Túl sok a kérdőjel, részletes bizonyítás lesz az inárcsi családsegítő megölése miatti perben

Publikálás dátuma
2019.03.04. 14:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A bíró döntött arról, hogy nem fogadja el a vádlott beismerését, nem hoz döntést, hanem elrendeli a tárgyalást és részletes bizonyítást folytat le. A férfi késsel nyakon szúrta a nőt, aki a helyszínen meghalt.
Részletes bizonyítást rendelt el a bíró az inárcsi családsegítő megölésével vádolt férfi ügyében a Budapest Környéki Törvényszéken hétfőn tartott előkészítő ülésen - tudósít az MTI. A férfit közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberöléssel és lőszerrel visszaéléssel vádolja az ügyészség. A vádlott korábban beismerte tettét.
A vád szerint a férfi Inárcson épített családi házat devizahitelből, a hitelválság után megemelkedett törlesztőrészleteket azonban nem tudta fizetni.

A csaknem 60 millió forint tartozás miatt végrehajtás indult, a házat elárverezték, és a három gyermekes családnak 2018. június végéig ki kellett költöznie. Két gyerek kiskorú volt, egyikük fogyatékkal élő.

A vádlott segítséget kért az inárcsi önkormányzattól, a családsegítő szolgálathoz fordult, amelynek dolgozója többféleképpen is próbált segíteni, de nem sikerült szállást szereznie. A vádlott felesége 2018. július 10-én közölte, hogy a gyerekekkel rokonokhoz költözik.
A férfi egy átvirrasztott éjszaka után másnap reggel bement egyeztetni a családsegítővel, ám vita robbant ki ki, a férfi kést rántott és nyakon szúrta a nőt, aki a helyszínen meghalt.

A vádlott ezután átment a polgármesteri hivatalba és feladta magát. A vádirat tartalmazza azt is, hogy a férfi korábban rendőrként lőszereket szerzett, amelyeket nyugdíjba vonulása után engedély nélkül magánál tartott, ezért lőszerrel visszaélés miatt is vádat emeltek ellene.

Januárban a bíróság előkészítő ülést tartott az ügyben, ahol a vádlott mindent beismert, a tárgyalásról is lemondott, így akár döntést is hozhatott volna a törvényszék, ám a vádlott rosszul lett, mentőt kellett hívni hozzá, és az ülés félbeszakadt. Hétfőn a bíróság a vádlott meghallgatásával folytatta az előkészítő ülést.
A férfi arról is beszélt, hogy a családsegítő a gyilkosság előtt közvetlenül a hivatali helyiségben - ahol csak ketten voltak - szemrehányást tett neki, miként lehettek ilyen felelőtlen szülők, hogy nem fizetik a rezsit, a kölcsönt.

A vádlott szerint az ügyintéző azt mondta: el fogják venni tőlük a gyerekeket. Mire a férfi - állítása szerint - kérte, hogy a gyerekeit ne bántsa. Úgy folytatta, hogy a családsegítő azt kiabálta neki: "takarodjon a francba", "ne járkáljon hozzá". A szóváltásból dulakodás lett és az ügyintéző - a vádlott szerint - hozzávágta az ügy iratait. Mindeközben a hétfői tárgyaláson a bíró többször figyelmeztette a vádlottat, hogy ha nem igaz, amit mond az elhunytról, akkor kegyeletsértést követhet el.
A vádlott azt mondta, hogy a táskájából azért vette elő a kést, hogy saját magát megszúrja, de a sértett felé ugrott, illetve belefordult a késbe.

Ekkor - folytatta a férfi - erős nyomást érzett a fejében, felmehetett a vérnyomása, mert ezután már semmire sem emlékszik. A vádlott azt is állította, hogy a táskájában mindig két kést tart, egy nagyobbat evéshez és egy kisebbet sör- és konzervnyitónak. Korábbi vallomásaiban úgy is előadta a történteket, hogy elővette a kést, nem akart szúrni, de nem tudott uralkodni magán.

Mindezzel a kapcsolatban a bíró arra hívta fel a figyelmet: a szakértői vélemények szerint a nő nyakán két szúrás volt. A helyszíni szemlén készült fényképek tanúsága szerint a tetthely nagyon véres volt, ugyanakkor sem az áldozaton, sem az elkövetőn nem voltak dulakodásra utaló nyomok, sérülések. A rendelkezésre álló információk egy része tehát nem indulati cselekményre utal - jelezte.
A bíró az előkészítő ülés ezen szakaszában döntött arról, hogy nem fogadja el a vádlott beismerését, nem hoz döntést, hanem elrendeli a tárgyalást és részletes bizonyítást folytat le.

A bíró ezt egyrészt azzal indokolta, hogy a vádlott beszámítási képességét, személyiségét illetően ellentmondó információk, szakértői vélemények vannak, ezek alapján nem lehet megalapozott döntést hozni. Kérdéses például, hogy mennyire volt egyáltalán beszámítható a vádbeli cselekmény idején.

Másfelől a bíró azzal is indokolta döntését, hogy további bizonyítást igényel többek között az: miért volt kés a vádlottnál, mi történt közvetlenül a gyilkosság előtt, miként történt a gyilkosság, utána mondott-e olyat a vádlott hogy másokat, például a végrehajtót, a gyámügyintézőt bántaná, és mindezt hogyan kell értékelni.

A tárgyaláson mások mellett meghallgatták azt az ügyintézőt is, akihez odament a vádlott, hogy elmondja, megölt valakit, valamint egy, nem sokkal a történtek után kiérkező polgárőrt, aki korábban a vádlott kollégája volt a rendőrségen.
A polgárőr felidézte: a vádlott a gyilkosság előtt hónapokkal arról beszélt, hogy megöli magát, az édesapja is akkoriban halt meg, a felesége pedig depressziós volt.

A tanúk egybehangzóan beszéltek arról, hogy a vádlott - mikor a gyilkosság után feladta magát - nem volt zavart, felindult, értelmesen, normálisan beszélt arról, hogy percekkel korábban gyilkosságot követett el. Az egyik tanú szerint azt mondta: "valakit lapátra tettem", "valami gyermekvédelmist".

Az önkormányzati dolgozó felidézte, hogy a vádlott a gyilkosság után azt mondta: "nem így akartam, többre készültem, de most már mindegy", és a tanú szerint a vádlott gyámügyesre, végrehajtóra célozhatott. A polgárőr azt mondta, hogy amikor megérkeztek a rendőrök, a helyszínen várakozó férfi nyújtotta a kezét, hogy bilincseljék meg.
Frissítve: 2019.03.04. 14:46

Baleset és teljes pályás útlezárás az M7-es autópályán Budapest felé

Publikálás dátuma
2019.03.04. 12:55

Az ütközés Siófok térségében történt, és mivel az egyik érintett járműből kifolyt az üzemanyag, a rendőrség teljesen lezárta a sztrádát.
Hétfőn a déli órákban az M7-es autópálya 102. kilométerszelvényében, Siófok térségében, Budapest irányába – eddig tisztázatlan körülmények között – egy járműszerelvény és egy gépkocsi ütközött össze, az elsődleges információk szerint sérülés nem történt - írja a police.hu. Az egyik, balesettel érintett járműből az üzemanyag az úttestre folyt, ezért az érintett útszakaszt a rendőrök lezárták, a forgalmat a 90. és a 105. kilométerszelvénynél a 7-es számú főútra terelik.
Szerző

Rászakadt egy utasra a mennyezet a ferihegyi reptéren

Publikálás dátuma
2019.03.04. 09:46
Képünk illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A brit állampolgár éppen a csomagjára várt, amikor az álmennyezet egy körülbelül két négyzetméteres darabja a fejére esett. Nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.
Leszakadt az álmennyezet a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren, és megsérült egy Angliából érkezett utas – tudta meg a Magyar Nemzet az eset egyik szemtanújától. A beszámoló szerint a március 1-jén Manchesterből induló, Budapesten 19.30-kor landoló járat egyik utasa a szállítószalag mellett várta a csomagját, amikor „embernyi nagyságú rész szakadt ki az álmennyezetből” és a fejére esett.

Az ORFK szóvivője, Gál Kristóf a lapnak meg is erősítette a történteket: "a repülőtér 2B terminál érkezőszintjén a poggyászkiadó szalagoknál körülbelül két négyzetméteres felületen leszakadt az álmennyezet, ami megsebesített egy alatta állót.
Az utas nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett.

A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság az eset körülményeit ismeretlen tettes ellen foglalkozás köré­ben elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt elrendelt nyomozás keretében vizsgálja."

Az eset kapcsán Hardy Mihály, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) szóvivője elmondta, a brit utas minimális hámsérülést szenvedett. "Orvosi beavatkozásra nem volt szükség, a sérült saját lábon távozott. A rendőrök helyszínelés után elvitték a bizonyítékokat további vizsgálatra. A BA kezelésé­ben lévő épületeket folyamatosan ellenőrzik, rendszeresek a műszaki és a balesetvédelmi bejárások, a balesetet azonban nem a társaság kezelésében lévő szerkezet okozta" – jelentette ki Hardy.
Szerző
Frissítve: 2019.03.04. 13:53