Repülőtér megállóhelyre. A váltókezelő időben megállította a vonatot. Az ellenkező irányból, a Miskolcról Ózdra tartó személyvonatot is biztonságosan megállították, a két szerelvény ekkor 200 méter távolságra volt egymástól.

A helyszíni vizsgálat idején Miskolc és Sajóecseg között nem jártak a vonatok. A vasúti forgalom pénteken, késő délután indult újra, a menetrendszerű közlekedés várhatóan késő estére állhat helyre az ózdi és a tornanádaskai vonalon - közölte a Mávinform.

Büntetőeljárásban vizsgálják az incidens körülményeit

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján péntek este azt közölte: "Majdnem összeütközött két személyvonat Miskolc és Kazincbarcika között. A rendőrség büntetőeljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit." A Miskolci Rendőrkapitányság a vasúti közlekedés veszélyeztetésének gyanúja miatt folytat eljárást egyelőre ismeretlen elkövetővel szemben.

A rendőrség adatai szerint 15 óra 25 perckor egy Kazincbarcika felől érkező személyvonat vezetője nem vette figyelembe a vasúti tilos jelzést. Ezt követően a szerelvény megrongálta a vasúti váltót és egy olyan pályaszakaszon haladt tovább, ahol szembe ment egy Miskolcról Kazincbarcika felé tartó személyvonattal. A vasúttársaság irányítása észlelte a bajt és haladéktalanul megállította a vonatokat, amelyek egymástól kétszáz méterre álltak meg, nem ütköztek össze, így a szerelvényeken utazó 168 utas sem sérült meg - olvasható a police.hu-n.

Frissítve: 2019.03.01. 19:48

Megvan a hetedik párt: indulhat a Fidesz kizárására irányuló eljárás

Publikálás dátuma
2019.03.01. 18:24

Fotó: EPP
Megkezdődik a Fidesz kizárására irányuló eljárás az Európai Néppártban, miután péntekre összegyűltek az ehhez szükséges aláírások.
Öt tagállamból hét párt vezetője küldött levelet Joseph Daul pártelnöknek, hivatalosan kezdeményezve a magyar tagpárt elleni fegyelmi fellépést. Elsőként egy-egy belga és luxemburgi kereszténydemokrata párt fordult a pártvezetéshez a kéréssel, őket holland, portugál, finn és svéd szervezetek követték. Levelükben valamennyien az Európai Néppárt értékeivel összeegyeztethetetlennek nevezték Orbán Viktor és a Fidesz politikáját. Nem lehet tovább tűrni a magyar miniszterelnök nacionalista populizmusát és EU-ellenességét - írták a belga és a luxemburgi pártvezetők, míg a portugál többek között az EPP egységének szándékos aláásásával vádolta meg Orbán Viktort. A finn pártvezető szerint a Fidesz határvonalakat lépett át, és nem tartotta tiszteletben a közösen tett vállalásokat. A görög Új Demokrácia párt elnöke pénteken egy üzleti fórumon jelentette be, hogy hétfőn levelet küld az EPP elnökének, és ezzel hivatalosan is indítványozza a Fidesz kizárását. Figyelemre méltó, hogy Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője, és az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó jelöltje egy német lapinterjúban nem zárta ki, hogy a Fideszt eltávolítják a pártcsaládból. “Minden lehetőséget mérlegelünk. Orbán Viktor megnyilatkozásai és poszterkampánya súlyos károkat okozott a néppártnak. Elvárom, hogy a kampányt befejezze és bocsánatot kérjen” - fejtette ki. Az Európai Néppárt szabályzata szerint a levelek kézhezvételét követően, az elnökségnek kell határoznia az eljárás megindításáról. Ennek során Orbán Viktort is meg kell hallgatnia. A Fidesz felfüggesztéséről vagy kizárásáról a pártcsalád politikai gyűlése dönt. A körülbelül 260 tagú grémium a nemzeti küldöttségekből és az EPP, valamint az európai uniós intézmények néppárti vezetőiből áll. A testület minden tagjának egy-egy szavazati joga van, de a nemzeti küldöttségek létszáma tükrözi az EP-választásokon elért eredményüket. A német CDU/CSU-nak például 17 delegáltja van, míg a Fidesznek és a KDNP-nek hat. A kizárási indítványt beterjesztő hét tagpártot 12 fő képviseli a döntéshozó testületben. A beterjesztett javaslatot a jelenlévők eggyel több, mint a felének kell jóváhagynia. Az EPP következő politikai gyűlése március 20-ikán lesz Brüsszelben. Ezen a viszonylag rövidre tervezett tanácskozáson a párt választási programját szeretnék elfogadni. A Fidesz kizárását kezdeményező javaslatról a néppárt következő, április 8-9-iki ülésén tárgyalnának, ám ha az események felgyorsulnak, akkor a téma akár már márciusban napirendre kerülhet - mondták lapunknak az EPP döntéshozatalát ismerő források. Ha a Fidesznek ajtót mutatnak az Európai Néppártban, EP-képviselőinek nem kell automatikusan távozniuk a frakcióból. A politikai csoport tagjait nem lehet kollektívan eltávolítani, minden egyes képviselő kizárásáról külön kell dönteni. 
Frissítve: 2019.03.01. 20:27