Elölről kezdik Lagzi Lajcsi áramlopási perét

Publikálás dátuma
2019.03.02. 10:45
Forrás: Facebook
Új bírót kap az ügy: a büntetőügyet eddig tárgyaló Liziczay Sándort ugyanis az Érdi Járásbíróság elnökévé nevezték ki, ezért szükséges a bírócsere. Mindez azt jelenti, hogy újratárgyalják az egész pert.
Két év, négy halasztás és két érdemi tárgyalás után elölről kezdődik a Galambos Lajos nevével fémjelzett, 30 milliós per A zenészt áram-, víz- és gázlopással gyanúsítják, emiatt korábban 125 napot töltött rács mögött - közölte a Blikk.
"A bíróváltást az indokolta, hogy az eddig a büntetőügyet tárgyaló bírót az Érdi Járásbíróság elnökévé nevezték ki. Az új bíró, dr. Vass László, a Budaörsi Járásbíróság büntető bírája" – nyilatkozta a lapnak Gyimesi Kinga, a Budaörsi Járásbíróság szóvivője. Az ügy új bírájának 12 ezer oldalas alapiratot és 44 ezer oldalt kitevő lefoglalt iratot kell megismernie a március végi tárgyalásig.
A büntetőügyben érintett közüzemi szolgáltatók tavaly hivatalosan nyilatkozták, minden káruk megtérült, de a vádhatóságnak hivatalból végig kell vinnie az eljárást. Lagzi Lajcsi ügyvédje szerint így 2022-re várható jogerős döntés, mivel újra meg kell hallgatni a tanúkat. – Új ügyszámot kap a per, és szóban újra mindennek el kell hangoznia, ami a per szempontjából releváns lehet – mondta Fröhlich Krisztián. – Az időközben elhalálozott tanú és két vádlott vallomásait is az új bíró elé kell tárni.
Szerző

Fordulat a veronai tragédia ügyében: más vezethette a buszt

Publikálás dátuma
2019.03.02. 10:42
A tragédia helyszíne
Fotó: Polizia di Stato / AFP
A buszkatasztrófa miatt megvádolt sofőr testén nem találtak a kormány okozta sérülésre utaló nyomokat.
Új információkhoz jutott a Bors az elmúlt húsz év legsúlyosabb magyar buszbalesete kapcsán. Olaszországban újabb tárgyalási napot tartottak tegnap a veronai tragédia ügyében, erre időzítve pedig a megvádolt buszvezető, V. János ügyvédje egy komoly fordulatot jelentő szakvéleményt nyújtott be a bíróságnak.  
A lap szerint ebben az szerepel, hogy V. János testén nem voltak kormánytól eredő sérülések, vagyis ez azt jelentheti, hogy a baleset időpontjában ő nem ült a volán mögött. Az újság hozzáteszi, a balesetben elhunyt sofőr mellkasán ugyanakkor találtak zúzódásokat, az ütközés közben V. János a széksorok közt állhatott. 
A túlélők nehezen tudták felidézni, pontosan melyik sofőr vezette aznap éjjel a buszt, volt, aki V. Jánosra emlékezett, de több olyan is, aki elhunyt társára. Ha az olasz perben bizonyítást nyer, hogy nem a vádlottként álló V. János volt a sofőr, az gyökeres fordulatot hozhat az ügyben. A veronai tragédia kapcsán itthon egyetlen embert gyanúsítottak meg, V. János háziorvosát, foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés vétségével. A gyanúsítással szemben panasszal élt, de ezt a hatóság elutasította. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint az orvos tudott a sofőr alvászavaráról, és soron kívüli vizsgálatot kellett volna elvégeznie, és el kellett volna tiltania az éjszakai vezetéstől. 
Ha tényleg nem V. János vezetett az ütközéskor, kérdés, miért indokolt vizsgálni az orvosa szakmai eljárását.
Szerző

Kiutasították Ahmed H.-t, mégsem hagyhatja el az országot

Publikálás dátuma
2019.03.02. 09:55
Ahmed H. bilincsben, az ügyében folytatott tárgyalások egyikénm
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Ciprus nem válaszol, személyes iratai pedig nincsenek a röszkei zavargások miatt elítélt szír férfinak.
Nem reagál a ciprusi külügyminisztérium Ahmed H.-nak a szigetország magyarországi nagykövetségén keresztül benyújtott kérelmére, és eddig nem látták el érvényes okiratokkal a 2015-ös röszkei zavargásokban játszott szerepéről ismert szír férfit, akinek ciprusi iratai időközben lejártak – tudta meg a kormánypárti Magyar Nemzet.
Ahmed H. jelenleg kiadatási őrizetben van, s Ciprusra szeretne eljutni – ahol a férfi felesége és a gyerekei is tartózkodnak –, miután terrorcselekményért kiszabott ötéves szabadságvesztése kétharmadának letöltését követően feltételesen szabadult, és kiutasították Magyarországról. Mivel Ahmed H. nem rendelkezik semmilyen érvényes személyes irattal, nem tudja elhagyni Magyarországot.
A Szegedi Ítélőtábla tavaly szeptember 20-án végül jogerősen öt év börtönre ítélte a férfit, a röszkei tömegzavargásokban játszott felbujtó szerepe miatt – utóbbi egyébként annyit jelentett, hogy a férfi megafonnal beszélt a tömeghez, három alkalommal követ dobott a röszkei átkelő magyar oldalán álló rendőrök felé, majd többekkel együtt rövid időre illegálisan belépett Magyarország területére. A röszkei menedékkérők illegális határátlépését azonban a rendőrség furcsa taktikai húzása előzte meg: a határkerítés előtt álló rendőrsorfal előbb hátra húzódott  - ezt az átengedést kérők engedélynek tekintették, és a kerítést megnyitva, hangos köszönetnyilvánvítással beléptek az ország területére. Ám ezek után a TEK egységei rohamot indítottak a  menekültek ellen, melyben ártatlan nézelődők,  újságírók is megsérültek. Az N1TV lenti felvételén jól látszik, hogy a pánik hirtelen tört ki, az addig passzívnak tűnő magyar rendőrök váratlanul léptek támadásba.

Kovács Zoltán nem bírt nyugton maradni

A rendszerint az arrogancia, a gőg és a cinizmus hangján megszólaló Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár ezúttal is képtelen volt csendben maradni. A hírrel kapcsolatban ezt írta angol nyelvű blogján: „Hol van az a sok vérző szív, akik valaha olyan szenvedélyesen követelték Ahmed szabadságát?” Az államtitkár szerint kínos, hogy senki nem fogadja be a röszkei terroristaper vádlottját. A remek találatot a hvg.hu szúrta ki.

Szerző
Frissítve: 2019.03.02. 13:05