Az LMP a dugódíj bevezetését szorgalmazza

Publikálás dátuma
2019.03.02. 11:39
Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
A Lehet Más a Politika törvénymódosítást kezdeményez, hogy bevezessék Budapesten a dugódíjat.
Gál József, a párt fővárosi képviselője szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, az LMP szerint a légszennyezettségre és a dugók elkerülésére a legjobb megoldás a behajtási díj bevezetése. Emlékeztetett, a díj bevezetésére még Demszky Gábor (SZDSZ) korábbi főpolgármester idején, a 4-es metró beruházásához kapcsolódva 2013-ban született döntés, és a díj bevezetése uniós kötelezettség is. Úgy fogalmazott, "örülhetünk, hogy a sokat kritizált Európai Unió eddig nem szabott ránk valamilyen büntetést". Gál József felhívta a figyelmet egy évekkel korábbi törvényre, amely szerint az önkormányzatok nem szedhetnek úthasználati díjat; Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester erre a jogszabályra hivatkozva halogatja folyamatosan a dugódíj bevezetését. Az ellenzéki párt szerint a befolyt díjakból P+R parkolókat lehetne építeni, továbbá fejleszthetnék a tömegközlekedési hálózatot Budapesten, és ezek hatására csökkenhetne a levegőszennyezettség. 
Szerző
Témák
LMP dugódíj

Ezer négyzetméternyi nádas lángol Szegeden

Publikálás dátuma
2019.03.02. 11:29
Népszava fotó
A Bika-tónál kapott lángra a nádas.
Több mint ezer négyzetméteren ég a nádas Szegeden a Bika-tónál - jelentette honlapján a katasztrófavédelem. A városi hivatásos tűzoltók három vízsugárral, kéziszerszámokkal, puttonyfecskendővel kezdték oltani a tüzet.
Szerző
Témák
tűz

Március 21-étől lehet benyújtani az EP-választási átjelentkezési és hasonló kérelmeket

Publikálás dátuma
2019.03.02. 11:22

Fotó: Kállai Márton
Bár Áder János köztársasági elnök pénteken kitűzte az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választását május 26-ára, a választáshoz kapcsolódó, a szavazóköri névjegyzékkel összefüggő kérelmeket csak március 21-étől lehet benyújtani a választási irodáknál.
Tavaly megváltoztak a választás egyes szabályai, így a korábbiaktól eltérően - függetlenül a szavazás kitűzésének időpontjától - már csak a szavazást megelőző 66. naptól, vagyis március 21-étől lehet a választási kérelmeket benyújtani a választási irodákhoz. A választópolgárok egyebek mellett az átjelentkezésre, a külképviseleti szavazásra jelentkezésre, a mozgóurna-igénylésre, valamint az akadálymentes szavazókör igénylésére vonatkozó kérelmeiket nyújthatják be a lakóhelyük szerinti választási irodákhoz. A kérelmeket személyesen és levélben a helyi választási irodáknál lehet benyújtani vagy online a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu oldalon. Vannak bizonyos kérelmek, amelyeket a választás kitűzésétől függetlenül, folyamatosan be lehet nyújtani. Ilyen például a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok választási regisztrációja, a személyes adatok kiadásának megtiltása, a fogyatékossággal élők szavazásának segítése iránti kérelem vagy más uniós tagállam polgárainak választói névjegyzékbe vétele az EP magyar tagjainak választására.
Témák
EP-választás