Magyar állami tulajdonú cég szennyében gázoltak a székely gyerekek

Publikálás dátuma
2019.03.02 12:20
A kép illusztráció
Fotó: Frédéric Decante
Újra kiöntött a székelyudvarhelyi szennyvízlerakó csurgalékvize, pont egy óvoda épülete előtt. A telephelyet működtető cég többségi tulajdonosa a magyar állam egyik vállalkozása.
Február végén újra kiöntött a település utcáira a székelyudvarhelyi szennyvízlerakó mérgező leve, az úgynevezett csurgalék. A város Bethlenfalvának nevezett részén, ráadásul egy óvoda előtt: a gyerekek a rendkívül bűzös folyadékon átgázolva tudtak bejutni az épületbe - írja a honlapján a Magyar Hang.  
A konzervatív ellenzéki hetilap emlékeztet rá: a lerakót üzemeltető cég -  amely fél Románia szemetét befogadja a nagyobb profit érdekében - több áttétellel a magyar állam, egész pontosan a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. többségi tulajdonában van. A lap szerint a szennyezés nem az első és vélhetően nem az utolsó eset: 2017 nyarán a város szennyvíz-hálózatából derékmagasságig tört fel a bűzös folyadék. Mint írják, a vállalkozás a mostani ügyben ellentmondásosan beszélt: egy közleményükben előbb azt állították, nem náluk történt mulasztás, hanem a város szennyvíz-hálózatában volt dugulás. Három nappal később aztán egy másik közleményben már úgy fogalmaztak, hogy áramkimaradások okoztak fennakadást a hulladéklerakó tisztítórendszerében, emiatt csurgalékvíz jutott a telep esővíz-elvezető rendszerébe, és elnézést kértek. 
Az újság szerint a város tavaly novemberben ügyvédet akart fogadni, hogy a szeméttároló céget beperelje, de egyes önkormányzati tanácsosok azért szavazták le a polgármester javaslatát, hogy a település “ne tűnjön hálátlannak” az anyaországgal szemben. A székelyudvarhelyiek nem értik: annak idején azért kapott területet a cég, hogy a szemétgondjaik hosszú távra megoldódjanak, ennek ellenére a távoli megyékből befogadott nagy mennyiség miatt a Székelyudvarhely húsz évnyi szemetét befogadni képes egyik tárolócella alig két év alatt megtelt.  A Magyar Hang birtokába került a szemetes cég, az RDE Hargita Srl legfrissebb, 2017-es mérlege. Ebből az derült ki, hogy a bevételek évről évre drasztikusan növekednek (az utolsó esztendőben több mint 5,34 millió lej, vagyis jelenlegi árfolyamon 356 millió forint volt az egy évvel korábbi 4,47 millió lejhez képest), ám a profit közben elolvadt (az egy évvel azelőtti, kisebb forgalomnál elért 58 millió forintnyi összegről alig 2,5 millió forintra).  A lap jövő heti számában részletesebben is foglalkozik a szennyezés és a cég ügyével.

Kiakadt az állambiztonság: a Soros Alapítvány demokratikus mozgalmakat akar támogatni

Publikálás dátuma
2019.03.25 11:00

Fotó: AFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
A gyanús formációk egyike, amiért a szocialista szolgálat prüszkölt, a Fidesz volt.
Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára tette ki azt a napi operatív információs jelentést, amelyet majdnem napra pontosan 30 éve írt le a Belső elhárítás (BM III/III. Csoportfőnökség): a Soros Alapítvány "demokratikus, alternatív mozgalmakat" akar támogatni - írja a hvg.hu. A Soros Alapítvány honlapjáról kiderül, hogy 1989-ben "Demokratikus szervezetek támogatására" 16 804 000 forintot fordítottak.  A támogatási lista is elérhető, ebből kiderült, hogy a Fidesz helyi csoportjai százezreket kaptak fénymásolóra, a központi pártszervezet pedig 3,2 milliót az infrastruktúra kiépítésére. Ebből lett 5 számítógép szövegszerkesztő programmal, 6 fénymásoló, 6 üzenetrögzítő, 6 telefax és egy lézerprinter.

Apósa lapjában szomorú Mészáros Lőrinc vasútépítő veje, hogy a közbeszerzések az árra koncentrálnak

Publikálás dátuma
2019.03.25 09:26
Mészáros Ágnes Homlok Zsolttal Forrás: haladas.hu
"Az Európai Unió a 2000-es évek elején jött rá, hogy fejleszteni kellene a vasutat, az azóta elmúlt másfél évtizedben pedig Magyarországon is jelentős fejlesztések valósultak meg, főleg olyan vállalatok részvételével, amelyek „képesek voltak mobilizálni a belső erőforrásaikat, kiaknázni szellemi, innovációs potenciáljukat", erről írt publicisztikát a Világazdaságban Homlok Zsolt, Mészáros Ágnes férje.
Homlokot - emlékeztet a 24.hu - 2016 szeptemberében menesztették a Swietelsky Vasúttechnika Kft. ügyvezetői posztjáról, ezt követően kezdett el vállalkozni, nem sokkal később pedig az általa vezetett cég, a Vasútvill Kft. kapott megbízást a felcsúti kisvasút építésére, a dél-balatoni vasút 100 milliárd forintos megaberuházásában pedig konzorciumi társa volt Mészáros cégének, az R-Kord Kft.-nek. Üröm azonban Mészáros vejének örömében, hogy ma a pályázati kiírások értékelési rendszere egydimenziós, jellemzően csak az ajánlati árra koncentrál, miközben nem kellő súllyal veszi figyelembe a 21. század társadalmi-gazdasági viszonyai között felértékelődő holisztikus szempontokat A vasúti infrastruktúra sűrűsége, technológiai színvonala fontos gazdaság-, társadalom-, és nemzetstratégiai kérdés. „Az az ország, amelyik ezt nem kellő hangsúllyal kezeli, a leszakadást kockáztatja” – zárja írását Homlok.