Sorra dőltek a melegrekordok a télen

Publikálás dátuma
2019.03.04. 14:47

Fotó: TARA BOWIE / AFP
A melegedő tendencia a leghidegebb évszakban is megmutatkozik, és a szokásosnál jóval szárazabb is volt az évszak.
Enyhébb volt a szokásosnál a 2018/19-es tél, az évszak középhőmérséklete országos átlagban 1,24 Celsius-fok volt, ami 1,3 fokkal haladja meg az 1981-2010-es sokéves átlagot -  írja az évszakról összegzésképpen az Országos Meteorológiai Szolgálat. A melegedő tendencia a leghidegebb évszakban is megmutatkozik, az 1901 óta vezetett mérések óta, a mértéke csaknem 1 fok országos átlagban.
Az első téli hónapban, decemberben az ország jelentős részén a sokévi átlag felett alakult a havi középhőmérséklet. Országos átlagban 2018 decembere 0,8 fokkal volt melegebb az átlagosnál. A január átlag körül alakult, a hónap középhőmérséklete mínusz 0,76 fok volt, ami 0,3 fokkal haladja meg a sokéves országos átlagot. A február meglehetősen enyhe volt, mintegy 3 fokkal haladta meg a havi középhőmérséklet a sokévi átlagot. Többször megdőltek a napi országos és budapesti melegrekordok is.

Az évszak legalacsonyabb hőmérsékletét, mínusz 18,6 fokot január 8-án mérték Vásárosnaményban,

a legmagasabb hőmérsékletet, 23,5 fokot pedig a tél utolsó napján, február 28-án regisztrálták Sárváron.

Az igen száraz október és november után decemberben továbbra sem érkezett annyi csapadék, ami a korábbi hiányt pótolta volna. Decemberben, országos átlagban 26 százalékkal maradt el az átlagostól a csapadékmennyiség. A hónap folyamán többször havazott, összefüggő hóréteg az országban december közepén alakult ki. A legvastagabb hóréteget, 30 centimétert december 16-17-én a Csongrád megyei Magyarcsanád-Bökény állomáson mérték. Januárban átlag körüli mennyiség hullott. Míg az utolsó téli hónap - az előzetes adatok alapján - meglehetősen száraz volt, 7 napon mértek csak 1 milliméter fölötti csapadékot országos átlagban. Az egyébként sokéves átlagban is a legszárazabb hónapban az idén csupán 40 százaléka hullott a vártnak. 2019 februárja rendkívül enyhe és rendkívül száraz volt - írták.

A tél csapadékösszege 26 százalékkal maradt el az 1981-2010 közötti telek átlagától.

A hőmérséklet emelkedésével együtt kevesebb a fagyos nap - amikor a hőmérséklet 0 fok alatt alakul -, mint a 20. század elején, országosan 17 nappal. Komoly, hideg telek a múlt század első felét jellemezték - írták, de egyúttal jelezték: a Kárpát-medence klimatikus viszonyai között a melegedés ellenére felléphetnek a szokásosnál jóval hidegebb periódusok akár tartósan is.
Témák
időjárás tél

A nyugdíjfolyósítóhoz vonulnak az ellenzéki képviselők

Publikálás dátuma
2019.03.04. 14:40

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A nyugdíjfolyósító igazgatóság elé vonulnak az ellenzéki pártok, tiltakozásul a köztisztviselők számára bevezetett új munkarend ellen.
„A-hét van, ezért az ellenzéki pártok nem vesznek részt a Fidesz propaganda hétfőjében” - kezdte némileg meglepő szófordulattal a második tavaszi összellenzéki sajtótájékoztatót Bangóné Borbély Ildikó. A szocialista politikus ezzel arra utalt, hogy ma már csak minden második héten ülésezik a korábbi formájában a parlament, a „B-hetek” nem jelentenek teljes ülésszakot. Az ellenzék koreográfiája a múlt hetihez hasonló volt: politikusaik bejelentkeztek napirend előtti felszólalásokra, majd nem mondták el azokat (az egyetlen LMP-s Schmuck Erzsébet kivételével, aki a globális felmelegedésről beszélt), hanem közösen kivonultak az Országgyűlésből, majd elmentek egy olyan intézményhez, amiben éppen új, a munkavállalóknak hátrányos munkarendet vezettek be. Ez a két hete az esztergomi Suzuki volt, ahol egy szakszervezeti vezetőt bocsájtottak el korábban, most a nyugdíjfolyósító igazgatósághoz vonulnak a képviselők. A helyszín apropója pedig az volt, hogy mint lapunk megírta, most lépett hatályba az az új jogszabály, amelyik a köztisztviselők munkaidejét napi 9 órára emeli. (El lehet rendelni napi 12 órás munkavégzést is.) Bangóné szerint ezzel a versenyszféra után a kormány a köztisztviselőkre is kiterjeszti a modern rabszolgaság intézményét. Arató Gergely (DK) szerint a kivonulók azt a Magyarországot képviselik, akiknek elege van a Fidesz Magyarországából. Az új törvény tönkreteszi a magyar államigazgatást, az ellenzéki pártok ezt nem fogják hagyni – mondta, és bejelentette, hogy a jogszabályt közösen az Alkotmánybíróság elé viszik. Szabó Tímea (Párbeszéd) arról beszélt, az ellenzék az elmúlt kilenc évben igyekezett konstruktívan részt venni a parlamenti munkában, de a Fidesz ezt mára teljesen ellehetetlenítette, így a továbbiakban ehhez nem akarnak asszisztálni. Kepli Lajos jobbikos képviselő szerint a közös ellenzéki akciókat a rabszolgatörvény hívta életre és azok addig fognak folytatódni, amíg a Fidesz és a kormány hasonló törvényeket hoz az emberek, a munkavállalók ellen. Csárdi Antal (LMP) szerint, ha a gazdaság tényleg olyan sikeres, mint ahogy a Fidesz állítja, akkor a kormánynak éppen a munkavállalók helyzetét megkönnyítő lépéseket kellene tennie, ehelyett az ellenkezője történik. Szél Bernadett pedig arról beszélt, a köztisztviselők 60-70 százaléka nő, a nyugdíjfolyósítónál azonban ez az arány 90 százalék, így a kormány nőket, anyákat büntet a törvénnyel. A független képviselő azt mondta, már járt a nyugdíjfolyósítóban és azt látta, a dolgozók így is korábban mennek be és tovább maradnak, mert létszámhiány miatt hatalmas ügyhátralékot kellene ledolgozniuk. Vagyis „a kormány egy törvénytelen helyzetet legalizált a jogszabállyal”. Bősz Anett a liberálisok részéről azt mondta, a NER-nek nek fontosak az egyszerű emberek. A képviselők további utcai akciókat ígértek.
Frissítve: 2019.03.04. 14:42

Tűzveszély miatt be kellett zárni egy érdi óvodát, amit most újítottak fel tízmilliókért

Publikálás dátuma
2019.03.04. 14:05
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A nagyjából 90 gyermeket befogadó intézmény felújítását karácsony előtt fejezték be, 52 millió forintnyi közpénzből. Úgy tudni, az elektromos rendszerben keletkezett meghibásodás okozott veszélyhelyzetet.
Hetekkel a több tízmilliós felújítás után be kellett zárni a Tündérkert óvodát Érden - írja az átlátszó.hu. Néhány napja az elektromos rendszerben keletkezett meghibásodás okozott veszélyhelyzetet az intézményben, pedig a beruházás dokumentumai szerint a felújításkor át kellett vizsgálni az elektromos rendszert is.

Február utolsó napján minden egyes szülőt azzal hívtak fel, hogy bezárták Érden a Tündérkert óvodát, a gyerekeket pedig ideiglenesen más intézményekbe irányították át.

A hír többekben azért keltett felháborodást, mert a Tündérkert felújítását nemrég, karácsony előtt fejezték be.

A nagyjából 90 gyermeket befogadó intézmény felújítását valamivel tavaly karácsony előtt fejezték be. A közbeszerzési adatbázis szerint a beruházás 52 millió forintba került. A Tündérkertet magában foglaló, úgynevezett Kincses törzsóvoda vezetője, Szénásiné Mészáros Márta a portálnak azt mondta, hogy az intézkedést tűzveszély miatt kellett elrendelni. Emellett kifejezte reményét, hogy a tűzveszélyt előidéző hibát pár nap alatt kijavítják. Az Átlátszónál hozzáteszik, önmagában a hiba jellege nem adna okot a heves érzelmi reakcióra, de az, hogy mindez kisgyermekek közelében, kevéssel egy felújítás után, előfordulhatott, már több mint aggasztó.
Szerző
Frissítve: 2019.03.04. 14:15