Kilenc és fél évre ítéltek a budapesti fiút, aki megölte volt barátnőjét

Publikálás dátuma
2019.03.04. 14:58
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
A bűntett idején 17 éves elkövető nem tudta feldolgozni, hogy párja elhagyta, ezért folyamatosan zaklatta, majd egy lépcsőházi veszekedés hevében nyakon szúrta. Fiatalkorúak börtönébe megy.
Aljas indokkal elkövetett emberölés bűntette miatt jogerősen 9 év 6 hónap - fiatalkorúak börtönében végrehajtandó - szabadságvesztésre ítélték azt a fiút, aki tavaly januárban megölte volt barátnőjét Budapesten, a XVII. kerületi Újlak utca egyik társasházában - tájékoztatta Ibolya Tibor fővárosi főügyész hétfőn az MTI-t.

Az ügyről korábban mi is többször írtunk, és a mostani eljárásban a főügyész is felidézte: a bűntény idején 17 éves fiú és a sértett ugyanabban a gimnáziumba járt. 2017-ben egy ideig kapcsolatban voltak, de a lány szakított a fiúval, aki ezután sűrű telefonhívásokkal és üzenetekkel zaklatta őt. Tavaly januárban a sértett egy buszmegállóban találkozott a fiúval, együtt elmentek a lány Újlak utcai lakásához, de
a lépcsőházban összevesztek, majd a fiú a hátizsákjából elővett késsel többször nyakon szúrta 19 éves volt barátnőjét, aki emiatt meghalt.

Ekkor a vádlott – őt a földön hagyva – kiszaladt a házból. A sértett halála elkerülhetetlenül bekövetkezett, életének megmentésére nem volt esély.

Az ügyben az új büntetőeljárási törvény által bevezetett szabályokat alkalmazta a bíróság. A vádlott az előkészítő ülésen beismerte tettét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, a bíróság pedig - elfogadva a fiatalember nyilatkozatát - nyomban ítéletet hirdetett.

Túl sok a kérdőjel, részletes bizonyítás lesz az inárcsi családsegítő megölése miatti perben

Publikálás dátuma
2019.03.04. 14:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A bíró döntött arról, hogy nem fogadja el a vádlott beismerését, nem hoz döntést, hanem elrendeli a tárgyalást és részletes bizonyítást folytat le. A férfi késsel nyakon szúrta a nőt, aki a helyszínen meghalt.
Részletes bizonyítást rendelt el a bíró az inárcsi családsegítő megölésével vádolt férfi ügyében a Budapest Környéki Törvényszéken hétfőn tartott előkészítő ülésen - tudósít az MTI. A férfit közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberöléssel és lőszerrel visszaéléssel vádolja az ügyészség. A vádlott korábban beismerte tettét.
A vád szerint a férfi Inárcson épített családi házat devizahitelből, a hitelválság után megemelkedett törlesztőrészleteket azonban nem tudta fizetni.

A csaknem 60 millió forint tartozás miatt végrehajtás indult, a házat elárverezték, és a három gyermekes családnak 2018. június végéig ki kellett költöznie. Két gyerek kiskorú volt, egyikük fogyatékkal élő.

A vádlott segítséget kért az inárcsi önkormányzattól, a családsegítő szolgálathoz fordult, amelynek dolgozója többféleképpen is próbált segíteni, de nem sikerült szállást szereznie. A vádlott felesége 2018. július 10-én közölte, hogy a gyerekekkel rokonokhoz költözik.
A férfi egy átvirrasztott éjszaka után másnap reggel bement egyeztetni a családsegítővel, ám vita robbant ki ki, a férfi kést rántott és nyakon szúrta a nőt, aki a helyszínen meghalt.

A vádlott ezután átment a polgármesteri hivatalba és feladta magát. A vádirat tartalmazza azt is, hogy a férfi korábban rendőrként lőszereket szerzett, amelyeket nyugdíjba vonulása után engedély nélkül magánál tartott, ezért lőszerrel visszaélés miatt is vádat emeltek ellene.

Januárban a bíróság előkészítő ülést tartott az ügyben, ahol a vádlott mindent beismert, a tárgyalásról is lemondott, így akár döntést is hozhatott volna a törvényszék, ám a vádlott rosszul lett, mentőt kellett hívni hozzá, és az ülés félbeszakadt. Hétfőn a bíróság a vádlott meghallgatásával folytatta az előkészítő ülést.
A férfi arról is beszélt, hogy a családsegítő a gyilkosság előtt közvetlenül a hivatali helyiségben - ahol csak ketten voltak - szemrehányást tett neki, miként lehettek ilyen felelőtlen szülők, hogy nem fizetik a rezsit, a kölcsönt.

A vádlott szerint az ügyintéző azt mondta: el fogják venni tőlük a gyerekeket. Mire a férfi - állítása szerint - kérte, hogy a gyerekeit ne bántsa. Úgy folytatta, hogy a családsegítő azt kiabálta neki: "takarodjon a francba", "ne járkáljon hozzá". A szóváltásból dulakodás lett és az ügyintéző - a vádlott szerint - hozzávágta az ügy iratait. Mindeközben a hétfői tárgyaláson a bíró többször figyelmeztette a vádlottat, hogy ha nem igaz, amit mond az elhunytról, akkor kegyeletsértést követhet el.
A vádlott azt mondta, hogy a táskájából azért vette elő a kést, hogy saját magát megszúrja, de a sértett felé ugrott, illetve belefordult a késbe.

Ekkor - folytatta a férfi - erős nyomást érzett a fejében, felmehetett a vérnyomása, mert ezután már semmire sem emlékszik. A vádlott azt is állította, hogy a táskájában mindig két kést tart, egy nagyobbat evéshez és egy kisebbet sör- és konzervnyitónak. Korábbi vallomásaiban úgy is előadta a történteket, hogy elővette a kést, nem akart szúrni, de nem tudott uralkodni magán.

Mindezzel a kapcsolatban a bíró arra hívta fel a figyelmet: a szakértői vélemények szerint a nő nyakán két szúrás volt. A helyszíni szemlén készült fényképek tanúsága szerint a tetthely nagyon véres volt, ugyanakkor sem az áldozaton, sem az elkövetőn nem voltak dulakodásra utaló nyomok, sérülések. A rendelkezésre álló információk egy része tehát nem indulati cselekményre utal - jelezte.
A bíró az előkészítő ülés ezen szakaszában döntött arról, hogy nem fogadja el a vádlott beismerését, nem hoz döntést, hanem elrendeli a tárgyalást és részletes bizonyítást folytat le.

A bíró ezt egyrészt azzal indokolta, hogy a vádlott beszámítási képességét, személyiségét illetően ellentmondó információk, szakértői vélemények vannak, ezek alapján nem lehet megalapozott döntést hozni. Kérdéses például, hogy mennyire volt egyáltalán beszámítható a vádbeli cselekmény idején.

Másfelől a bíró azzal is indokolta döntését, hogy további bizonyítást igényel többek között az: miért volt kés a vádlottnál, mi történt közvetlenül a gyilkosság előtt, miként történt a gyilkosság, utána mondott-e olyat a vádlott hogy másokat, például a végrehajtót, a gyámügyintézőt bántaná, és mindezt hogyan kell értékelni.

A tárgyaláson mások mellett meghallgatták azt az ügyintézőt is, akihez odament a vádlott, hogy elmondja, megölt valakit, valamint egy, nem sokkal a történtek után kiérkező polgárőrt, aki korábban a vádlott kollégája volt a rendőrségen.
A polgárőr felidézte: a vádlott a gyilkosság előtt hónapokkal arról beszélt, hogy megöli magát, az édesapja is akkoriban halt meg, a felesége pedig depressziós volt.

A tanúk egybehangzóan beszéltek arról, hogy a vádlott - mikor a gyilkosság után feladta magát - nem volt zavart, felindult, értelmesen, normálisan beszélt arról, hogy percekkel korábban gyilkosságot követett el. Az egyik tanú szerint azt mondta: "valakit lapátra tettem", "valami gyermekvédelmist".

Az önkormányzati dolgozó felidézte, hogy a vádlott a gyilkosság után azt mondta: "nem így akartam, többre készültem, de most már mindegy", és a tanú szerint a vádlott gyámügyesre, végrehajtóra célozhatott. A polgárőr azt mondta, hogy amikor megérkeztek a rendőrök, a helyszínen várakozó férfi nyújtotta a kezét, hogy bilincseljék meg.
Frissítve: 2019.03.04. 14:46

Baleset és teljes pályás útlezárás az M7-es autópályán Budapest felé

Publikálás dátuma
2019.03.04. 12:55

Az ütközés Siófok térségében történt, és mivel az egyik érintett járműből kifolyt az üzemanyag, a rendőrség teljesen lezárta a sztrádát.
Hétfőn a déli órákban az M7-es autópálya 102. kilométerszelvényében, Siófok térségében, Budapest irányába – eddig tisztázatlan körülmények között – egy járműszerelvény és egy gépkocsi ütközött össze, az elsődleges információk szerint sérülés nem történt - írja a police.hu. Az egyik, balesettel érintett járműből az üzemanyag az úttestre folyt, ezért az érintett útszakaszt a rendőrök lezárták, a forgalmat a 90. és a 105. kilométerszelvénynél a 7-es számú főútra terelik.
Szerző